Cikk oldal
2009-07-09

Lasszóval fogott halak

Hol volt, hol nem volt...
 Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy király. Ez a király, ahogy egyre öregebb lett, és egyre jobban érezte, hogy közeledik a számára kiszabott idő vége, aggódni kezdett birodalma jövőjéért. Úgy érezte biztosítania kellene a fejlődést, a királyság felemelkedése érdekében, ezért a következőt gondolta ki.

Maga elé hívatta birodalma tudósait, mestereit, és azt mondta nekik, hogy mindenki induljon el világgá, szerencsét próbálni, és aki a legnagyobb újítással, leghasznosabb találmánnyal érkezik haza, annak adja fele királyságát. Mivel lánya nem volt, így annak kezét nem tudta mellé felajánlani. De bízott benne, hogy ez is elég nagy megtiszteltetés lesz a győztesnek. Aki pedig semmilyen újítással nem tudja a királyságot gazdagítani, azt örökre száműzik az országból.
Szét is széledtek a birodalom tudósai, gondolkodói, mesteremberei. Mind biztosak voltak benne, hogy csakis ők lehetnek majd a győztesek.
Egyedül a horgászok képviselője, a legkisebb horgászfiú lógatta az orrát. Szegényt amúgy sem tartották túl sokra a birodalomban, úgy gondolták, hogy az ő tudománya nem is igazi tudomány. Nagyon nekikeseredett, és előre búsult, hogy neki biztosan új haza után kell majd néznie. Hiszen az ő szakmájában már mindent feltaláltak, mindent egyszerűsítettek, gépesítettek, az összes segítségül hívható segédeszközt egy távoli, ősi kultúrával rendelkező, alacsony emberek lakta, különös írásmódot használó országban gyártották, tömegével.

A távoli ország horgászai
A távoli ország horgászai
El kellett indulnia
El kellett indulnia

De hát nem volt mit tenni, el kellett indulnia.
Ment mendegélt. Arra ment, amerre a vizek folytak, ott aludt, ahol a nád susogott, azt evett, amit a vizek adtak.

Amerre a vizek folytak,...
Amerre a vizek folytak,...
...ahol a nád susogott
...ahol a nád susogott

Egy napon egy olyan víz partjára ért, egy nem is olyan nagyon távoli, Szlovákia nevű országban, ahol sok-sok horgász ült, mind fogták-fogogatták a halat, de a legkisebb horgászfiú figyelmét egy ősz öregember keltette fel, aki egyre-másra szedte zsákmányát. Megközelítette és figyelte, mit csinál. Nézte, nézte, de így kívülről semmi rendkívülit nem vett észre, de érezte, hogy itt valami titok lappang. Ez az öregember tud valamit, amit ő bizony nem. Valamit, ami talán megmentheti őt az országból való száműzetéstől.

Közelebb merészkedett hát, és igyekezett szóba elegyedni vele. Nem volt könnyű dolga, az öreg nem volt túl beszédes kedvében, de a fiú nem adta fel. Egy idő után a bácsika ellenkezése is kezdett megtörni, megnyílt a fiú előtt. Az meg csak puhatolózott, majd egyszercsak, kertelés nélkül, feltette a következő nyílt kérdést:
– Milyen csalival fogja a halat, öregapám?
– Pellével! – súgta meg amaz bizalmasan a választ.
Pellével, pellével, rágta a választ a horgászlegény, nem tudta mi az, végül, azt gondolta, nagyon ravasz lesz, kibökte a következő kérdést:
– És, milyen pellével?
Nagy titokzatosan körülnézett, az öreg, és jött a válasz:
– Hát,… barnával! – Így indult meg lassan közöttük a valódi beszélgetés, miután a tudását féltő öregember felismerte, hogy ez a kedves, messziről jött horgász nem konkurencia az ő számára, – hisz úgyis tovább áll – ezért megosztotta vele minden titkát.

Barna pellet
Barna pellet

Az öregember nem is sejtette, hogy az igazi kincs a legkisebb horgászfiú szemében nem is a csali – (amit ő pellének hívott, de a horgászfiú pelletként ismert, miként az egész világ) – volt , hanem valami egészen más, amit ennek megmutatása közben fedezett fel. Mégpedig annak rögzítési módja. Magában lasszónak nevezte el.
Az öregember a pellet rögzítésére hajszálelőkét használt, de nem gumiból, és nem fúrtan, hanem kötött egy lasszót, és ebbe húzta bele a csalinak szánt 8-as forma pelleteket.

A lasszó
A lasszó

Ezek után elindult hazafelé, a hazavezető úton az új technikát próbálgatta, és rengeteg sikerélmény érte. Számtalan felhasználási módját fedezte fel, mire az országába ért.

Számtalan
Számtalan
felhasználási
felhasználási
mód
mód

Talált pár szabályt, amit be kell tartani. Az egyik ilyen tapasztalata az volt, hogy szinte bármilyen csali rögzíthető ilyen módon, de arra gondosan ügyelni kell, hogy a hajszálelőke hosszal követni kell a csali méretet. Ugyanis ha túlságosan messzire kerül a csali a horogtól, már nem akad olyan biztosan.
A másik, fontos dolog, hogy ha túlságosan szorosra húzta a lasszót, például amikor pár szem csontit húzott bele, amikor elkopott belőle a csali mennyiség, akkor nem tudta újra kitágítani a lasszót, az újbóli csalizáshoz. Ha ilyenkor összehúzta a hurkot, sajnos újra kellett kötni az előkét, illetve magát a lasszót.
Ezen apró problémák ellenére is nagyon nagy lehetőségeket látott ebben a csalizási módban. Hiszen 1 csalival, akár 6-8-10 halat is meg lehet fogni. Ezáltal nagyon gyors halfogást tesz lehetővé, mivel nem esik le a csali, az mindig stabilan ott áll benne a hurokban.

A variációk végtelen tárházát fedezte fel a legkisebb horgászlegény. Hiszen az 1 pellettől, 2 pellettől, 3 pellettől, kis pellettől, nagy pellettől kezdve bármilyen csalit bele lehet húzni ebbe a lasszóba. Csupán arra kell ügyelni, hogy a csali és a horog közötti távolság, az ő tapasztalati szerint ne legyen nagyobb, mint 3 cm.
Mindig előbb a lasszót kell megkötni, és utána, a bojlisok által használt csomó nélküli kötéssel a horgot. Ebből adódóan ezt a technikát csak füles horoggal lehet alkalmazni.

1 pellet,
1 pellet,
2 pellet…
2 pellet…

Ment is azonnal a király elé, hogy bemutassa tudományát, mert immáron biztos volt benne, hogy nem lesz száműzetés a sorsa, nem kell elhagynia kicsiny vízparti házát, feleségét, és gyermekeit.

A királynak töviről hegyire elmagyarázta az új módszert:


Természetesen erről bemutatót is tartott a királynak, melynek során az királyságban kapható egyik neves termékcsalád tagjait hívta segítségül. Nem csalatkozott egyikben sem. Sem a halakat gyorsan odahúzó apró mikropelletekben, sem a 6-os carp pelletben, a 8-as halibutot pedig kifejezetten gyorsan húzták el a különböző méretű halak.

Lasszóval fogott halak

Természetesen ebben nem csak a lasszó, a kiváló csalogatóanyagok, hanem a horgászlegény, korábban mindenki által lekicsinyelt tudása is nagy segítség volt. Hiszen a legjobb etetőanyag és legjobb technika sem hoz eredményt, ha nem tudjuk azokat megfelelően alkalmazni. A csalogatóanyag kis, koncentrált helyre való bejuttatása minden horgászat egyik kulcsa. Hiszen a halat a horgunk közelébe szeretnénk hívni, nem csak valahova a környékbe.

A pontos etetés elengedhetetlen
A pontos etetés elengedhetetlen

Ezt úgy oldotta meg, hogy először mikropellettel alapozott, mely már a vízre is finom, surrogó hanggal érkezett, mely már magában is csalogató hatással bírt a halakra. Ezt követően majdnem hibát követett el azzal, hogy 6-os pelletet kevert a mikropelletek közé. A különböző méretű pelletek különböző távolságra is repültek, ezzel veszélybe sodorták a koncentrált etetés megvalósítását. De szerencsére gyorsan felismerte a hibát. Így a továbbiakban egyszerre csak egy méretű pellettel etetett.

Kicsit jobbra horgászott az etetett helytől, itt vagy azonnal elakadt, vagy nyomban kapása volt. Ami tökéletesen alátámasztotta azt az elméletet, hogy a halak szeretnek valamilyen „tartás” közelében tartózkodni. A „tartást” később meg is szemlélhette, mert egyszercsak a horgával partra cibált egy jó nagy ágat, melynek védelmében álltak-állhattak addig a halak.

A tartás
A tartás

Ennek eltávolítása után a kapások közötti idő egy picit, kb. 1 percnyire növekedett, viszont megszűntek az elakadások, ezzel látványosabbá, stabilabbá vált a horgászata.
A horgászlegény bemutatója káprázatosra sikeredett. Ahány kapás, annyiféle fajtájú és méretű hal akadt a horgára. Ezzel ámulatba ejtette a királyt, és elismerésre késztette a ország lakóit.

Lasszóval fogott halak

Lasszóval fogott halak
Lasszóval fogott halak
Lasszóval fogott halak

Elismerésre késztette a királyság lakóit
Elismerésre késztette a királyság lakóit

A király addigra természetesen már megegyezett az egyik atyafiával, - aki azt az újítást hozta, hogy a kemény, „balesetveszélyes”, sima bicikli utak burkolatát cseréljék le szép, zötyögős térburkoló kőre, és egyébként is építsenek metrót, - hogy majd azt hozza ki győztesnek, és ő kapja a fele királyságát. A nép azonban olyan nagyon éljenezte a horgászfiút, akinek módszerét mindenki megértette, és mindenki úgy érezte, hogy ezt valóban tudja alkalmazni a mindennapi életében is, hogy a király kénytelen volt felismerni, hogy a királyságnak van még egy fele, és örököse úgysem lévén, azt a legkisebb horgászlegényre bízta.

Lasszóval fogott halak
Lasszóval fogott halak
Lasszóval fogott halak

A horgászlegény országrészében az emberek sokat ettek egészséges halat, de sosem zsákmányolták ki a természetet, hogy másnapra is legyen elegendő. Óvták a vizek tisztaságát, a környezetük szépségét, gyermekeik jövőjét.

Lasszóval fogott halak
Lasszóval fogott halak


Írta és fényképezte: ifj. Gyulai Ferenc
Szólj hozzá:
gippo#1 2010. 01. 26., 13:11Azért a királyság másik felén is akadt pár atyafi, aki megtalálta számítását.
Egyikük metroalagutak fúrásából tengette nyomorult életét, a másiknak kerékpár-boltja volt sok drága felnivel, abronccsal, gumival. Természetesen mindketten kizárólagos jogokkal felvértezve, gyorsan kisebb vagyonra tettek szert, melyből a királyság másik oldalán horgászni kezdtek. Nem lasszóval, hanem árammal, hálóval, kapálva! És akkor nagyon elkezdett fogyni a hal!!! Pedig csak ketten voltak, vagy mégsem...
Zsany89#2 2010. 01. 25., 18:12Peca.hu - A vízálló horgászportál
karotta#3 2009. 08. 14., 02:12Sajnos rosszul tördelődik a hosszú URL, itt a jó: http://href.hu/x/9t7m
karotta#4 2009. 08. 14., 02:09Szia Feri!
Nagyon tetszik ez a megoldás, nem kell hozzá semmi extra, sokoldalú és láthatatlanabb mint egy szilikonkarika. Mindig azok a legjobb technikák, amiről azt gondoljuk, hogy igazságtalanság hogy nem mi magunk találtuk ki. :o)
Szeretnék hozzátenni egy kicsit. Szerintem a technika alkalmazható lapkás horgokkal is, az alábbi videón 4:40-nél kezdődik a bemutatása.
http://www.gofishing.co.uk/Angling-Times/Sectio n/how-to/Coarse-fishing-advice/Fishing-Tips/All-Coarse-Video s/Videos-Search-Results/Techniques/How-to-tie-the-Snell-hook -knot/
Angolul tudók egy kis előnyt élveznek, de a szöveg megértése nélkül is önmagáért beszél.
Kipróbáltam, működik! :o)
Mielőtt a zsinórt áthúzzuk a menetek alatt, nedvesítsük meg az előkezsinórunkat, és ne nagy svunggal húzzuk, nehogy a súrlódás hője károsítsa azt.

István
SzKrisztian#5 2009. 07. 13., 17:52Király ez a kötés! Amint kijutok a vízpartra, ki is próbálom. Itthon próbaképpen kötöttem egyet, és nagyon tetszik. Szabadon, természetesen mozog a csali. Semmi segédeszköz nem kell hozzá. Nagyon klassz!
Ladik#6 2009. 07. 09., 08:59Asszem én az országnak abban a felében szeretnék lakni, amelyikben a horgászlegény uralkodik, és a peca a törvény.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A harcsázáshoz otthon tartott piócákat amennyiben rendszeresen csirkemáj darabokkal etetjük rövid időn belül jelentős testtömeg növekedést érhetünk el.