Cikk oldal
2011-03-10

Tavaszi felkészítő

Nem mindig van haldömping
Ritka eset történt meg velem a minap, a kárászok hadát nem lehetett győzni két bottal. Nem véletlen, nyakunkon a tavasz. Az ezüstkárászt már jó pár éve tájidegen halnak jegyzik. Az igazi őshonos változatát, az aranykárászt, a legtöbb helyen már kiszorította az élőhelyéről. A betelepítése járuléka a pontytelepítéseknek, a legtöbb horgászvízben megtalálható. Mindezek mellett nagyszerű horgászélményt produkál a nagy tömegben a horog közelébe érkező rajuk.

Esőben...
Esőben...
...párosan
...párosan

Bár vannak bevált csalik, mindig érdemes újítani
Bár vannak bevált csalik, mindig érdemes újítani

Tavaszi felkészítő

A SUFIX Feeder Mono tökéletes választás
A SUFIX Feeder Mono tökéletes választás

Persze az utóbbi horgászataim mind jól sikerültek, de nincs ez mindig így. Még a mai fejlett horgásztudás ellenére nagyon nagy szerepe van a szerencsének is. Nem véletlen, hogy a nemzetközi és országos bajnokságokat több fordulóban bonyolítják, így csökkentve a szerencse „tényezőjét”. A horgászat sikeressége nagyon sok tényezőből tevődik össze. A legfontosabb (amit megvenni nem lehet) a tapasztalat, minden apró jelből következtetni lehet valamire. Aztán persze ott vannak a csalik, a csalogató anyagok, a felszerelések minőségei. Mind-mind nagy szerepet játszanak. Azonban csak egységben áll össze a horgászat tökéletessége. Nem véletlen tehát, hogy kialakultak speciális technikák. Tavasszal a fenekező horgászatban népszerű a feeder technika. Én is szívesen használom. A spiccek erősségével alkalmazkodhatunk a célhalakhoz.

Kuku...
Kuku...
...girnyó
...girnyó

A kárászok intenzív kapásához megfelelő a közepes erősségű (2-3 oz.) spicctag. De ha az apróbb keszegeket is szeretnénk megfogni, akkor a leglágyabbat használjuk. Én is így tettem, amikor legutóbb kárászrajjal találkoztam. Bizony ritka, mikor a kapás a kapást éri. De van ilyen is. Tavaszi kedvenc csalijaimat sem hagytam otthon. A trágyagiliszta valójában úgy működik, mint egy távcsali, amikor megszúrjuk sárga „védekező” levet ereszt magából. Ez mágnesként vonzza a halalkat, közülük is legjobban a kárászt és a törpeharcsát.

Jön már kifelé...
Jön már kifelé...

A második „hagyományos” nagyágyú a kukorica. Talán több tíz oldalon lehetne felsorolni mennyi fajtáját, méretét és ízesítését lehet kapni a horgászboltokban. Előkerültek olyan ízek, ízharmóniák, amelyekkel a halak még nem találkozhattak máshol. És mégis fogósak. Vajon honnan ismeri az édesvízi kárász a tengeri lapos halaknak, úgynevezett halibut ízét? Sehonnan, de talán emlékezteti valami olyanra, ami kapásra készteti. De említhettem volna a tintahal-polip, vagy akár a frankfurti kolbász fűszert is.

A pálya képe
A pálya képe

Először próbáltam a darált pelletet a kosárral bejutatni. A tapasztalat egyértelműen pozitív. A pellet ezen változata gyakorlatilag úgy működik, mint az etetőanyag. A különbség mindössze annyi, hogy a tápanyagok már a kész pelletbe bele lettek préselve. A szemcseméret is valamivel kisebb. Bár boltban is lehet kapni, otthon is egyszerűen elkészíthetjük. Csak a konyha-tündérünktől kell egy használaton kívüli turmixgépet kérni. Csak utána ne használjuk másra!
Felhasználása egyszerű, kevés aromát vízzel keverjük össze majd a pelletre őrleményre öntjük. Várunk negyed órát, és ha kell ismét adunk hozzá vizet. Már használatra kész. Gyors oldódási tulajdonsága miatt első osztályú feeder kosárba való.

A nap zsákmánya
A nap zsákmánya

A végszerelék összeállításban mindig törekedjünk a legegyszerűbbre. De vannak dolgok, amiket nem szabad kihagyni. Ha gubanc-gátló csövet használunk, ilyen a gumiütköző. Ha használunk fonott zsinórt a szerelékben, akkor azt erőgumival kell kompenzálni. Bár a fonott zsinór szakítószilárdsága nagyságrendekkel nagyobb, mint az ugyanolyan vastag monofilé, a rugalmassága gyakorlatilag nulla, ezt a gumi rugalmassága pótolja. A halak védelmét még a normál szerelékbe beépített pár tíz centis darab is segíti. Emellett a vékony zsinórnál is elnyeli azokat a túlzott megterheléseket, ami normál esetben elszakítaná.  Horgásszunk úgy, hogy minél kevésbé okozzunk sérülést a halakon!


Szöveg, kép és rajz: Kocsis László

Szólj hozzá:
cumigyuri#1 2011. 03. 11., 08:19Szaporítás, tenyésztés, mesterséges körülmények közt tartás, felhízlalás....fűrészelhetjük a fingot. :D
cilapower#2 2011. 03. 11., 06:32Hal!

Hát igen, nem ma volt amikor ez a cikk született. Így utólag olvasva valóban hülyeség. De a kérdés lényegében nem változott.
Honnan ismerik? Sehonnan. Még a halas jellegű dolgokat sem ismerhetik a kárászok ilyen korban. A kérdésre a válasz valahol az aminosavak képleteinek rengetegében keresendő.
Nem a szaporítás hanem a felhízlalás során etetik ezzel. :O)

CilaPower
cumigyuri#3 2011. 03. 10., 12:22"""Vajon honnan ismeri az édesvízi kárász a tengeri lapos halaknak, úgynevezett halibut ízét?""""

A tengeri laposhalnak(halibut) annyi köze van a halibut pellethez, hogy a mesterséges körülmények közötti szaporítás során azzal etetik.
Innét került át a horgászatba halibut pellet néven.
Tehát a halibut pellet laposhal tartalma ZÉRÓ.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A jól bevált harcsázó technika a kuttyogatás ősi magyar horgászmódszer!