Cikk oldal
2013-03-01

Kajakhorgászat 1.

Maga a kajak, a felszerelés és a ruházat
A manapság egyre inkább divatossá váló kajakhorgászat aktív módszer, feltételez némi sportolói beállítottságot. Akinek nehezére esik a mozgás és feltétel nélküli kényelemhez van szokva, annak nem érdemes belevágnia. A vállalkozóbb szelleműek előtt viszont a vízi világ egészen más arca tárulhat fel és olyan mértékben része lehet a környezetnek, amit sem partról, sem csónakból horgászva sem fog megtapasztalni. Nekik szól ez a gyakorlati tanácsokkal, praktikákkal bőven megtűzdelt két részes írás, amelyben saját tapasztalataimat igyekszem közreadni.

Ugyan a kajakhorgászat igazi terepe az állóvíz, de folyókon is érdemes próbát tenni
Ugyan a kajakhorgászat igazi terepe az állóvíz, de folyókon is érdemes próbát tenni

Korábbi horgászéveimben sokszor kerültem olyan helyzetbe, amikor szükségem volt valamilyen „betámadós” horgászeszközre. A megközelítetlen rejtett kis tavak, a hosszan nádfallal övezett, beálló nélküli csatornaszakaszok, a körülmények miatt megközelítetlen dunai objektumok mindig felcsigázták képzeletem, nagy fogásokkal kecsegtettek. Eleinte különböző gumicsónakokkal kísérletezgettem, de a felfújással, összeszereléssel járó macera általában elvette a kezdeti lelkesedésem. A gondosságot igénylő tárolás és a gyakori meghibásodások, kilyukadások miatt hamar rájöttem a gumicsónakokkal való kínlódás nem nekem való műfaj.

Sűrű növényből jött ki ez a szép csuka
Sűrű növényből jött ki ez a szép csuka
Az első próbálkozás szép halat eredményezett
Az első próbálkozás szép halat eredményezett

10 éve egy külföldi horgászmagazint lapozgatva akadt meg a szemem egy horgászkajak hirdetésen. Kíváncsi kutakodásba kezdtem és egyre másra tárultak fel előttem az információk. Amerikában akkoriban már jelentős tábora volt a kajakhorgászatnak, jobbnál jobb modelleket, elképesztő halas fotókat találtam a neten. Ez az ami nekem kell!  A beszerzés akkoriban nem volt egyszerű, a tengerentúlról való szállítás költsége nem sokkal maradt el a termék árától.  Hamarosan azonban sikerült vennem egy horgászatra alkalmas kajakot és innentől kezdve nem volt megállás.

A kajakhorgászat magányos műfaj
A kajakhorgászat magányos műfaj

Maga a kajak

Horgászatra alapvetően két típusa alkalmas a kajakoknak. Az első csoportba a felfújható gumikajakok tartoznak. Mint a gumicsónakoknál, előnyük a könnyű tárolás, hátrányuk a felfújással járó macera és az anyagból adódó sérülékenység. Mivel gyakorlatilag a víz szintjén ülünk bennük, csak speciálisan hozzá gyártott evezővel tudjuk őket használni. Komolyabbakat is be lehet már szerezni belőlük, abban viszont biztosak lehetünk, hogy nem fog egy életen át szolgálni minket.

Balatoni süllő
Balatoni süllő
Este
Este

Amíg teljesen be nem fagy érdemes próbálkozni
Amíg teljesen be nem fagy érdemes próbálkozni
Ha kitesszük a lábunkat, növelhetjük stabilitásunk
Ha kitesszük a lábunkat, növelhetjük stabilitásunk

A másik csoportba a ráülős ún. sit on top kajakok tartoznak, ezeket ajánlom elsősorban horgászatra. Jellemzőjük, hogy nem egy üreges héjban ülünk mint a versenykajakoknál, hanem egy speciálisan kialakított, zárt műanyag testen. Mivel ezek extrém igénybevételre vannak tervezve, gyakorlatilag elpusztíthatatlanok, nem kell aggódnunk ha csökre vagy kőre futunk, netán vonszolunk kell őket magunk után. A hajótest alja lehet katamarán vagy egyenletes, minél szélesebb annál stabilabb. Léteznek kétszemélyes modellek is, ezek túrázásra kiválóak, horgászatra azonban nem javaslom őket. A kajakhorgászat önálló műfaj, a horgásztárs csak akadályozza a hatékonyságot. A mentőegységek munkáját megkönnyítendő, a kajakok általában élénk színekben készülnek, emiatt azonban nem kell aggódnunk, a halakat nem fogja zavarni. Méretét tekintve a 2,4 -2,7 m-es modellek a legideálisabbak, a túl hosszú hajóktól óvakodjunk. Amikor jobb halat akasztva az betör a csónak alá, át kell vennünk az erősen hajló botot a másik oldalra és ebben akadályozhat minket a túlzottan előrenyúló hajóorr.

Az ilyen helyeken vigyázzunk a botra!
Az ilyen helyeken vigyázzunk a botra!


Egyéb felszerelések

Én a magam részéről az egyszerűséget részesítem előnyben, ezért a kajakhorgászatot is sallangoktól mentesen, basic style-ban űzöm. Nem látom értelmét hi-tech kajakcirkálót építeni, halradarral, elektromos motorral, trollingozó kiegészítőkkel. Ezek szerintem a kajakhorgászat lényegét veszik el, akinek ez kell, szálljon csónakba. A kajakhoz is rengeteg felesleges kiegészítőt lehet vásárolni, könnyen túllőhetünk a célon. De nézzük mire lesz valóban szükségünk!

Nincsenek már csónakok, miénk a pálya!
Nincsenek már csónakok, miénk a pálya!
Az ekkora hal már szépen húzza a kajakot
Az ekkora hal már szépen húzza a kajakot

Ez az az életérzés, amiért igazán érdemes kajakba szállni
Ez az az életérzés, amiért igazán érdemes kajakba szállni
A szebb sügerek nem az túlhorgászott parti sávból jönnek
A szebb sügerek nem az túlhorgászott parti sávból jönnek

Először is kell egy evező, vásárolhatunk műanyag és karbon modelleket is, az utóbbinak lényegesen kisebb a súlya. Az evezőnél azonban van sokkal fontosabb kiegészítő is, a kényelmes ülés. Ugyan általában maga a kajaktest is úgy van öntve, hogy van némi hát támasz és üléshely, de nem legyenek illúzióink. Ha hosszabb távon kajakban tartózkodunk – márpedig sokszor nincsen lehetőségünk kiszállni –, megfelelő ülés nélkül szenvedni fogunk, mint a kutya. Az ülés esetében ne kössünk kompromisszumot és azt vegyük meg, amit biztosan, csúszkálás mentesen lehet rögzíteni és megfelelően tartja a derekat. Kényelmetlen üléssel az egész horgászat élvezet helyett kínszenvedéssé válik, rosszabb esetben a derekunk is bánhatja a hibás döntést. A stabil deréktámasz rendkívül fontos, érdemes egy jól kitömött táskát rögzíteni a hátunk mögé, a tartás érdekében. Alsó ülőrész nem szükséges, két felfújható ülőpárna tökéletes megoldás. Kell még egy súly amivel rögzítjük magunkat, ez lehet kisebb horgony vagy akár egy 2 kg-os súlyzótárcsa is. Apró de praktikus kellék egy szivacs amivel a kajakban meggyűlt vizet távolíthatjuk el. Mindössze ennyi ami a kajakhorgászathoz kell.

 A gumikajakok üléspozíciója alacsonyabb, ezért más evező való hozzájuk
A gumikajakok üléspozíciója alacsonyabb, ezért más evező való hozzájuk

Ruházat

Ahhoz, hogy a kajakhorgászatot élvezzük – és ne rémálom legyen –, gondot kell fordítani a ruházatunkra is. Hiába az evezőre erősíthető cseppfogó gyűrű, nem tudjuk elkerülni, hogy az evezőről víz ne csorogjon ránk. A víz kis idő után – vagy ha sokat evezünk –, össze fog gyűlni a hajótest alján, valahogy ki kell mernünk onnan. Deréktól lefelé mindenképp legyünk vízállóak, nekem nyáron egy könnyű esőnadrág, télen egy vízálló snow board nadrág szolgálja ezt a célt. A nadrág alá az időjárásnak megfelelő aláöltözeteket váltogassuk.
A felsőtestünk már nem feltétlenül kell, hogy vízálló legyen, az csak felülről, eső esetén kaphat vizet. A vízállóság és zsebek szempontjából a legjobb persze a gázlókabát, de a softshell kabátok is tökéletesen megfelelnek. Az apró kiegészítőket (fogót, szájfeszítő, előke, kapocs) ne a kajakban tároljuk mert könnyen a vízben landolhatnak.  A horgászmellény vagy a zsebekkel ellátott kabát, a kajakhorgászatnál domborítja ki igazán előnyeit.
Vízre és partra szállni nem mindig a legegyszerűbb és általában ezt vízben állva kell megtennünk, a gumicsizma tehát elengedhetetlen. A bélés nélküli neoprén csizma mellett,  – ha télen is horgászunk – be kell szereznünk egy vastag bélésű gumicsizmát is, alá pedig meleg zoknikat vegyünk. Mivel nem tudunk toporogni, a lábunk hajlamos a fázásra. Fontos a mentőmellény is, inkább ne kockáztassunk.
A ruházat mellett kell a táska is, nem csak a cuccok tárolására hanem a hátunk stabil megtámasztására is egyaránt.

Az ilyen helyekre nem juthatunk be csónakkal
Az ilyen helyekre nem juthatunk be csónakkal


Pro

A többi vízi járművel szemben a kajak legnagyobb előnye a mozgékonyság. Azonnal és fáradság nélkül tudunk helyzetet és pozíciót váltani, majd késedelem nélkül, rögtön tudunk dobni. Néhány mozdulat az evezővel és rögtön más helyzetből vallathatjuk a pályát.
Ugyanilyen gyorsan és hatékonyan tudjuk vízre tenni, a teljes összeszerelés is csak néhány percet vesz igényébe. „Betámadós” csónaknak ideálisabb bármi másnál.
Már kis gyakorlottsággal teljesen hangtalanul tudjuk a pályákat kajakkal megközelíteni, a halakat bothossznyira is becserkészhetjük. Többször előfordult már, hogy pihenés közben a kajakról lelógó csalira vágott oda a csuka, nem zavartatta túlságosan magát.

Kontra

A mozgékonysággal szemben bizonyos helyzetekben jelentős hátránya is lehet a kajakból történő horgászatnak. A fix üléspozíció miatt nem tudunk forogni és ez nem csak a dobásnál lehet hátrány, de a fárasztásnál is. Ezt most ősszel saját bőrömön is megtapasztaltam:

Késő ősszel, vízeresztés után csukáztam a Tisza tó egyik sekély vizű részén. A kis területre összezsúfolódott éhes ragadozók a sekély vízben portyáztak, kint a csökök között. Ideális szituáció a kajak- és legyezőhorgászatnak egyaránt. Nagyon kis vizet horgásztam a tuskós kellős közepén, kajakkal úgy tudtam meghorgászni a pályákat, hogy a halakat sem riasztottam meg. Közvetlenül a felszín alatt úszó bucktail streamerrel horgásztam, nagyon szépen tolta maga előtt a vizet, jelentős jelet hagyva. Már közel járt a legyem amikor határozott ütést kaptam és a bevágás után azonnal lavórnyi burvány izgatott fel. Az első ijedség után a hal felém kezdett úszni, alig tudtam utána szedni a legyezőzsinórt, hogy megőrizzem a zsinór feszességét. Közvetlenül a kajak mellett vett észre a hal és a sekély vízben fordulva mutatta meg teljes testének jelentős méreteit. A méter körüli csuka megijedt és villámgyorsan a hátam mögé tört, átúszva a hajó alatt. Utána fordulni nem tudtam így a botot nyújtottam hátrafelé próbálva elkerülni a bottörést. Ebben a lehetetlen helyzetben tépte a hal ki a zsinórt a kezemből egy darabig, majd megtépte a 38-as előkét. Nem állítom, hogy csónakból horgászva meg tudtam volna fogni, mindenesetre nagyobb esélyem lett volna.

Fejfotó
Fejfotó
Gyönyörű süllő
Gyönyörű süllő

Feltétlenül hátránynak számít, hogy a kajakban gyakorlatilag ugyanabban a pozícióban ülünk, nem tudunk mozogni. Egész napos horgászatnál könnyen bemerevedhetünk, elgémberedhetünk, különösen hidegben. A kényelmes ülés jelentősen növeli a komfortérzetet, de javaslom, hogy 1-2 óránként szálljunk ki a partra és mozgassuk át magunkat. Ha erre nincs lehetőség minél jobban hátradőlve nyújtózkodjunk nagyokat.

A következő részben a kajakozás veszélyeiről és magáról a horgászatról lesz szó.

írta: Bartha Péter
Szólj hozzá:
antkunorbert#1 2013. 04. 24., 19:57SZUPER
urbiferi#2 2013. 04. 23., 18:57No, hol a 2.?!
spicces#3 2013. 04. 10., 20:33Szia Péter!
Nagyon várom a 2. részt!!!!
urbiferi#4 2013. 03. 04., 22:27Igaz, nem kajakból hanem kenuból pergetek, de az is eszméletlen jó, várom a következő részt.
zsabu66#5 2013. 03. 04., 17:14Egy kicsit túlzás , hogy divatossá váló horgász módszer lenne de ami biztos aki egyszer belekóstol nehezen szabadul a bűvköréből és a fíling érdekében még azt a kis kényelmetlenséget is vállalja.Nem beszélve arról ,hogy a mások szá-
mára elérhetetlen helyekre is könnyen eljuthatunk.Én egy éve vásároltam egy k- largót és azóta szinte csak ebből horgászom és nagyon élvezem.A kalandot
sportot aktív mozgást kedvelő pergető horgászok módszere ez.Hajrá, legyünk
minél többen akik népszerűsítik ezt a szép horgászmódszert
zsabu66
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A hím kecsege 4-5 évesen, míg a nőstények csak 5-6 éves korukban érik el az ivarérettséget. Mivel az első években ez a faj igen gyorsan fejlődik, gyakran előfordul, hogy hamarabb eléri a kifogható legkisebb méretet (45 cm), mint a szaporodóképes állapotot. Így számos esetben előfordul, hogy még az első ívása előtt kifogják vizeinkből.