Cikk oldal
2010-01-05

Csali stopperek

Nélkülük elszállna a remény
Lehet hosszúkás vagy kerek, pici vagy picit nagyobb, színes vagy szinte láthatatlan. A stoppereknek egy a szerepük, a hajszálelőkén felkínált csalit a helyén tartani.

Sokan legyintenek a téma hallatán, pedig nem lenne szabad. A stoppereknek létjogosultsága van a modern horgászatban, de kezdjük inkább az elején, mert ez a történet sem most kezdődött.

Csali stopperek

Minden tanuló horgász úgy kezdi, hogy a csalit - általában valamilyen állati eredetűt – a horog szárára húzza, s azzal próbál halat fogni. Aztán ahogy egyre magabiztosabb lesz, egyre több rutinra tesz szert, rájön, hogy másfajta csali is érdemes kipróbálni. Előkerül a csemegekukorica és a pufi. Ezzel még nincs is probléma, hiszen ezt is könnyen horogra lehet tűzni, s ez az akasztáskor nem áll az utunkban. A baj ott van, amikor előkerülnek a keményebb csalik. Az öreg kukorica, a pellet, a tigrismogyoró, a minibojli s még lehetne sorolni napestig. Ezek azok a csalik, amelyeket nem lehet egyszerűen a horogra tűzni, ehhez már valamilyen csali előkét kell használni.

A csali előke elkészítése többféleképpen történhet. A legegyszerűbb, s talán a legelterjedtebb a hajszál előke. Ezeket általában az előke anyagából kötik. A lényege, hogy a horogtól külön, egy vékony zsinórra felfűzve van a csali. Amikor a hal felszippantja a csalit a fenékről, vele együtt a horog is a szájába kerül. Bevágáskor az üres horog tökéletesen akad.

Tipp:
Itt fontos megjegyezni, hogy a hajszálelőke használatakor nyugodtan lehet egy-két számmal kisebb méretű horgot használni. Valamint mindenféle csalihoz alkalmazható az un. „barbless”, azaz szakáll nélküli horog. A finomszerelékes technikában egyre nagyobb teret hódít magának ez a fajta horog, s vele egyben a gondolkodásmód is.

A hajszálelőkét úgy készítik, hogy a zsinór végére egy apró hurkot csomóznak. Ez segít, amikor a fűzőtűvel áthúzzuk az előkét a csalin.
Ahhoz, hogy a csalink ezen a vékony zsinóron (legyen az fonott vagy monofil) maradjon, még használnunk kell egy apró kiegészítőt, a csali stoppert. A stopperek pályafutása akkor kezdődött, amikor a hajszál előkéé. Elválaszthatatlanok.

Az első ilyen apró ütközőket még mi a természetben talált apró, de erős fűszálakból, apró bozót ágakból készítettük. Azonban a horgászipar felismerte a lehetőséget, hiszen millió szám készítenek különböző speciális és általános használatra stoppert. A teljesség igénye nélkül – mert a fejlesztés soha nem áll meg - nézzünk meg most párat.

A lágy szilikon stopper
Egy univerzálisan használható, olcsó típus. Millió színváltozatban kapható. Mivel lágy az anyaga, az erős dobásokat esetenként nem bírja. Lekerekített szélekkel készítik, hogy a halak még véletlenül se vegyék észre.
Milyen csalihoz használható?
Minden csali típushoz ajánlott. Alkalmazható pl.: búza, kukorica, pufi.
Ár/felhasználhatóság:
Univerzális valamint olcsó, könnyen méretre vágható.

Csali stopperek
Csali stopperek

Csali stopperek

Kemény műanyag stopper
Talán a leggyakrabban találkozni vele a vízparton. Egyszerű, minden csalihoz használható. Talán a legolcsóbb. A két bütyök közötti száron a hurok biztonságosan tart.
Milyen csalihoz használható?
Keményebb csalikhoz ajánlott. Pl.: öregkukorica, pellet, minibojli.
Ár/felhasználhatóság:
Talán a legolcsóbb mind közül, egy csomagban ebből találunk a legtöbbet.

Csali stopperek
Csali stopperek

Hajlított műanyag stopper
Amíg az előző típusnál a műanyag bütykök akadályozták meg a kicsúszást, itt most a hajlítás ívében áll meg a hajszálelőke zsinórja. Egyenértékű vele, csak használata nagyobb kézügyességet kíván.
Milyen csalihoz használható?
Mindenféle kemény csalihoz használható, egyszerű ütköző.
Ár/felhasználhatóság:
Olcsó, azonban hurokba helyezése sötétben, vagy ledermedt kézzel nehézkes lehet.

Csali stopperek
Csali stopperek

Az omega műanyag és hosszított társa
Már a drágább kategóriába sorolhatjuk a következő kemény stoppert. Kialakításuk miatt szinte kizárt, hogy leessenek. A csali már régen leázott, a stopperünk még mindig ott van az előkén. Igazából ezt a fajtát mindig össze lehet a horgászat végén gyűjteni, és újra fel lehet használni.
Milyen csalihoz használható?
Kemény és közepesen kemény csalikhoz ideális. Pl.: pácolt kukoricák, bojlik.
Ár/felhasználhatóság:
Magasabb árkategóriába tartózó kiegészítő, mégis jó eséllyel a hurokban marad, így sokáig elég egy készlet.

Csali stopperek
Csali stopperek

Csali stopperek

A szilikon karika
Egy speciálisabb kategória tagja a szilikon karika, hiszen ez nem egyszerű stopper, lehet sokaknak nem is stopper. S mégis megtartja a csalinkat az előkén. Működése egyszerű, ha belebújtattuk a hajszálelőke hurokjába, majd a karikát belehúzzuk a csaliba. Miután elengedtük az összeugrik és beleszorul.
Milyen csalihoz használható?
Minden olyan csalihoz használhatjuk, amit nem feszít szét miután belehúztuk. Pl.: pellet, tigrismogyoró.
Ár/felhasználhatóság:
Specialitása miatt ritkábban alkalmazott, közepes árkategóriás.

Csali stopperek
Csali stopperek

A szilikon tüske
Nincs külön kategorizálva, de mégis kicsit más a következő stopper, ez a szilikon tüske. Anyaga miatt a víz alatt szinte láthatatlan. Kialakítása miatt könnyű és gyors a használata.
Milyen csalihoz használható?
Gyakorlatilag mindenféle csalihoz alkalmazható.
Ár/felhasználhatóság:
Sajnos a többihez képest drága, és nagy valószínűséggel egy csalizáshoz egyet el is kell használni.

Csali stopperek
Csali stopperek

Talpas stopper
Egy különleges kialakítás következik. Nagy talpai miatt a puhább csalikat is biztonsággal tartja, legyen szó csemegekukoricáról vagy akár löncshús kockáról.
Milyen csalihoz használható?
Kimondottan puha és közepesen puha csalikhoz lett kitalálva. Pl.: csemegekukorica, burgonya, löncshús, különböző gyurmák.
Ár/felhasználhatóság:
Árban a közép kategóriába sorolható, felhasználás szempontjából csak ott használjuk ahol tényleg muszáj.

Csali stopperek
Csali stopperek

Csali stopperek

A szilikon csonti
A megtévesztésig az élő csontkukacra hasonlító szilikon kukac tökéletes stopper lehet. A hajszálelőke hurokjába bújtatva biztonsággal tartja a csalinkat.
Milyen csalihoz használható?
Nagyobb csalikhoz ideális.
Ár/felhasználhatóság:
Drága, de valójában különleges lesz a csali tőle. Egyszer érdemes kipróbálni.

Csali stopperek
Csali stopperek

Úszóütköző gumi
Néhány esetben nem csak stopper kell a hajszálelőkére, hanem egy alsó támasz is. Támasznak és stoppernek is kiváló az eredetileg úszóütközőnek árult apró gumihenger.
Milyen csalihoz használható?
Stopperként minden csalihoz, azonban támasznak a nagyobb lyukú csalikhoz, hogy azok ne csússzanak vissza az előkén. Pl.: pellet, fúrt kemény kukorica, bojli.
Ár/felhasználhatóság:
Közepes árkategóriába sorolnám. Sajnos az olcsóbb kiszerelések valójában nem is valók semmire, érdemes a drágábbat venni.

Csali stopperek
Csali stopperek

Jó horgászatot!
Írta és fényképezte: Kocsis László
Szólj hozzá:
cilapower#1 2010. 01. 11., 15:38Szia Turtledog! Rég írtál!

a löncshús csak egy a felsoroltak közül, persze ahhoz is van külön, annak a talpai még nagyobbak. de bizonyára már láttál ilyent! :O)

Mint írtam, a teljesség igénye nélkül soroltam fel párat.

Üdv: Laci
turtledog#2 2010. 01. 11., 08:41Én úgy tudtam hogy a talpas stoppereket a pelletekhez fejlesztették ki a speckó löncshús stopper az máshogy néz ki, nem?
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A süllő (Sander lucioperca) világrekordját Friedrich Kraus tartja 1990-ben fogott 116 cm hosszú, 18,70 kilogrammos zsákmányával. A fogás a Duna ausztriai szakaszán történt.