Gyuri gellert kapott
Metamorfózis
Eleinte még hálás volt, de mostanában már egyre gyakrabban morog és szidalmaz. Ennek ellenére továbbra is az egyik legjobb horgászcimborámnak tartom Gyurit. Őt is, mint sokan másokat, eleinte a nagyhalak vonzereje tartotta markában. Pályája kezdődött a hagyományos etetőkosaras, aztán folytatódott a bojlis őrülettel. Most akkor mégis miért vannak a szidalmak? Lássuk sorjában.
Rövid sneciző és keszegező
Szerelékek készítése spiccbotra
A rakós majd a match botra készített egyszerű szerelékek után, ismét egy finomszerelékes módszerhez, mégpedig spiccbotokhoz készítünk szerelékeket. Variációs lehetőségeink száma itt is rengeteg, függően a bothossztól, a víz jellegétől, a használni kívánt úszó típusától. Mivel az ifjú horgászpalántákkal a horgászatot megszerettetni leginkább spiccbotos kezdéssel lehet, törekedjünk arra, hogy harmonikus, fogós szereléket állítsunk össze számukra.
Tűspicc vagy gumizott?
A spiccbotozás 2.
Az első spiccbotos rész végén tettem említést, hogy alkalomadtán megnézzük a tűspicc és a gumizott spicc közötti különbséget. Van e létjogosultsága a begumizott spiccnek, és ha igen, akkor mikor? Vasárnap úgy döntöttem, hogy teszek egy tavasz elejei próbát mindkét féle bottal.
Fix keszeges és pontyos, vagy mégsem?
Szerelékek készítése match botra
Az egyszerű rakósbotos szerelékek után most következzék két matchbotos szerelék. A leggyakoribb célhalak a keszegfélék és a pontyok, ezért esett a választásom ezekre a főleg állóvízen alkalmazható összeállításokra. A variációs lehetőségek száma rengeteg, de ez a két alap, amelyekből érdemes lehet építkezni a továbbiakban.
Bodorkás, dévéres és pontyos
Szerelékek készítése rakósra
Az előző fejezet a rakósbot gumizásával foglalkozott. Ennyi technika után épp itt az ideje a tettek mezejére lépni, és szerelékeket készíteni a halfogáshoz. Felsorolni is hosszú lenne a variációkat, ezért most három alapváltozatot készítünk el. Kettőt fehér halakhoz, egy bitangot pedig a pontyok kedvéért.
Keszeges és pontyos
A topset gumizása 2.
Első alkalommal a topset begumizását érdemes egy horgászboltban elvégeztetnünk, majd ha sikerült ellesni a technikát, minimális gyakorlati érzékkel otthon is elvégezhetjük. Előnye, hogy bármikor cserélgethetjük, feszíthetjük, lazíthatjuk szükség szerint. Érdemes tehát beszerezni a szükséges kellékeket és elsajátítani a gumizás lépéseit.
Tudnivalók, kellékek
A topset gumizása I.
Az elmúlt években a finomszerelékes horgászat elterjedésével a rakósbotos horgászat is egyre nagyobb teret hódít magának. Eredményességének köszönhető a népszerűsége, csökkenő ára következtében pedig egyre többen engedhetik meg maguknak. A rakósbottal való halak fárasztásának sikeressége legnagyobb mértékben a helyes gumizáson múlik.
Ólmászat a szezon előtt
Stylusosan sörétet neki!
Úszós horgászmódszernél fontos, hogy tisztában legyünk, hogyan és főleg, mivel súlyozzuk ki a szerelékünket. A nem megfelelő ólmozás miatt a csalit nem ott és nem úgy kínáljuk fel, ahogy kellene, ezáltal a várt kapások is elmaradhatnak. Sörét vagy styl, fenéken vagy vízközt? Itt egy kis segítség szezon előtt az eligazodáshoz.
Avagy mire üljünk horgászat közben?
Ládát, de milyet? 1.
Az általunk űzött horgászmódszertől függetlenül, mindannyian szeretünk kényelembe helyezkedni a vízparton. Egy hosszú távú bojlizáshoz nélkülözhetetlen a sátor, az ágy. Egy egész napos hobbipecához egy kényelmes szék. Sörtartóval! Egy versenyhez pedig a versenyláda, a mindenféle kiegészítővel, hasznos és kevésbé hasznos kütyüivel együtt.
Az örömpeca
Nádi horgászat 3.
Amennyiben elhatároztuk magunkat, hogy igenis nádban horgászunk és ehhez megvan a szükséges felszerelésünk is, akkor nem marad más hátra, indulhatunk halat fogni! Azért a szákolás előtti pillanatokig még van egy-két tisztázandó dolog, vegyük ezeket is sorra.
A felszerelt matchbot
Matchbotos horgászatok 2.
Matchbotos horgászatra készülve az otthoni előkészületekkor meg kell hoznunk azt a döntést is, hogy szerelékünket már előre elkészítjük, vagy majd csak a vízparton szereljük fel a botunkat.
Úszós és fenekezős rablóhal horgászat
Csuka, süllő - egyszerűen
November bizony már az igazi rablóhalazás szezonját jelenti. Süllőre, csukára még messze vannak a fogási tilalmak, ugyanakkor vizeink hőmérsékletének csökkenésével fogási esélyeink jelentősen javulnak. Keszegező, pontyozó felszereléseink téliesítve a sarokban várják az újabb szezont. Vagy mégsem kell minden darabot téli álomra kárhoztatnunk? Nézzük csak, hogyan lehet egyszerűbben nekivágnunk a rablóhalas szezonnak.
« vissza1 | 2 | 3 | 4 | 5 tovább »
Az első ragasztott nádbotot egy amerikai hegedűkészítő mester alkotta meg 1846-ban.