Cikk oldal
2009-12-10

Távdobás feeder bottal

142 méter a bemutatón
A történet ott kezdődött, hogy Bujáki Géza felhívott, hogy lenne-e kedvem a novemberben megrendezett PontyShow-n – ahol a peca.hu is képviseltette magát – a távdobást bemutatni egy feederbottal? Tetszett az ötlet, úgyhogy igent mondtam.

Bemutató a PontyShow-n
Kérésemre a Rapala Eurohold Zrt.-től pedig az ehhez szükséges kellékeket meg is kaptam. Egy 5,2 m-es Shimano Beast Master BX Feeder Multi Extra Extra Heavy Long botot, és egy Shimano Aero Technium MgS XSA orsót, amelynek egyik 6000-es távdobó kúpos dobját 22 mm-es, míg a másikat 25 mm-es Shimano Technium zsinórral töltöttem fel.

A tökéletes távdobó orsó
A tökéletes távdobó orsó

Mivel a feederbotos horgászatnál általában etetőkosarat használunk, ezért én is ezt választottam a bemutatóhoz. Méghozzá egy hagyományos 45 g-os drótos kivitelűt, amit etetőanyaggal megtöltöttem.

A 45 grammos kosár...
A 45 grammos kosár...
...megtöltve kb. 90 g
...megtöltve kb. 90 g

A nyitás előtti napon magammal vittem a felszerelést a Pontyshow helyszínére, hogy kipróbáljam a dobópályán. Egyébként a távolságokat egy geodéta mérte ki, hogy 100 m-től 10 m-enként egészen 200 m-ig pontosan a helyükön legyenek a bóják. Szerencsém volt mert egy teljesen szélcsendes napot fogtam ki, gyorsan elő is vettem a felszerelést, és felkötöttem a 25 mm-es főzsinórhoz a dobóelőkét, 23 mm-es Power Pro fonott zsinórt.

A főzsinór 25 mm
A főzsinór 25 mm
A dobóelőke 23-as
A dobóelőke 23-as

Az etetőkosarat egy 8-as méretű forgóval megütköztettem, és már gyúrtam is az etetőanyagot a kosárba. Csákány Attilát megkértem, hogy nézze a dombról– mert onnan jobban látni–, hány méternél ér vizet a kosaram. Elsőre nem dobtam meg teljes erőből, de így is a 130 m-es bója előtt 1 m-rel ért vizet. Ezek után beleadtam mindent. Teljes erőből dobtam egy párat, a legtávolabbi 142 m-nél esett le. Nagyon boldog voltam, mert a 140 méter elérése volt a kitűzött cél. Nyugodtan indultam haza biztos voltam benne, hogy másnap minden tökéletes lesz.
Eljött a PontyShow nyitó napja és ezzel a távdobó bemutató is, amelyben a nézők is részt vehettek.

A jelenlevőknek is elmondtam,hogy itt nem arról van szó, hogy nekem lenne  jó  dobótechnikám, hanem egy tökéletesen összehangolt felszerelésről, amellyel mindenki képes lehet nagy dobásokra.

Sok nézőt vonzottak a nagy dobások
Sok nézőt vonzottak a nagy dobások

Dobás előtt...
Dobás előtt...
...és közben
...és közben

A győztes dobás
A győztes dobás


A nézők hamar igazoltak is engem, hiszen az első dobó 122 m-re repítette a kosarat szembeszélben, egyébként a későbbi győztes is ő lett. A legkisebb dobás is 100 m feletti volt és a legtöbben 110 m fölé jutottak.
A szél miatt a 22 mm-es főzsinórral feltöltött dobot raktam fel, de így is a leghosszabb dobásom, csak 132 méterig jutott el. Nagyon tetszett az egyik néző közbeszólása, miszerint: „Ez a bot magától is tudja a 100 méter feletti dobásokat.” Összegezve nagyon jól sikerült a bemutató.


Távdobás egy 4,2 m-es extra heavy feeder bottal
Egy dolgot hiányoltak csak a PontyShow-n a nézők: egy 4,2 m-es extra heavy feederbottal való dobást. A korai sötétedés miatt sajnos már nem fért bele az időnkbe. Úgy döntöttem utólag  kipróbálom mekkorát lehet dobni egy ilyen bottal.

Nagy erőtartalékokkal rendelkezik
Nagy erőtartalékokkal rendelkezik

A helyszín egy nádas melletti kb. 200 m hosszú földterület. A távolságot egy mérőszalaggal jelöltem ki 20 méterenként.

A földterület
A földterület

Pontosan kimértem...
Pontosan kimértem...
megjelöltem a 120
megjelöltem a 120
és a 140 m-t zászlóval
és a 140 m-t zászlóval

A bot 4.2 m hosszú Shimano Beast Master BX Feeder Extra Heavy, az orsó Shimano Aero Technium MgS XSA 22-es főzsinórral feltöltött dobbal. 23 mm-es PowerPro dobóelőke, 45 g-os etetőkosár etetőanyaggal megtöltve. A dobások eredménye pedig 8 dobásomból 7 ment 120 m fölé, a legrövidebb 118 m, a leghosszabb pedig 129 méterre.

A dobás pillanata
A dobás pillanata
Használjunk dobókesztyűt!
Használjunk dobókesztyűt!

Őszintén megmondom nem számítottam ekkora dobásokra. Hihetetlen, hogy ezekkel a modern feederbotokkal etetőkosárral hasonlóan nagy dobásokat érhetünk el, mint napjaink bojlis botjaival!

Szöveg és kép: Jankovich Krisztián
Szólj hozzá:
herrwolf#1 2009. 12. 14., 21:17Itt nincsenek olyanok:-)
SzKrisztian#2 2009. 12. 14., 19:37Nem tudom, de többen is mondták már nekem, emiatt hoztam fel. Pedig, tényleg más a kettő. De szerintem zárjuk a témát, mert nem akarom, hogy rajtunk kívül beszálljanak olyanok is a témába, akik szándékosan kötözködni szeretnének.
herrwolf#3 2009. 12. 14., 19:03Egy lapon sem lehet említeni a bojlizással..Nem is értem, hogyan került elő egyszerre a két téma..Mintha az F-1-et és az AutoCrosst hasonlítanád, pedig hát mindkettő autósport...Szívesen olvasnám itt, hogy mik a közös vonások a két peca közt..Tényleg..
SzKrisztian#4 2009. 12. 14., 14:01Igen, én is pontosan azt írtam, hogy egyáltalán nem baj az, ha ötletek kerülnek át egyik módszerből a másikba. Ezért írtam, hogy helytelen azt mondani, hogy ez típusú "nehéz" feederezés bojlizás lenne. Mert nem az!
krys#5 2009. 12. 14., 08:33A módszerek keveredéséről meg csak annyit,h nagyon sokat köszönhetünk a bojlishorgászatnak. pl. a "fogd meg és engedd vissza" szemléletet a pontymatracot, a sebfertőtlenítőt stb...
Miért ne vehetnénk át ötleteket szerelékeket más módszerekből,ha azzal eredményesebbek lehetünk???? Hiszen azért horgászunk,h halat is fogjunk és lehetőleg minél többet és minél nagyobbat:)
krys#6 2009. 12. 14., 08:23SzKrisztian ha kilátogatsz pl. a feederbotos szuperkupára. A nagyhalas napon (van apróhalas és nagyhalas horgásznap) szinte mindenkinél láthatsz extra havy feederbotot is. Talán nem véletlenül:)l
SzKrisztian#7 2009. 12. 14., 01:12Igaz a mondás: A látszat csal! Szóval nem fogok látatlanban véleményt alkotni valamiről, hanem inkább utánajárok a dolgoknak, például úgy, hogy megkérdezem azoktól, akik használják azt a valamit, vagy űzik azt a módszert stb. :)
SzKrisztian#8 2009. 12. 14., 01:03Szia Krisztián! Sziasztok!

Köszi, így most már értem. Sokan gondolják - köztük én is gondoltam mostanáig -, hogy ez a stílusú feederezés már-már jobban hasonlít a bojlis módszerre, mint magára a klasszikus feeder botos módszerre. Hozzászólásaitokat összegezve rájöttem, hogy ez az állítás így nem feltétlenül állja meg a helyét. Vannak közös vonások, de ezzel semmi baj nincsen, hiszen miért ne lehetne módszerek között valamilyen szintű kapcsolat.

Következtetésem: A lényeg, hogy legyen bármilyen dobósúlyú egy feeder bot, az minden esetben megtartja feeder botos tulajdonságait, nem kell lemondani a vékonyabb zsinórok használatáról, és a bot is érzékeny marad, megtartja finomszerelékes jellegét. Szerintem ezért nem igaz az, hogy ez a stílusú feederezés bojlizás lenne.

Korábban én is arra gondoltam, hogy ez már inkább bojlizás, és velem együtt mások is. Emiatt akartam olyan horgászoktól megtudni egy-két dolgot, akik valójában ezt a stílust űzik.

Krisztián és Herrwolf, még egyszer köszönöm a válaszaitokat!

Üdv.:
szintén egy Krisztián, csak én Szabó :)
krys#9 2009. 12. 13., 22:49Szia SzKrisztián.
A belekötésre nem rád gondoltam:)
A 22-25mm-es damilok akár kapitális méretű pontyok kifárasztására is alkalmasak.A monofil damilok nyúlása általában 8-12% között van, tehát jelentős. Nagy távolságnál nagyobb a nyúlás ezáltal a halak kirohanásait segít a zsinór is kivédeni, és nehezebben "fárad" el,h a te szavaidat használjam:) Rövidebb "póráznál" nagyobb erőhatás éri a hal szájában a horgot és a damilt is. Tehát a távolabbról kezdett fárasztást semmiképp sem tartom rosszabbnak.
Üdv: J.K.
krys#10 2009. 12. 13., 22:34Szia Herrwolf köszönöm,h megkönnyíted a dolgomat:)
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A vicsege a kecsege és a viza keresztezéséből születő hibrid, melyet az 1970-es években tenyésztettek ki a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézetben.