A változatosság gyönyörködtet
Lényeg a méret – és más is
Amikor horgászni indulok, igyekszem nagy vizeket választani, mivel számomra inkább jelent kihívást ilyen helyeken elejteni a halakat, semmint a mesterséges, túltelepített tavakon. Ebben a tágas közegben lényegesen óvatosabbak, és sokkal agresszívebben harcolnak, hiszen többnyire itt fejlődtek, növekedtek parányi ikrából akár kapitális halmatuzsálemekké hosszú éveken át...
Kezdeti nehézségeim, és pár jótanács
A multizásról közkívánatra IV.
Zsinór: ajánlom a damilok használatát az első időszakban, a  merevségük miatt is, nem gond  a vastagabb damil sem (30-35-40), a multi nem érzékeny a zsinórvastagságra. Fonott szőtt zsinórt, csak ha már megvan a kellő rutinunk. Valahogy a fonott zsinóroknál megfigyelhető a dobási táv rövidülése, ez abból eredhet, hogy nincsen olyan merevsége mint a damilnak, és a menetek egymás mellé vágnak, illetve szőrösödnek és mint a „tépőzár” tapadnak egymáshoz.
Kalandozás a Tőserdőben
Erdei csukák
Sokan a kirándulás öröméért, a madarak kórusáért, esetleg gombászni és mókust lesni, majdnem mindenki másért keresi fel az erdőket. Arra gondoltam, hogyha lehet autósmoziba székeket pakolni, akkor miért ne csukázhatnék az erdőben? Gondolatomat tett követte. Irány Tőserdő!
Az orsó helyes feltöltése monofil és fonott zsinórral
A multizásról közkívánatra III.
Rengeteg kérdés érkezett hozzám privátban, és a fórúmon is nyíltan, és úgy érzem, ez a mozzanat egy külön fejezetet kíván. Nem mindegy, hogy az orsónkat hogy töltjük fel, mivel ez meghatározhatja a későbbi horgászatunkat, amit meg is keseríthet a folyamatos gubancképződéssel, ami csomóval is járhat, és egyáltalán nem mindegy egy fonott zsinóros feltöltésnél, hogy mennyi zsinórt pazarolunk, dobunk el feleslegesen...
A botokról dióhéjban
A multizásról közkívánatra II.
A multi orsónkhoz a hozzá való bot is dukál, mivel kényelmesebb, más akciójú, más markolatú, más gyűrűzetű, úgynevezett revolver nyeles, „ravaszos”. Mindenféleképpen ajánlom őket, könnyebb a dobás is velük a biztosabb fogás miatt.
A Tóstrand harcsája
Kora tavaszi meglepetés
Eme kis tó Salgótarján belvárosától nem messze helyezkedik el a maga 2,3 hektár alapterületével. A tó régen csónakázó tóként és strandként funkcionált, de 1999 óta a Tóstrand HE. Egyesület kezelése alatt áll. A tóban minden Magyarországon őshonos hal megtalálható és sajnos van egy „bevándorló” is: a törpeharcsa. Rendszeresen rendeznek itt különböző finomszerelékes versenyeket is, melyeken az indulók elég szép eredményeket érnek el...
I. rész - az orsókról
A multizásról közkívánatra
Üdvözlök mindenkit, fórumos kalandozásaim során ért a felkérés, hogy valami összefoglaló és útmutató félét írjak kezdő vagy éppen haladó multisnak (castingosnak).
Szeretnék egy nem tudományos, inkább gyakorlati oldalról megközelített írást elétek tárni.
Eredményes horgászat néhány óra alatt
A hal nem időhöz kötött
Sokan vannak, akik elfoglaltságuk miatt csak igen kevés időt tudnak szánni horgászszenvedélyükre. A finomszerelékes módszerek - és ezen belül is a rakózás - a halak megfogásának leghatékonyabb technikái, amelyek elsajátításával nincs szükség kapitális fogásokra a sikerélmény eléréséhez.
Nem mindig van haldömping
Tavaszi felkészítő
Ritka eset történt meg velem a minap, a kárászok hadát nem lehetett győzni két bottal. Nem véletlen, nyakunkon a tavasz. Az ezüstkárászt már jó pár éve tájidegen halnak jegyzik. Az igazi őshonos változatát, az aranykárászt, a legtöbb helyen már kiszorította az élőhelyéről. A betelepítése járuléka a pontytelepítéseknek, a legtöbb horgászvízben megtalálható. Mindezek mellett nagyszerű horgászélményt produkál a nagy tömegben a horog közelébe érkező rajuk.
Egy apró, őszi titok
Kenyeres pajtásim
Még a vízben állós, magányos pecákról álmodom, ahol a halbőség gyakorlatilag felülmúlhatatlan, de a víz hőfoka, és a halak összebandázása miatt sajnos ezt már nem tehetem meg.
A feeder zsinórokról
Kapcsolat a hallal
Bár a felszerelés minden elemére nagy figyelmet kell szentelnünk, talán a zsinór az amivel ezt nem tesszük. Rengeteg mindent határoz meg a horgászat alatt, ezért érdemes minden tulajdonságát, lépésről-lépésre átnézni…
Hasonló technikák harca
Meccs vs match
A vs sorozat folytatódik, amiben most is van egy nyertes. Ezúttal két nagyon hasonló meccsbotos összeállítást kaptak a fiúk a kezükbe. Zoli és Zoli, meccs a match ellen.
« vissza1 | 2 | 3 | 4 | 5 tovább »
A hím kecsege 4-5 évesen, míg a nőstények csak 5-6 éves korukban érik el az ivarérettséget. Mivel az első években ez a faj igen gyorsan fejlődik, gyakran előfordul, hogy hamarabb eléri a kifogható legkisebb méretet (45 cm), mint a szaporodóképes állapotot. Így számos esetben előfordul, hogy még az első ívása előtt kifogják vizeinkből.