Cikk oldal
2009-08-14

Ha már ovál, legyen kövér...

Nagyhalat matchbottal
Már egy ideje nyüstölöm a kölcsön kapott ovális bottestű csodát, viszont még sosem kerültem olyan helyzetbe, hogy kipróbálhassam, igazán mit tud.

Ezért úgy döntöttem, hogy elmegyek egy olyan fizetős tóra, ahol igazán nagy halakat lehet fogni, és letesztelem, mit szól az ovál egy jó nagy, kövér halhoz. Itt mutathatja meg igazán, hogy az oldalirányú, illetve a felfelé irányú erőhatások mennyire változtatják meg a botot. A bot energiáit.

Csendes kis zugom a tó sarkában
Csendes kis zugom a tó sarkában

Egy kedd délelőttre esett a választásom, hiszen ilyenkor mindenki dolgozik, és azt gondoltam, hogy ekkor nyugodtan lehet horgászni. Ehhez képest a vízpartra érve szembesültem a ténnyel, hogy a szabadságolások miatt gyakorlatilag egy szöget nem lehetett leejteni, annyian voltak. Csak az egyik eldugott kis sarokban találtam annyi helyet, ahol le tudtam tenni a ládámat. Ennek a helynek az az egyetlen előnye volt, hogy szinte teljesen rejtve maradtam mások kíváncsi szeme elől. Így egy békés, nyugodt horgászatot tudtam véghezvinni.

Egyszerű szerelékem
Egyszerű szerelékem

Szerelékem nem volt túl bonyolult, hiszen semmilyen extrát nem kell bevetni az itteni egyszerű pontyozáshoz. Az Aerocast bot, az 5000-es Stradic FC orsó, a 22-es Technium zsinórral adott volt. Erre került egy 4 grammos szálwagler, kb. fél gramm hasznos terheléssel, ez mögé pedig egy 6-os forma horog.

Etetőanyagaim
Etetőanyagaim

Nem túl bonyolult szerelékemet szintén nem túlkomplikált etetéssel kombináltam. Pellettel, illetve Swim Stim Aminoval készültem. Volt, hogy pelletet és volt, hogy ízesített kukoricát csaliztam. A kezdéskor viszonylag nagymennyiségű pelletet lőttem be. Az etetésen az első érdeklődő igen érdekes volt. Egy termetes teknősbéka dugta ki a fejét a vízből. Nem tudtam, miként értelmezzem jelenlétét. Jött, megnézni, hogy ki az, aki ekkora kopogtatással zargatja, vagy ízlett neki ez a finom halas pellet!? Még az úszóm antennáját is majdnem megkóstolta, majd rámnézett, megnézte a szép narancssárga pólóm, és odébbállt.

A spéci kukorica elkészítése
A spéci kukorica elkészítése

Az első érdeklődő
Az első érdeklődő

Ezt követően úgy döntöttem, hogy nem csak egy etetést csinálok, hanem szórok egy másik helyre is pelletet. Ha esetleg a nád előtt mégsem fognék halat, akkor a nyílt vízen -  egy kisebb gödröt találva - talán több szerencsém lesz. A gondolatot tett követte, és bizony a későbbiekben nem bántam meg. Ezután eljött a néma les ideje.
Lestem jó sokáig a vizet, és azon morfondíroztam, hogy vajon miért nincs kapásom? Pedig ott túr a hal. Forrt a víz az etetésemen. A jelek alapján ponty és talán amur is jelen volt. De egész egyszerűen, valamiért nem vette fel a csalimat. Lökdöste, hátára vette, mozgatta, de nem ette meg.

A nád szélénél vetettem be először a csalit
A nád szélénél vetettem be először a csalit

Aztán gondoltam egyet és a pelletet lecseréltem aminoba áztatott kukoricára. Rögtön akasztottam is egy halat, ami rövid tusa után elszakította a 16-os előkémet.

Kukoricát csaliztam, amikor a pelletre nem volt jelentkező
Kukoricát csaliztam, amikor a pelletre nem volt jelentkező

Ezt követően úgy döntöttem, hogy bedurvítunk. Fel is raktam egy 18-as előkét. Na, ezzel már majdnem minden halat megfogtam, igaz, nem jött túlságosan sok. Egy külsős akadásom is avolt a nádszélen.

Kívülről akadt a nádszélen, ez sem volt kicsi hal
Kívülről akadt a nádszélen, ez sem volt kicsi hal

Egyszerűen nem értettem, hogy egy idő után miért maradt abba a víz pezsgése, és miért nem mutatják magukat tovább a halak? Innentől kezdve a nád melletti horgászatot, egyszerűen, időrablásnak tekintettem, pedig eltöltöttem vele vagy 2,5 órát.
 
A nyíltvízi etetés
A nyíltvízi etetés
Gyakorlatilag forrt előttem a víz
Gyakorlatilag forrt előttem a víz

A nyíltvízi etetésemre összpontosítottam a figyelmemet, amit végülis siker koronázott, hiszen gyors egymásutánban fogtam két jó pontyot.

Ha már ovál, legyen kövér...
Ha már ovál, legyen kövér...

Ha már ovál, legyen kövér...
Ha már ovál, legyen kövér...

Egy szép példány szákba terelése
Egy szép példány szákba terelése

Bár ezekért is trükkhöz kellett folyamodnom. Ugyanis - valószínűleg az első etetéssel is ez történhetett - ami táplálékot beszórtam, azt ezek a nagy halak viszonylag rövid idő után felszedték. Egész egyszerűen a táplálék elfogytával továbbálltak. A nyíltvízi etetésen úgy sikerült a halat ott tartanom, hogy 3-5 szem pelleteket lőttem folyamatosan, és ennek a hangjára viszonylag gyorsan odaálltak a halak. Az állandó utánpótlás miatt ott is tartózkodtak, hisz mindig kaptak valami táplálékot, volt még mit keresgélni, kutakodni az úszó körül.

Folyamatos etetéssel
Folyamatos etetéssel
fenn lehetett tartani
fenn lehetett tartani

a halak érdeklődését
a halak érdeklődését

Itt merült fel bennem a kérdés, hogy ha folyamatosan lövöm a pelletet, akkor hogyan fogják megtalálni a horgon lévő csalit? Úgy döntöttem, hogy elébe megyek a problémának, és csinálok egy vegyes csalizást. A pelletkarikába húzott 8-as DB Halibut pellet mellé tűztem egy szem kukoricát, ami szintén a pontyok nagy kedvence. És ezzel a mixel viszonylag gyorsan jutottam kapáshoz.

Mix, így már ki tudták választani a csalimat
Mix, így már ki tudták választani a csalimat

Nagyon érdekes volt, hogy a megakasztott halaim mind azonnal be akartak szaladni a környéken fellelhető egyetlen bokorba. Furcsállottam egy kicsit, de gondolom, ezeknek az állatoknak a fejében térkép lehet az élőhelyükről. Hiszen a megakasztásuk a nyílt vízen, a parttól mintegy 20-25 méterre történt, mégis mikor közel értek hozzám pontosan tudták, hogy hol van a bokor, és mindenáron az alá akartak beszaladni. De szerencsémre a 18-as Antares előke kitartott, nem vesztettem már több halat.

A vélt menedék, a bokor
A vélt menedék, a bokor

Gondolom, most mindenki azt a részt várja, amikor összegzésként agyondícsérem a botot, hogy milyen jól dolgozott, hogy mennyire profi és szakszerű felszerelés ez. De ezt nem teszem meg. Úgy vélem elegendő a képekre ránézni, hogy látszon, ez nem csak a sliderezésre készült mestermű, hanem bizony a kifejezetten nagy halaknak is méltó ellenfél. Tökéletesen látszik a képeken (amit már egy előző cikkben részleteztünk), hogy az oldalirányú húzásnál milyen karaktert ír le, illetve amikor fölfelé húzom, akkor mennyivel keményebb, mennyivel szigorúbb a bot az ellenfeléhez.

Ha már ovál, legyen kövér...
Ha már ovál, legyen kövér...

Mindent összegezve egy nagyon kellemes horgászatban volt részem, bár, hogy őszinte legyek, egy kicsit több halra számítottam. Ennek az lehetett az oka, hogy az utolsóként elfoglat hely a sarokban, valószínűleg nem a pálya leghalasabb pontja lehetett. De innen is megoldottuk a feladatot. Az Oval blank, meg én.

Az ovállal gyerekjáték volt kifogni
Az ovállal gyerekjáték volt kifogni

„Ez volt az, ami legyőzött?”
„Ez volt az, ami legyőzött?”


Kép és szöveg: ifj. Gyulai Ferenc
Szólj hozzá:
Ferike71#1 2009. 08. 23., 10:48Szervusz Ferike!

Azért az már bot lehet, amivel bevállalod a 22-es főzsinort! :)

Jól csináltad Dunafalván! "Hógolyónak bejött az élet" .
Gratula!
madfrenky#2 2009. 08. 19., 17:58Szia Feri,,

Húúúú wazze égek mint a reisztág, lemaradt a köszöntés:):):)Ezer bocsi:):):)Csak ledobált a net:(:(:(
Szóval nagyon köszönöm a felajánlást:):)
Most egy botszerelőnél van, azt mondták a waltis kollégák (Matyi) hogy ügyes, remélem jó lessz, egyébként maga a pálca tényleg szenzációs:):):)
Most nézem vagy még sem az én köszönésem maradt le?? Vagy igen?? Fő a határozottság:):)
Hal008#3 2009. 08. 18., 20:21Kedves Huncut!

Mi sem főztünk még kukoricát, azaz a nagymama a gyerekeknek szokott :)
De hogy őszinte legyek, nem pontyozok annyit, hogy magamnak érdemes lenne főzni. Ha mégis pontyozásra adom a fejem, az azt jelenti, hogy pontyos versenyen vagyok, ahol kiemelkedő minőségű csalikkal próbálom a magam horgára és malmára hajtani a halat. Tehát úgy gondolom, érdemes megvenni a "gyári" készítményeket. Hiszen míg utána járok a kukoricának, az aromáknak, a mindenféle pálinkákon megvásárolt haveri jótanácsoknak, addig az anyagilag sokkal többe kerül, mintsem, hogy leveszek egy horgászbolt polcán egy üveg kukoricát.
Ha a kender főzése érdekelne, abban többet tudnék segíteni :))))

Remélem más esetleg tud jó tanácsot adni :)
Üdv
Feri
Hal008#4 2009. 08. 18., 20:14Madfrenkynek üzenem, hogy Helló :)

Szóval, sajnálom, hogy csalódtál a botban, illetve az orsótartóban. Az én kezemben a mintapéldány volt, kétszer vagy háromszor horgásztam vele, azzal nem volt probléma.
Ha megvan még a bot, hozd be hozzám, megpróbálunk valami JÓ megoldást eszközölni rá. Mert a pálca a tök jó! :)

Árkategóriáját és használati értékét is figyelembe véve két teljesen különböző botról beszélünk. Szerintem nem összehasonlíthatóak. Mindkettő a "felső tízezerhez" tartozik a maga kategóriájában :)

Üdv
szintén Feri :)
Hal008#5 2009. 08. 18., 20:09Szia Guinness!

Köszönöm az észrevételt, ígérem, hogy az oldalon valamilyen formában pótolni fogom ezeket a képeket a közeljövőben. Ha másként nem megy, majd felteszem a Klubélet galériájába. Csak kérek pár nap türelmet, mert épp indulok egy versenyre, már bepakolva vár a cucc odalent.

Üdv
Feri
Huncut#6 2009. 08. 17., 20:22üdv.
nekem is nagyon tetszett ez a cikk. lenne egy kérdésem. most előszőr szeretnék valamilyen fajta kukoricát főzni, majd befőttes üvegbe elrakni. mit javasoltok, hogyan kezdjek neki? nem nagyon találtam infókat arról sem, hogy hogyan izesitik, stb. köszi a választ.

üdv. Hunor
madfrenky#7 2009. 08. 17., 20:07Szia Feri,

Gratula a cikkhez, egy kis kiváncsiskodás:):):)
Olvastam a cikkedet a stradiveri carp 1 ről , meg is vettem a bot szenzációs viszont az orsótartója egy kalap ...., 3 szor javítják, csalódtam is a Józsiékban.
Ez a bot ahhoz képest gyengébb erőssebb??
Kiváncsi lennék a véleményedre.
Előre is köszi.
Üdv Feri
Guinness#8 2009. 08. 14., 17:19Feri!
Jó a cikk, grat hozzá, csak annyit jegyeznék meg, hogy egyetlen fárasztós képen sem látszik igazán, hogy milyen a bot karakterisztikája, ha tényleg oldalról kap húzást, mert minden képeden ahol betartottad oldalra, ott el is csavartad a botot és így ugyanúgy a gerincére kapta a terhelést. Én egy olyan összehasonlítást látnék szívesen, hogy egy fixen rögzített bot x terhelés mellett miként görbül gyűrűkkel lefele és gyűrűkkel oldalra nézve, ez megmutatná igazán, hogy mi a különbség a karakterisztikában.
Üdv
Balázs
Ladik#9 2009. 08. 14., 12:41Egy jó márnával is lehetne nyüstölni, vagy be kéne vetni süllőzni a pálcát. Sztem azt is szeretné!
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A pikkelyek alatt található halbőr két rétegből áll. Az egyik a hámréteg, mely tartalmazza azokat az apró nyálkasejteket, melyek a halnyálkát termelik és a bőr felszínére juttatják (ez a nyálka egyrészt védi a halat a kórokozóktól, másrészt sikamlóssá teszi a testét). A másik az irharéteg, mely vérerekkel, színsejtekkel és idegsejtekkel teli kötőszöveti rostokból áll.