Cikk oldal
2010-01-06

Pelettel, minibojlival 5 °C-ban

Feederbottal nagypontyokra 2.
Vége az idei indián nyárnak. Óriási széllel megjött az első igazi hidegfront, a nappali hőmérséklet már csak 2-6 fok között van.

A tó, ahol horgászni fogok viszonylag sekély, az átlag mélysége 1,5 m, így az erős szél által okozott hullámok gyorsan lehűtötték a vizet, méréseim szerint kb. 5 fokosra. Sajnos ennél a vízhőmérsékletnél kedvenc pontyaim lassan elkezdik felkeresni a telelőhelyeket. Lelassul a mozgásuk, az anyagcseréjük, ezáltal kevesebb tápanyagra van szükségük. Abban reménykedem, talán túl hirtelen jött ez a hideg és lehet, hogy még nem halmoztak fel elég zsírtömeget télre - úgy érzem még van esélyem legalább egy gyönyörű ponty kifogására.

Látkép
Látkép

Ilyen alacsony vízhőmérsékletnél már a nagy fehérjetartalmú élő csalikat részesítik előnyben: csonti, giliszta és természetesen a még nagyobb tápértékű hallisztes pelleteket és a bojlikat.

Hozzávalók
Hozzávalók

Ezért az alapmixem is nagy fehérjetartalmú Marine Halibut Method Mix lesz. A 2 kg báziskeverékhez pedig 0,5 kg 8 mm-es Marine Halibut Pelletet és 0,5 kg 10 mm-es Dynamite Baits Source minibojlit adok. A tó vízének hozzáadásával bekeverem az etetőanyagot és kb. 5 cm átmérőjű gombócokat formálok belőle.

Az alapmix
Az alapmix

A finomságok
A finomságok
Már csak víz kell
Már csak víz kell
Keverem és gyúrom
Keverem és gyúrom

Elkészült a kaja
Elkészült a kaja

Ezután következik az alapozó etetés, csúzlival belövök néhány gombócot kb. 50 méterre, egy sziget parti törésének az aljához. Nem túl sokat, 4-5 db-ot, ennyi bőven elég lesz, nem akarom túletetni a helyet.

Lövöm a gombócokat
Lövöm a gombócokat

Pontosan…
Pontosan…
…a helyükre
…a helyükre

Az egyik bottal ide fogok horgászni, a másikkal pedig keresgélni fogok kb. háromnegyed óránként átdobom. Egy 4,2 m-es és egy 3,6 m-es Beast Master Extra Heavy Feeder bottal fogok horgászni és rajtuk Shimano Aero Technium Magnesium orsókkal. Az egyik szerelék 65 g-os Fox etetőkosárból áll, amelyet megtöltök a korábban bekevert etetőanyaggal és meglocsolom Marine Halibut Liquiddel. A 15 lb-ás Sufix előkezsinóron levő 6-os Hayabusa P2-es horog mellé pedig 1 szem 10 mm-es Marine Halibut Soft Hook Pelletet csalizok.
Fontos, hogy a lágy horogpelleteket szabad levegőn szárítsuk ki otthon. Egy hét alatt megfelelő keménységűvé válnak, és alkalmasak lesznek a távolabbi dobásokkal elérhető helyek meghorgászására is. Ellenkező esetben a csali becsobbanáskor leeshet, és üres horoggal hiába várjuk a halakat. Fontos tudni, hogy szárítás után lebegni fognak, ezért egy kis ólommal lesúlyozom, úgy kb. 4 cm magasan. A másik szerelékemen ugyancsak 65 g-os Fox kosár van, amelyet megtöltök etetőanyaggal és meglocsolok Source Liquiddel. A l2 lb-ás Kryston fonott előkén levő 7-es Esp Drig horgot pedig Source minibojlival csalizom és vele megegyező ízű pasztával vonom be.

Egy kis plusz
Egy kis plusz

Az egyik szerelék…
Az egyik szerelék…
...és a másik
...és a másik

Csalizás után már dobom is az egyik szereléket a megetetett helyre, a másikat pedig 90 méter körüli távolságra egy másik sziget mellé. Telik múlik az idő, az eső néha megered, a botok spiccei mozdulatlanok…

Kapásra várva
Kapásra várva

Nézem a tájat és azon gondolkozom, hogy milyen sokat változott a környezet mióta először itt jártam, pedig csak 2 hete volt. A nád elkezdett sárgulni, a kis virágok már nem színesítik a partot és sajnos a halfordulások is elmaradnak. Borongós őszi idő van. Hallgatnám a madarakat, de a közelben éppen a tó partját erősítik, és a faoszlopok leverése borzalmas csattogó hanggal jár. Sajnos ez nem segíti a horgászatomat.

Ami hátráltatott...
Ami hátráltatott...

Rajtam kívül öten horgásznak a tavon, de még halat ők sem fogtak. Miután túlhaladtak  rajtam a partot építő munkások hihetetlen, de megrezdül a távolabbi szigethez dobott botom spicce. Jól látok? Nincs időm gondolkozni, mert szép lassan, de határozottan meghajlik a botom és már be is vágok.
Úgy látszik érdemes volt keresgélnem, a súlyából ítélve jó halnak tűnik. Hiába is akarnék sokat írni a fárasztásról nem tudnék, mert már a parthoz is ér a halam. Mintha egy óriási dévért fogtam volna. Nehéz a hal, de semmi ellenállás. Már meg is tudom szákolni. Gyönyörű egészséges tükörponty, szinte kidurran, olyan sok zsírt halmozott fel.

Boldogságom
Boldogságom

Nagy az örömöm, mert már nem sok esélyt láttam a hangzavar miatt egy ilyen szép ponty kifogására. Megmérem. 8,6 kg-nál áll meg a mérleg mutatója. Boldog vagyok, mert csak 6-7 kilósnak saccoltam. Fényképezés után visszaengedem a halat éltető elemébe, a vízbe. Újra csalizás után már dobom is vissza a szereléket a nyerő helyre.

Jól elszaladt az idő, alig maradt pár órám a horgászatra. Ez a baj az ősszel, hogy ilyen rövidek a nappalok, de most ez sem keserít el, mert már megvan amiért jöttem, egy gyönyörű őszi pontyfogás.
Lassan kezdek pakolni. Elrakom, amit már nem használok. Közben majd letépi a botot a helyéről valami. Az orsó csak úgy visít, a Source bojli tetszett meg neki. Óvatosan bevágok és kezdem fárasztani ellenfelem.

Fárasztás…
Fárasztás…
...és fárasztás
...és fárasztás

Ezüst kincs
Ezüst kincs

Nagyon furcsán viselkedik, cikk-cakkba úszkál, mint a villám sejtelmem sincs, hogy kivel van dolgom. A hideg víz ellenére nagyon fürgén viselkedik, de amikor megpillantom megértem, hogy miért. Egy amerikai harcsát sikerült megakasztanom. Ez a hal pedig a hideg vízben van elemében, ott érzi igazán jól magát. Megszákolom a szép, ezüstösen csillogó gyönyörűséget. A mai nap zárása, hab a tortán. A harcsát is visszaengedem, had élvezze tovább a hideg vizet.
Lassan véget ér a horgászatom, összepakolom a maradék felszerelést és elindulok haza. Az autóban már azon gondolkodom, hogy milyen sokat számít a vízhőmérséklet. Az itteni első horgászatomon az akkor még 10 fokos vízben több, mint tíz potykát fogtam. A legnagyobb 9,5 kg-os volt és még egy albínó amurt is sikerült becsapnom.

A bandanagy
A bandanagy
Az albínó
Az albínó

Alig két héttel később, a már csak 5 fokos víznél nagy nehezen sikerült csak kicsikarnom egyetlen egy pontykapást. Óriási különbség. Sajnos tavaszig egyre nehezebb és nehezebb lesz a kedvenceimet megfogni.

Írta és fényképezte: Jankovich Krisztián
Szólj hozzá:
JKrisztian#1 2010. 01. 07., 00:49Kedves Krisztián a rostálás nagyon jó dolog, ha homogén, azonos szemcseméretű etetőanyagot szeretnél. Így jobban összetapad az etetőanyag mégis jobban egyenletesebben oldódik, ráadásul még nehezebben is szárad ki miután bekevertük. Így keszeghorgászatra tökéletes lesz, de én pontyot szeretnék fogni. A pontyok viszont a nagyobb szemcseméretű, darabosabb etetőkaját kedvelik, ezért direkt nem rostálom át.
SzKrisztian#2 2010. 01. 06., 18:23Szia Krisztián!

Szívesen máskor is! :)))

Egy kérdésem azért lenne. Te nem szoktad rostán áttörni az etetőanyagot, vagy ezeket a típusú etetőanyagokat nem is szükséges átrostálni? Én át szoktam, de lehet, nincs is rá nagyon szükség...vagy nem tudom.

Üdv.:
Krisztián, csak én nem J, hanem Sz :)
JKrisztian#3 2010. 01. 06., 17:10Sziasztok.
Kösziiii Golyó!:)))
Vanderbild teljesen jól látod két különböző alkalommal készültek a képek, ha elolvasod a cikket akkor megérted,h miért.
Köszönöm SzKrisztián, h végig olvastad a cikket, és a segítséget is!!
Carptomi semmi baj, örülök,h végig olvastad.:)
Golyopappa#4 2010. 01. 06., 15:36Jó a sapid!!:)
SzKrisztian#5 2010. 01. 06., 15:31Szia vanderbild!

Olvasd el az utolsó előtti (a két kép fölötti) bekezdést. Ott tesz utalást arra, hogy az utolsó két képen látható ponty és amur nem a cikkben bemutatott horgászattal megegyező időpontban lett kifogva. Azt mutatja be, hogy magasabb hőmérsékletű vízben mennyivel jobban táplálkoznak a halak, vagyis mennyivel több halat lehet fogni olyankor, mint télen, mikor a vizek hőmérséklete már jelentősen lecsökken. Az utolsó két kép a korábbi fogásokat mutatja be.

Üdv.: Krisztián
carptomi#6 2010. 01. 06., 15:20Olvasd végig a cikket és rájössz miért...nekem is utána esett le...
vanderbild#7 2010. 01. 06., 15:07Nem valami hiteles az írás a képek miatt. Egyiken mintha ősz vége lenne a másikon meg már tél. Meg hát a ruha is más ahogy carptomi mondja...
vasspeti#8 2010. 01. 06., 09:03Adjon az Isten jó reggelt!!!

Az az amerikás hari nagyon szép4tavaly fogtam valami 4et,a legkülönbözőbb csalikkal.3.60-as volt alegnagyobb azthiszem.És tényleg mennek mint golyó,bár én nyári éjszakákon fogtam mind.

Vassp
carptomi#9 2010. 01. 06., 07:51Elnézést kérek...közben végére értem a cikknek...
carptomi#10 2010. 01. 06., 07:49Érdekes...az utolsó két képen full más ruhában van, mint a többin:) de ettől függetlenül gratulálok a halakhoz.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A compó a magyar vizek orvoshala. Onnan kapta ezt az elnevezést, hogy a bőrén lévő nyálkahártya más halak sérüléseit képes begyógyítani, amennyiben azok nekidörgölik testüket.