Cikk oldal
2009-07-15

Kezemben egy legenda

Alan szerelékével horgásztam
Legendák mindig is voltak, és mindig születnek újak. Ilyen az Alan által a tavalyi magyarországi vébén használt felszerelése, szereléke is. Mindenki azt próbálta kifürkészni, mi az a jelzés nélküli bot, milyen az úszó, milyen az a szerelék. A szerencsésebbekkel megosztott pár titkot, a még szerencsésebb eltehette emlékbe a szereléket. Most mindez a kezemben volt.

A szerelék
A szerelék

Természetesen, stílszerűen Velencén, a versenypályán szerettem volna kipróbálni Alan Scotthorne szerelékét, de sajnos a vízparthoz érve sorompóval, illetve tiltó táblával találtam szembe magamat. Így az lapátosok, evezőstábor lévén, mint már oly sokszor, meghiúsították a tervemet. De ez nem akadályozott meg a horgászatban, hiszen az indítótoronytól balra, az autóút felé található földnyelvet végre megnyitották, szabad bejárás van, és hasonló körülményeket biztosít az a terület, mint az evezőspálya.

Sorompó és
Sorompó és
tábla állta utamat
tábla állta utamat

Vegyes érzelmekkel kezdtem neki a munkának. Boldog voltam, hiszen használatra kaptam kölcsön egy botot. Mit egy botot! A BOTOT! Egy olyan botot, amivel Alan is horgászott a velencei világbajnokságon.
Azonban aggódtam is. Végre itt van a kezemben a tuti, és lehet, hogy már senkit nem fog érdekelni, mit tudok még erről elmondani, mert a slider szerelékekről már mindenki megírt mindent, már mindenki mindent tud, mit erősködöm én itt? Holott azért rengeteg információ van még. Az olvasó úgy gondolhatja, hogy ez már lerágott csont, de én tudom, hogy még ott van a cupákja, és sokszor az a legfinomabb.
Alan horgászatának már minden mozzanatát ismerjük. Már azt is tudja mindenki, hogy a második forduló utolsó fél órájában botcserére kényszerült, mert eltörött az úszója.

A Britannica és klónja
A Britannica és klónja

Ez úgy történhetett meg, hogy a Dick Clegg által gyártott Britannia fantázia nevű úszó némileg önsúlyos, benne van az a plusz 2 gramm, amitől irányban tartva tud repülni. Ez rézcső formájában van behelyezve, ebbe ragasztva egy műanyag stucni, ez törött el. E miatt kellet botot cserélnie.
Az úszó antennája nem volt gyári - teli páva, mint ezt már szintén több helyen megírták, viszont azt nem, hogy az úszó 2 cm-rel hosszabb lett eredeti hosszánál, miután elvágta, és beletett egy 2,7 mm-es műanyag csőantennát. Ettől az úszó sokkal-sokkal érzékenyebb lett, és így jól mutatta még az emelős kapásokat is.

Antennák
Antennák

Sokáig próbálkoztam, és nagyon sajnáltam, hogy itthon gyakorlatilag beszerezhetetlen ez az úszó. Próbáltam már Londonból is behozatni, de a turista útvonalak mentén nem találtak megfelelő horgászboltot ismerőseim. Amit most kezemben tarthattam az sem az enyém, hanem Magyar Szilárdtól kaptam kölcsön, amit ezúton is köszönök. Köszönöm még azt is, minden slider őrült nevében, hogy felismerve a piacban rejlő rést azért csak legyártották ennek az úszónak a klónjait, hiszen ma már Magyarországon lehet kapni testformára, hosszra, szinte mindenben megegyezőt az eredetivel. A különbség csupán annyi, hogy az iránytartó súly sárgarézből van esztergálva, ezáltal megszűnt az eltörés veszélye.
Jó dolog a peca.hu. Megnéztem az Alannal készített riportot, kisvideót, és egy csomó mindenre fény derült. Például a vízmélység mérés trükkjeire, ami számomra akkor, ott nehezen érthető volt. Nem értettem miért úgy mért vizet. De így most már az ólmos titokra fényt derítve egyértelművé vált a vízmélységmérés trükkje is.

Szerelékem alkotóelemei
Szerelékem alkotóelemei

Annyival magyarosítottam egy kicsit ezt a dolgot, mivel sajnos nálunk az általa használt könnyen eltávolítható, majd visszahelyezhető a zsinórra anchor súlyokhoz – ami nem ólom, hanem egy speciális fémötvözet, mert Angliában az ólom használata tilos) még mindig nem lehet hozzájutni. Valószínűleg túl kicsi a Magyar piac ahhoz, hogy érdemes legyen behozni Magyarországra egy szériát, - így kicsit átalakítottam ezt a dolgot (is). Ugyan megcsináltam teljes egészében Alan szerelékét: a főólmozás a főzsinór végén lévő forgótól mintegy másfél méternyire van, középen megosztva 5 db 6-os ólommal, viszont a vízmélység méréssel csak nem boldogultam, hiszen nem tudtam az úszó alól levenni az ólmokat, mert az én súlyaim nem bonthatóak. Ezért azt gondoltam ki, hogy ugyan úgy mérek vizet, ahogy Alan, tehát a nagy ólmok lekoppannak szépen a fenékre, és akkor onnan tudok majd kiindulni. Egész egyszerűen fogok egy centimétert, és visszamérem az eresztékből azt a hosszt, amekkorát szükséges. Tehát amikor leért a főólom a fenékre, akkor visszahúzogattam annyira az ütköző csomót, hogy az úszó hegye kandikáljon már csak ki. Innentől kezdve nem volt más dolgom, mint megmérni pontosan a főólom és a horog közti távolságot, és az ütköző csomót visszahúzni, szinte centire azonosan. Úgy tudtam ellenőrizni, hogy a horogra rányomtam egy 3-as számozású ólmot, ami már elhúzta az úszó antennáját. Így gyakorlatilag centire be tudtam állítani úgy, hogy csak az a 2 inch, az az kb. 5 centi legyen lent a fenéken az előkéből, amit szeretnék.

Mélység-
Mélység-
mérés
mérés

Azt, hogy az eresztéket jól állítottam be mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy az első kapásom emelős kapás volt, amit meg is fogtam. Nemes hal volt, egy picike süllő, ami sajnos oly mélyre nyelte a horgot, hogy valószínűleg el is pusztul, bár hozzá kell tennem, hogy a kopoltyújában tenyésző nagyszámú élősködő miatt valószínűleg egyébként is egyértelműen pusztulásra volt ítélve.

Kezemben egy legenda
Kezemben egy legenda

Hamar megérkezett az etetésemre a hal, és szépen lehetett fogni a dévéreket, dévérecskéket. Egészen addig, amíg a finomságra oda nem jött egy hattyú család. Lőni nem mertem az etetőanyagot, nehogy eltaláljam őket, ők pedig ott nagyon boldogan szedegették a lehullott szemcséket, mind a kicsik, mind a nagyok, és elverték a halat az etetésről.

Nem várt érdeklődők az etetésemen
Nem várt érdeklődők az etetésemen

Később több, mint egy órába került, hogy újra kapást tudjak kicsikarni. Viszont a család mind a hat tagja gyönyörű volt, úgy döntöttem, hogy ha már horgászni nem hagynak, legalább ismerkedjünk össze. Az etetőanyaggal közelebb csalva, egészen partközelben csodálhattam meg őket. Ritka élmény ez.


Az etetőanyaggal közelebb csaltam őket, miután a famíliával végeztem, és közöltem velük, hogy minden számukra szánt elemózsiám elfogyott, ezt nagy nehezen megértve elvonultak. Ezután tudtam folytatni a horgászatot. Ami végülis nem halmozott el hallal, de határozottan ki tudtam próbálni a botot.

Természetesen a pontos etetés most is fontos volt
Természetesen a pontos etetés most is fontos volt

Bámulatos, és tudom, hogy hihetetlennek tűnik, de ezzel a bottal valóban nem lehetett gubancot dobni. Egyszerűen nem tudtam, akárhogy dobtam el, ha megrántottam, még akkor sem lett gubanc. Hozzá kell tenni, hogy az én szerelékeim soha nem voltak ennyire hosszúak, valószínűleg ez is közrejátszik, mint ahogy közrejátszik a vastag zsinór, és még nagyon-nagyon sok minden más.

Jó peca volt
Jó peca volt

Nagy élmény volt az ovális bottestű pálca kipróbálása, valóban érdekes, hogy a dobásnál kellő energiát tud felszabadítani azzal, hogy keményen meg lehet húzni, amikor viszont oldalra fordulva tekertem ki a szereléket, illetve vele a halat, akkor egy viszonylag lágynak mondható, kellemes horgászbottá változik. A 8-as előkét se szakítottam bele a dévérekbe. Sajnos nagyhalat nem sikerült megfognom, mert ugyan volt egy pontyom, amit kifárasztottam, és egészen a merítőig tereltem, de a merítés pillanatát megelőzően a 8-as előke mégiscsak megadta magát. Ami nem hiszem, hogy a botnak lett volna a hibája, sokkal inkább az, hogy előtte már több halat is fogtam vele, és a fárasztás közel 3 percig elhúzódott. Azt gondolom, hogy egyszerűen elfáradt ez a finom előke.

A bedobásnál a bot a keményebb,
A bedobásnál a bot a keményebb,

fárasztáskor lágyabb oldalát mutatta
fárasztáskor lágyabb oldalát mutatta

Ezután már csak 10-es előkét használtam, de sajnos több nagy hal nem érkezett.
Felemelő élmény volt ezzel a felszereléssel horgászni. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ezeket a felszereléseket a kezembe adták, lehetővé téve kipróbálásukat.

Eme halak kifogása közben ismerkedhettem ezzel a felszerléssel
Eme halak kifogása közben ismerkedhettem ezzel a felszerléssel


Kép és szöveg: ifj. Gyulai Ferenc
Szólj hozzá:
Regi#1 2009. 08. 29., 15:51Közben sikerült hozzájutnom egy dobozka anchor sulyhoz , nagyon kiváncsi leszek mennyivel lesz egyszerübb a mérés !
Regi#2 2009. 07. 18., 20:09Sziasztok !
Sikerült kipróbálnom, lekoppintva az Alan által használt szereléket ! Tényleg működik ! ! ! :D Annyira jó hogy el sem hiszem :D ! Igaz pici változtatással 18 főzsinór , 12 előke és egy technium DF botot használva . Lassan áramló vizben is jól vizsgázott !Szilvaorrú , leánykoncér, karikakeszeg volt a zsákmány.

Köszönet érte mindenkinek hogy megosztotta velünk ezeket az apró de igen fontos részleteket !
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Az amúr (Ctenopharyngodon idella) eredeti elterjedése a Jangce és a Sárga-folyó volt. A XX. században kezdték telepíteni világszerte ennek köszönhetően nemcsak Európába, hanem a tengerentúlra is eljutott. Hazánkban az első regisztrált amúr telepítés 1968-ra datálódik, melynek helyszíne a tatai Cseke tó volt.