Cikk oldal
2012-02-20

Mélyhűtött praktikák

Mínuszos sikerek
A téli időszak nem kifejezetten a finomszerelékes horgászok ideje. Hideg van, kényes a felszerelés, és általában helyet sem találunk, ahol hódolhatnánk a rakósbotos horgászat örömeinek. Ilyenkor az ember jobb híján műtóra kényszerül, amit – ha néhány dologra odafigyel – nem is biztos, hogy megbán.

Nádmelletti horgászatra ritkán van alkalma a versenyzőnek
Nádmelletti horgászatra ritkán van alkalma a versenyzőnek

Fővárosi horgászként folyamatos problémát okozott nekem is a téli horgászhely kérdése, hiszen köztudomású, hogy a budapesti Duna-szakasz már régen nem úgy adja a halat, mint néhány évvel ezelőtt; Tassról ugyancsak elszomorító hírek érkeztek, és még a Hárosi-öböl is be volt fagyva. Gyakorlatilag minden ismert vermelő, haltartó hely befulladt, vagy legalábbis befulladni látszik. Nem marad hát egyéb, mint a mások által oly sokat szidott mesterséges tavak. Én azért nem érzem ennyire tragikusnak a helyzetet, hiszen amióta ráleltem Péterire, igazán jó horgászatokat tudok véghezvinni.


Minden adott

Talán harmadik, vagy negyedik téli szezonjuk már az idei, s immáron minden olyan hibát kiküszöböltek/tünk, ami korábban gondot jelentett.
Ez egy olyan tó, ahol folyamatosan forgatva van a víz, s ezáltal nem tud befagyni. A vízparttól száz méterre sincs a jól fűtött büfé, meleg WC és minden, ami egy urbanizált
pecásnak igénye lehet. Ide érkeztem egy reggelen, amikor már nagyon viszketett a tenyerem egy jó kis horgászat reményében.
Szerencsém volt, éjszaka hullott néhány centi hó, így szűz havon járhattam. Mindig elfog egy furcsán kellemes érzés, mikor friss havon megyek horgászni: előttem még senki nem járt ott, és tudom azt, hogy a természet egy kis szegletét foglalom el, amit előttem ember még (legalábbis aznap) nem érintett.

A szűz hóban mindig kellemes érzés megérkezni
A szűz hóban mindig kellemes érzés megérkezni

Persze, mint a nyomokból látható, valami nagyméretű gém, vagy kócsag már megelőzött, de az is lehet, hogy egy velociraptor volt... Mindenesetre már elment, s én egyedül, elsőként érkeztem a vízhez. Úgy tűnt, hogy ez az egyes számok napja, ezért az egyes számú helyre ültem le. Itt több irányba tudtam próbálkozni, és az általam oly ritkán használt nádközeli horgászatot is gyakorolhattam.

A botot szinte bedugtam az ágak közé, hogy az összeállt halakra leljek
A botot szinte bedugtam az ágak közé, hogy az összeállt halakra leljekMűanyag tipp

Erős tévhit az, hogy egy ilyen „műanyag” tóban csak úgy ömlik a hal az emberre. Bizony nagyon sok esetben meg kell érte küzdeni, át kell gondolni, hogy mit és hogyan csináljunk.

A buzgár általában halat adó hely
A buzgár általában halat adó hely

Nem árt megkeresni a gödröket, akadókat, mert ezeknek a környéke kecsegtető. Pontosan fejben kell tartani úgy 4-5 helyet, amit apró csipet csontikkal folyamatosan etetünk, melyekkel próbáljuk a halakat kapásra ingerelni. Az ’apró csipeten’ nagy hangsúly van, hiszen ha túlságosan nagy mennyiségű csalit (csontit) dobunk egy helyre, az riasztóan is hathat a halakra.

Mélyhűtött praktikák
Mélyhűtött praktikákNégypróba

Miután mindennel kész voltam, megkezdtem a horgászatot; négy helyet pecáltam meg. Egyet az ún. bugyogónál, ahol a víz visszatáplálódik a tóba – ez egy buzgár jellegű hely, a vízmozgás közelében általában szokott lenni hal. Horgásztam egy gödör peremét középen, valamint a nádszélben két pontot, hiszen a halak minden esetben szeretnek olyan helyen tartózkodni, ahol valamennyire takarásban vannak, védelmet vélnek találni, akár egyetlen szál gaz mellett is.

Mélyhűtött praktikák
Mélyhűtött praktikák

Mélyhűtött praktikák
Mélyhűtött praktikák

Most is úgy történt, hogy ha a megfelelő helyre tudtam tenni, gyakorlatilag azonnal lett kapásom. Egészen óvatosan betoltam a botspiccet a bokorágak közé: az úszó és a botspicc között rövid, 30 cm körüli zászló volt. Ez némileg nehezítette a felszerelés kezelését, viszont sokkal pontosabban lehetett betolni a nádasba a botot. Igaz, nehezebb volt fárasztani is, hiszen mindig ügyelni kellett rá, hogy a gumi ne érjen vízhez.
Először egy sügér jelentkezett. Majd egyre-másra kárászok, néhány bodorka, sőt mi több, még egy kis ponty is tiszteletét tette.

Mélyhűtött praktikák
Mélyhűtött praktikák

Mélyhűtött praktikák


Pakolós jó tanács

Amikor a haltartót kitesszük száradni, ne csodálkozzunk rajta, hogyha megfagy. Érdemes vinni tehát egy nejlon zsákot, vagy üres dézsát, amibe a horgászat végeztével belehelyezhetjük a haltartót, s így nem folyik az autóban széjjel a víz.

A majdnem megszáradt haltartóm
A majdnem megszáradt haltartómHavas-jeges ötletek

Gumivizsgálat
Segítségképpen elmondanék néhány dolgot, amit fontosnak tartok a téli horgászatoknál.

Minden esetben ellenőrizzük a gumik állapotát!
Minden esetben ellenőrizzük a gumik állapotát!

Elsődleges, és nagyon fontos dolog, hogy ellenőrizzük a rakósbotban rejtező gumi állapotát, hiszen ilyen viszontagságok között bizony hamarabb, könnyebben szakad. Ez nem csak a zsákmány, hanem a szerelék elvesztését is jelenti, ami a hal szempontjából is nagyon kellemetlen, hiszen a koloncot maga után vonszolva valahol mindenféleképpen el fog akadni, és sajnos, nagy valószínűséggel elpusztul.
Ezzel az apró odafigyeléssel magunkat is kellemetlenségtől kíméljük meg, és az állatot is megvédjük.

Hóba ne tedd
Fontos dolognak tartom még, hogy a topszeteket úgy helyezzük el, hogy semmiképpen se érjenek bele a hóba. Természetesen lehet topszet tartóra helyezni, de ha nem akarunk sok cuccot cipelni, akkor elég egy botzsák, vagy bármi más is, ami nem engedi, hogy a hó belemenjen a spiccbe. Az egész horgászat alatt fokozottan kell ügyelni arra, hogy ne érjen a víz felszínéhez a spiccünk.

Mélyhűtött praktikák
Mélyhűtött praktikák

De nem csak a spiccünk, hanem fárasztás közben a gumi sem. Ugyanis ha a gumi vizesen szalad vissza a botvégbe, úgy az is vizes lesz, ezzel könnyen jégdugó keletkezhet. Ennek hatására a gumink kint reked a spiccből, és ilyen esetben csak a kívül lógicáló rész dolgozik a továbbiakban, vagyis nem fárasztja a halat a teljes, eredetileg rendelkezésünkre álló gumihossz.

Dugózz mindent
Nagyon figyeljünk arra, hogy ha nem horgászunk teljes bothosszban, akkor is mindig legyen a tag végén védődugó, hogy ne menjen bele a hó. Ha a bottagok egymásba csúszásánál a tagvégek nedvesek, nagyon könnyen összefagynak, és nem tudjuk széthúzni a botot. Ez egy alapvető hiba, amit könnyűszerrel, egy dugóval orvosolhatunk.

Mélyhűtött praktikákZsírral kenegetve
Ha téli horgászatra készülök, mindig ügyelek rá, hogy a láda fiókjában rejtőzzön egy szőlőzsír, ami nem csak az én számat hivatott megvédeni a hidegtől, hanem az úszó antennáját is be tudom vele kenni.

A labelloval bekent antenna nem fagy vízcseppesre, ezáltal nem csap be minket álkapásokkal
A labelloval bekent antenna nem fagy vízcseppesre, ezáltal nem csap be minket álkapásokkal

Ennek köszönhetően a vízcseppek nem fagynak az antennára, és nem történik meg az, hogy úgy vélem beázott az úszóm, vagy rosszul van kisúlyozva, holott csak a jégcseppek súlya nyomja le a víz alá. Ha előzőleg lekezeltük szőlőzsírral, akkor a víz könnyedén lepereg róla, és nem fagy rá.

Hosszúszárnyú hercegnő
Hosszúszárnyú hercegnő

Egyedül lehettem a tavon, csönd volt, béke, és nagyon-nagyon jó szórakozás. Remélem, hogy másoknak is kijut ilyen élményből ezekben a zimankós napokban.

Írta: Gyulai Ferenc
Szólj hozzá:
ghostdog#1 2012. 02. 22., 22:25Érdekes ez a mutáns kárász. Nagyon szeretem az aranyhalakat, de valahogy annyira irritál ez a fátyolos úszó a kárász esetében. Egy másik horgásztársunk is feltett egy fotó valamilyen fátyolos úszójú halról (aszt hiszem ponty). Nagyon fura. Remélem nem fognak ezek elterjedni a vizeinkben.
Padlogaz#2 2012. 02. 22., 19:04Kellemes pecákat lehet itt csinálni a hideg időszakban, amikor már nagyon nincs máshol jégmentes állóvíz... A fűtött wc, büfé, stb-hez azért azt is hozzá tenném, hogy amikor én voltam, a még üres "büfében" kényelmesen át lehetett öltözni az utazós cuccból a pecásba, és nem kellett a kocsi mellett fagyoskodva átvedleni.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A pikkelyek alatt található halbőr két rétegből áll. Az egyik a hámréteg, mely tartalmazza azokat az apró nyálkasejteket, melyek a halnyálkát termelik és a bőr felszínére juttatják (ez a nyálka egyrészt védi a halat a kórokozóktól, másrészt sikamlóssá teszi a testét). A másik az irharéteg, mely vérerekkel, színsejtekkel és idegsejtekkel teli kötőszöveti rostokból áll.