Cikk oldal
2011-02-16

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

Miért fontos a csali súlya?
Sokakban felmerülhet a kérdés: miért fontos a csali súlya? A választ több irányból kell megközelíteni. Elsődlegesen fontos lehet, azért mert a vízközt felkínált csali az úszóra nyomást (jelen esetben húzást) gyakorol. Vagyis a csali súlyát az úszó antennája tartja.
Sokan bosszankodnak, amikor a csontkukacot kukoricára cserélve, az úszójuk folyamatosan elmerül. Fontos lehet akkor, amikor nagyon lágy iszapon horgászunk. Ilyenkor, ha nehéz csalit használunk, akkor az belemerül, így a fogási esélyünket közel nullára csökkenti. És van még egy helyzet, amikor oda kell figyelni, ez nem más, mint a folyóvízi horgászat. Ugyanis ilyenkor nem mindegy milyen gyorsan süllyed le az általunk beszórt szemes csalogató anyag. Lehet, hogy a magunk elé belőtt csontkukac csak a harmadik szomszédnál fejti ki hatását. Ugye, ezt sem szeretnénk…

Csontkukac
Súlya: 0,2 g/db
Merülési gyorsasága: 22,2 másodperc alatt egy méter

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

A leggyakrabban használt nyűféle. Magas fehérjetartalma miatt minden hal szereti, és előszeretettel fogyasztja. Mozgékonysága figyelemfelkeltő. Felhasználása sokféle módon történhet, etetőanyagba keverve, horogra tűzve, apró kaviccsal ragasztva, vagy csak egyszerűen becsúzlizva.

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

Tipp1: Az élő csontkukacot is meg lehet lebegtetni! Rakjuk olyan edénybe, amiből nem tudnak kimászni, majd öntsünk rá kevés vizet. A kukacok érezve vesztüket elkezdik magukat levegővel teleszívni. Egy - másfél óra alatt elkészül a lebegő csonti.
Tipp2: Tavasszal, tiszta vízben a pirosra színezett csontkukac nem riasztja a halat. Valamivel drágábban lehet hozzájutni, de mindenképen megéri!
Tipp3: Ha nagyobb mennyiségű nyüvet tartunk, akkor a fűrészpor helyett használjunk közepes szemcse méretű etetőanyagot. Ez is felszívja a nedvességet, és mellette jó illatot kölcsönöz a kukacoknak.

Mű-csontkukac
Súlya: 0,15 g/db
Merülési gyorsasága: lebeg!

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

Felhasználási területe ugyan az mint az eredeti társánál. Előnyei inkább abban mutatkoznak meg, hogy eltarthatósága korlátlan, nem igényel különösebb odafigyelést. Horogállósága jobb. Például, ha küsz rajon átjuttatva megtartja formáját. Hátrány is van sajnos, mégpedig az, hogy nem mozog. Ez fontos szempont, amikor finnyás kapásokat kell megfognunk. A mozgó csalit intenzívebben veszi fel a hal.

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

Tipp: Figyelemfelkeltővé tehetjük csalink, ha a mű csonti mellé, pár szem élőt tűzünk. Azok mozgása felkelti a környéken járó halak érdeklődését.

Pinki
Súlya: 0,05 g/db
Merülési gyorsasága: 33,2 másodperc alatt egy méter

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

A csontkukac közeli rokona. Az alapszín fehér, Magyarországon azonban szinte csak a piros változatát lehet megvásárolni. A felhasználása elsősorban az apróhalas horgászatoknál jellemző. Mivel mérete kisebb, mint a csontkukacé ezért a nagyhalas horgászatok során többet kell/kellene horogra tűzni. Nagyszerű kiegészítő horogszendvics készítésekor. Ugyanis a mozgékony pinki a mellé tűzött két-három szem árvaszúnyog lárvát folyamatosan mozgásban tartja, mozgásra készteni. Tehát előnye a mozgékonyságban rejlik. Hátránya az eltarthatóság feltételei.

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

Tipp: Küsz horgászathoz a vastag bőrű pinki a jó csali. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy hűtőben tartjuk heteken, hónapokon keresztül. Párszor átmászatjuk apró lyukú rostán, csak szép példányokat tároljuk tovább.

Giliszta
Súlya: 0,35 g/db
Merülési gyorsasága: 35,8 másodperc alatt egy méter

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

A gyerekkori horgászatok emlékéből még él a kép, úgy indultunk horgászni, hogy előtte megszedtük a friss trágyagilisztát hozzá. Ma már horgászboltban vesszük. Érdemes megnézni vásárláskor mit veszünk! Tárolása pincehideg környezetben ideális. Minden hal szereti, nemegyszer lehette olvasni róla, hogy a giliszta csokorral fogtak csukát vagy süllőt. Nem csak a pontyok, keszegek, kárászok, compók kedvelt eledele. Etetéskor daraboljuk apróra és úgy szórjuk be.

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

Tipp: Ha a dobozt fedővel lefele tartjuk, akkor kinyitva az összes giliszta előttünk lesz, nem kell turkálnunk a földben.

Az árvaszúnyog lárva
Súlya: 0,03 g/db
Merülési gyorsasága: 42,8 másodperc alatt egy méter

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

Minden hal jól ismeri, hisz ez volt az a táplálék, amin felnőttek. Tárolása igen körülményes, de mindenkép megéri a fáradságot. Érdemes mindig a boltban megnézni, hogy milyen állapotban vannak. Ezt egyszerűen úgy teszzük, hogy kinyitjuk a papírt és megmozgatjuk őket. Ha aktívan mozogni kezdnek, akkor megvehetjük. Fontos hogy a horogra valót a kapott papírban nedvesen kell tartani. A legideálisabb hőmérséklet a pincehideg. A leglassabban merülő csali, ezért önállóan szinte sosem etetünk vele!

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

Tipp1: Hideg vízben, két szem szúnyoglárva mellé tűzzünk egy-két pinkit. Azok folyamatosan mozogva mozgásban tartják a szúnyog lárvákat is.
Tipp2: Ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani otthon a lárvákat akkor, mindenképpen naponta egyszer levegőztessük át őket. A papírt kinyitva egy picit meg kell őket mozgatni.

Csonti, giliszta és szúnyoglárva a víz alatt

Folytatása hamarosan következik. Témája: a növényi és részben állati szemes etetőanyagok, és horogcsalik.
Szöveg, kép és rajz: Kocsis László
Szólj hozzá:
molamobil#1 2011. 02. 18., 11:57Cila! A szúnyoglárvát mivel mérted le? Ráckevei volt? Román? Esetleg tiszai?
Mert nem midegy! A méretet a kényeg! Ha-ha-ha-ha! :) :) :) :)
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Az ezüstkárász 1954-ben került be hazánkba Bulgáriából tógazdasági tenyésztés céljából. Rövid időn belül megjelent a vad vizekben is, ezzel kiszorítva az őshonos aranykárászt.