Cikk oldal
2014-10-07

Így tűzöm a kukoricát

Öt kedvenc csalizásom rakósbotra
Puha csemege, nyers tejes, öreg főzött, kemény áztatott, büdösre érlelt, színes, ízesített... Szinte kifogyhatatlan a sor. Kukorica 4ever! De nemcsak a színeket, ízeket variálhatjuk, hanem a feltűzés módját is. A rakósbotos horgászat során általam használt öt legkedveltebb csalizási trükköt mutatom be az alábbi képekben.
 
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Kukoricás horgok
Kukoricás horgok
 
 
1. Hagyományos

Az egy szem csemegekukoricát a vágatlan végével felfelé tűzzük fel a horogra, úgy, hogy a horog öble merőleges legyen a kukoricára, és nagy felületen tartson.
 
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
 
 
2. Pordipes

Vízben oldódó plazmadippel sokáig tartós, kocsonyás réteget hozhatunk létre kukoricánkon: a nedves kukoricát beleforgatom a porba, majd a vízbe, majd újra a porba, így a műveletet többször egymás után végrehajtva akár gigacsalit is csinálhatunk egy szem kukuból. Nekem a scopexes jött be a legjobban.
 
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
 
 
3. Színesre fújt

Egy spray segítségével nemcsak ízesíthetjük, hanem színezhetjük is kedvenc csalinkat. Célszerű bevetés előtt egy kis ideig szárítani, így tovább rajta marad. Az íz és a színfelhő a csali körül lassan lebegve fejti ki hatását. A carpodromokon legáltalánosabban működő az epres íz, piros színnel.
 
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
 
 
4. Kacska

A szerelék emelgetésével mozgathatjuk a kukoricát, és ha nem központosan tesszük fel a horogra, hanem kacskán, akkor leszállása a fenékre lassabb, imbolygó mozgású lesz, ezzel is felhívja magára a figyelmet.
 
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
 
 
5. Kinyomott

Szinte súlytalanul lebeg, nemcsak a leszállóágban, hanem a fenéken is illegeti magát a keresgélő halak előtt. Egyszerűen nyomjuk ki a csemege beltartalmát a héjából és ezzel csalizzunk. A hatás nem marad el, számos gyönyörű compó nem tudott már ellenállni ennek a csalinak a kedvenc vizemen.
 
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
Így tűzöm a kukoricát
 
Írta: Horváth Gy. Gábor
Szólj hozzá:
Szakírónk
A márna ikrája és az angolna vére mérgező, elfogyasztva hasfájást, hányást és erős fejfájást is okozhat.