Cikk oldal
2011-06-15

Az elhagyatott csoda

Élménypeca az egykori ülepítő tavon
Magyarország területén rengeteg olyan tó helyezkedik el mely teljesen elhagyatott, semmilyen horgászegyesület kezelése alatt nem áll. Pár ilyen tavacska itt Nógrád Megyében is található. A helyszínt Budapest felől Salgótarján felé haladva a 21-es úton, Nagybátonyt elhagyva pillanthatjuk meg, az út jobb oldalán. Régen ülepítő tóként funkcionált, de mára megszűnt az ipar, így magára van utalva a benne lakozó élővilággal együtt. Adottságai figyelemre méltók, ugyanis rendelkezik egy hosszú gáttal, ami akár horgászversenyek megrendezésére is alkalmassá teszi a tavat. Sekélyebb partját végig széles nádas övezi, mely rendkívül jó haltartó. A tó átlagmélysége az elmondások szerint 1.5-2 méter körül lehet, az aljzaton pedig lágy iszap fekszik.

Az elhagyatott csoda


Hogy hogyan kerültem erre a tóra?

A környékbeli horgászok elmondása szerint a tó számos uszonyos lakója közül a kárász a leggyakoribb vendég az etetéseken. Nem ritka a fél- egy kilogramm körüli egyed sem, melyek komoly élményt nyújthatnak a magamfajta pecás embernek.
Hogy ezek a halak hogyan kerültek a tóba, a mai napig nem tudja senki. Egy biztos, a kedvező feltételek miatt a kárász folyamatosan szaporodik, így az egyedszám és fogható méret is egyre nagyobb. Mivel szeretem a kihívásokat, ezen információk begyűjtése után gondoltam én sem hiányozhatok az itt horgászók „listájáról”.

Az elhagyatott csoda
Az elhagyatott csoda

A horgászatra egy 2,70 m hosszú Ultimate Insprion Pickert  és egy TF-Gear Power feedert vittem maggal a hozzájuk passzoló Shimano Catana 25-ös méretben illetve Spro Aeronium Special feeder orsóval. A Spro orsó dobjára 0,20 mm átmérőjű zsinórt tekertem, a rövidebbik bot orsójára pedig, 0,18-as Trabucco Ridge Plus került. Ez egy speciális zsinór, mivel hatszögletű kialakításának köszönhetően nagyban eltér a társaitól. Tapasztalataim szerint, ennek a zsinórnak a legfontosabb előnye, hogy nem csavarodik és szinte minden horgászmódszerhez használható.

Az elhagyatott csoda

Végszereléknek mindkét boton egy hagyományos tört gubancgátlós feeder szereléket alkalmaztam, 30 grammos kerek kosárral. Annyi eltérés volt köztük, hogy a rövidebbik boton körülbelül 30 cm-es volt az előke, a hosszabbikon pedig körülbelül 20cm-es. Az előkezsinór végére Gatamkatsu 1310N típusú horgot kötöttem 12-es méretben.
A felszerelés, illetve etetőanyag összeállítása után megkezdtem az alapozó etetést, ami 15 egykezes gombócból állt. Ezeket csúzli segítségével juttattam be körülbelül 35-40 méterre. A horgászat folyamán kiakasztva horgásztam a pontos, precíz peca érdekében.

Az elhagyatott csoda
Az elhagyatott csoda

Az elhagyatott csoda
Az elhagyatott csoda

Az első dobás után szinte azonnal jött az első kapás is, melyre gyors bevágás volt a reakcióm. Az eredmény egy szép 30 deka körüli kárász volt. Ahogy telt az idő a halak étvágya egyre jobban nőtt, sokszor egyszerre mind két botot rángatták. A kapások jellegzetességéhez hozzá tartozott, hogy apró maszatolás után rendkívüli vehemenciával tekerték el a spiccet. Bizony sok ellustult magántavi ponty megirigyelhetné ezt az energikus kapókedvet.

Az elhagyatott csoda

Igazi pörgős napot töltöttem a parton, gyakorlatilag folyamatosan dolgoztattak a szebbnél szebb kárászok.  Élménypeca volt ez a javából, ha rajtam múlik, biztosan hamarosan újra megvallatom ezt a vizet.A nap étékelése: A horgászat folyamán egyértelműen a kárászok bitorolták az etetést, de sikerült fognom két szép dévérkeszeget, illetve pár szép ikrával teli bodorkát is. Az érdekesség kedvéért említem csak meg, hogy tiszteletét tette néhány termetes naphal is. Csalinak a kárászok kedvence a giliszta volt a nyerő. Sikerült fogni mással is, de a nap végére egyértelműen kiderült, hogy gyorsabban találták meg a gilisztával csalizott horgot a halak. Összesen 23 kilogrammot sikerült fognom, mindössze 5 óra leforgása alatt. Szerintem ez nem számít rossz teljesítménynek, főleg ha azt nézzük, hogy nem egy intenzíven telepített horgásztóról beszélünk.

Az elhagyatott csoda
Az elhagyatott csoda

Az elhagyatott csoda


Szöveg és képek: Baksa Bence

Szólj hozzá:
david985#1 2011. 07. 13., 11:12SZÉP nagy tó és elvan hagyva!
kopaszkukac11#2 2011. 06. 19., 20:32Örülök neki
fs500#3 2011. 06. 19., 18:10Kopasz K : nem nem segítettél te is privát :) XD
kopaszkukac11#4 2011. 06. 19., 17:29Fs500,te egy igazi bölcs vagy-amit írtál mind magadtól állapítottad meg?
fs500#5 2011. 06. 19., 17:23Tényekkel szemben nem szokás vitatkozni,(nem is lehet)a fórum életnek nem így kellene meg pezsdűlnie,de egy kis botrány mindig jól jön,lásd haldóradón is be be dobnak egy kis "tezsvéri" gereblyézést stb,hol fellázitsák a fórumos közösséget.
De most nem így történt itt,simán bukta volt 1000el,de legalább elolvasták a cikket,és bizony bizony kiderűlt,átjárnak a haldóradós írók is olvasgatni.
horgaszfan#6 2011. 06. 19., 13:14Lesznek itt még nagyobb viták is! Egy ekkora közösséggel rendelkező oldalon ezt lehetetlen elkerülni!
Matchhorgasz#7 2011. 06. 19., 13:05Az ilyen kisebb balhék jót is tesznek az oldal látogatottságának. Szerintem egyáltalán nem volt durva vita, sőt! Azért egy-két korábbi vitához képest ez tényleg csak egy kis horgászbaráti beszélgetésnek számít. Ráadásul még tanulni is lehetett belőle. :)

fs500, oké, megkérdezem. :) Jelenleg Bence az egyedüli, aki finomszerelékes jellegű cikkeket ír a portálra. Ráadásul van is tehetsége hozzá. Ha jól tudom, a portál kiemelt figyelmet szentel a finomszerelékes horgászatnak is. Emiatt mondom, hogy nem igazán kellene elvenni a kedvét az írástól. De ahogy olvasom, nem ment el a kedve tőle. :) És ez a lényeg.
kopaszkukac11#8 2011. 06. 19., 12:44És ezt még fokozni is lehet.
Vannak tavak ahol 1500ft/bot a limit ,tehát 12 000ft-ért 8 bottal is lehet horgászni,de az hogy a napijegy ára az 3 botra vonatkozik az már sok helyen tök természetes.
Azokrol a tavakról nem is beszélve ahova még engedély sem kell!
Érdekes én nem ebből vizsgáztam!
horgaszfan#9 2011. 06. 19., 12:36Ugyanúgy fogok leadni cikkeket mint eddig... A szerkesztők mikor elkezdtem ezt mondták, hogy ilyen jellegű viták mindig vannak az oldalon és mindig is lesznek és nemszabad az ilyet magamra venni! Szerintem ebben a vitában voltak keményebb "beszolások" is mint az enyém. De lett egy előnye is! Elindult egy fórumozás amihez végre nem csak 2-3-an szóltunk hozzá!;):D
fs500#10 2011. 06. 19., 12:33Matchorgász hamar kérdezd meg tőle :)Msn email privát face stb
(nem mintha eddig nem ez lett volna:)
összes hozzászólás megtekintése »
A compó pikkelyeinek zselatintartalma olyan magas, hogy akár pucolás nélkül is bedobható a halászlébe, a hő hatására azok feloldódnak és még karakteresebbé, kihűlés után pedig kocsonyássá teszik a levest (lsd. Halkocsonya).