Cikk oldal
2009-08-27

Egyszer fenéken, egyszer vízközt…

Libbenő csali a rakósboton
A pontyok, bár alapvetően a fenékről valamint a köveken és nádszálakon található élőlényekkel táplálkoznak, néha egy-egy finom falatért vízközé csábulnak. Ezt elérni, valamint maradásra bírni őket nem könnyű feladat, folyamatos munkát jelent.

Nem szabad túlragozni a dolgot
Minimális, úgynevezett célirányos felszereléseket vittem magammal legutóbb, amikor vízközti horgászatra készültem. Kevés felszerelés, ez jó, nem kell sokat cipekedni. De az előnyei mellett a hátránya is ott lebeg. Ha éppen ez nem működik, nincs más, amit ki lehetne próbálni. Nincs menekülési útvonal.

Mindent egy lapra: vízközé
Sok mindentől függhet eme módszer eredményessége. Legfőképpen a halaktól. Csak ha elég bátrak, akkor merészkednek egészen partközelbe. Ez kisebb, intenzíven horgászott vizeken jobban, természetes, kijáratlan helyeken nehezebben működik. Ezeken a helyeken sokkal jobban figyelni kell a zajokra, egy rossz mozdulat és a halak odébbállnak.

Egyszer fenéken, egyszer vízközt…

Egy szerelék néha a több
Egyszerű szereléket állítottam össze. A grafika pontosan mutatja, miért is van az, hogy a csali sok időt tölt vízközt, s csak lassan ér le a fenékre. A folyamatosan lőtt csontit és aprómagot a kishalakon kívül a nagyok is szeretik még esés közben, mohón felfalni.

Technika a Technium XTA
Erős bot kell, az már biztos. A pontyok vehemens kirohanását a gumi kinyúlása után már csak a bot tudja megfordítani. Pedig a 2,4-es csőgumiban is van ám erő. A gumi szakítószilárdságát nem tudnám megmondani, de valahol a 0,30-as monofil zsinór szakítója körül van.

Egyszer fenéken, egyszer vízközt…

Számoljunk csak utána
Ezeknek a speciális nagyhalas gumiknak a nyúlása ideális esetben 7-8 szoros. Vagyis a botba fűzött 2,5 méter közel 20 méterre nyúlik. Ehhez jön még a bothossz és a szerelék hossza, és így a halat vagy harminc méterre fárasztjuk a parttól. Akár egy orsós bottal.

Egyszerűen horgásszunk
A metódus nagyon egyszerűnek tűnik, a megvalósításához kell egy kis gyakorlat. Betoljuk a botot, majd a bal kezünkkel megtöltjük a csúzlit, vagy csontkukaccal, vagy apró magokkal. Ezt követően, kézben tartott bottal csúzlizunk. Amikor a szerelékünk beállt (az úszó függőlegesen áll) akkor megemeljük ismét a szereléket. Közben folyamatosan lövünk, de nem sokat, csak 5-10 szemeket!

Egyszer fenéken, egyszer vízközt…

Egy kis meglepetés
A lényegi mondanivalót fentebb már összefoglaltam, következhet a horgászat. A legszebb az egészben, hogy ez tartogatott egy kis meglepetést számomra. a szokásos procedúrában pakoltam ki. Negyed óra sem kellet, már a bot a kezemben volt, és lőttem a csontkukacot. A magokat későbbre tartogattam. Miközben elbambultam a táj szépségén, arra lettem figyelmes, hogy megleptek a kisbalinok. A csontifelhő nekik Kánaán volt, millió szám várták az aláhulló nyüveket. Nem tudtam úgy betenni a szereléket, hogy ne csimpaszkodjon rá egy ilyen kis termetű ragadozó.

Egyszer fenéken, egyszer vízközt…
Egyszer fenéken, egyszer vízközt…
    
A megoldás kulcsa
A megoldás keresvén egyszer véletlenül az apró magvas dobozba nyúltam csúzlizás közben. Hát persze, pattant fel a szikra, ezt nektek! De nem álltak odébb, csak megfogyatkozott a számuk. Bár a balinoknál nem voltam népszerű, de a lejjebb tartózkodó pontyok és kárászok körében annál inkább. Lehet, hogy addig is ott voltak, de egyszerűen nem jutott el hozzájuk a csali.

Egyszer fenéken, egyszer vízközt…
Egyszer fenéken, egyszer vízközt…

Ez mindennek a teteje
A horgászat koronáját persze a pontyok jelentették. Jöttek is, többen, mint ahogy azt vártam. Volt közöttük megfogható méret is, de volt a „gőzmozdony” kategóriába tartozó is. Ez a technika itt és most nyerő volt.


Szöveg, rajz és fotó: Kocsis László
Szólj hozzá:
djmarco#1 2010. 01. 25., 18:03Peca.hu - A vízálló horgászportál
barila#2 2010. 01. 25., 16:12Peca.hu - A vízálló horgászportál
cilapower#3 2009. 08. 28., 08:25Szia!

Igen, talált. :O)

Laci
zerdei#4 2009. 08. 27., 22:35Szia Laci!
Ez ugye a Benta 4-es tava? Csak mert hasonló cipőben járva én is minimálfelszereléssel szoktam megközelíteni ezt a helyet és ugyanilyen szuper eredményeket adott nekem is az 3 egymást követő alkalommal is, amikor munka után kijutottam. Pár óra alatt jött nekem is 9 kárász és 7 ponty match bottal
Görbüljön és nyúljon a gumi! Üdv, Forest
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A hang a vízben 1400-1500 métert tesz meg másodpercenként.