Cikk oldal
2016-01-27

A hegyek bűvöletében

Pontyhorgászat lenyűgöző környezetben
A hegyek bűvöletében

November közepét írunk, ülök a lakásomban és a számítógépemen nézegetem a tavalyi horgász képeimet, mikor megakad a szemem a Bledi tavon, ahol tavaly Decemberben jártam. Elöntenek az emlékek a havas hegycsúcsukról, a kristálytiszta vízről és a gyönyörű tájról. A gondolataimba merülve egyszer csak azon veszem észre magam, hogy kezd felpezsdülni a vérem és egyre nagyobb késztetést érzek, hogy újra meglátogassam ezt a gyönyörű tavat.

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

Az elhatározást tett követte és November 20-án már ismét a tó partján álltam, hogy megpróbáljak egy két pontyot becserkészni a Bled különleges halai közül. Este 8 órakor érkeztem meg a szállodához, ahol non-stop lehet engedélyt váltani, és pár perc múlva már a kezemben is volt a 3 napos engedélyem. Miután mindennel végeztem, gyalog bejártam a tó egy részét, hogy megnézzem kik horgásznak és hova tudok leülni másnap. Szerencsére csak 2 bojlis volt a tavon, így sok szimpatikus hely közül választhattam és fél óra múlva már a kiszemelt helyen is voltam, majd percekig csak gyönyörködtem a sötétben a tó és az őt körülvevő hegyek sziluettjében. Még éjszaka is lenyűgöző látványt nyújt a tó és a környéke. Az engedélyem csak másnaptól volt érvényes, ezért visszasétáltam az autómhoz a parkolóba és lefeküdtem aludni, mivel a tavon horgászni csak hajnal 04 -23 óra között lehet és éjszaka botokkal még a vízparton sem lehet tartózkodni, sátrazni pedig szigorúan tilos.

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

Egy két íratlan szabályt leírnék. Mivel éjszaka nem lehet horgászni és kint tartózkodni a vízen, az újonnan érkezők megnézik, hogy hol nem horgásznak és oda ülnek le másnap. Ahol előző este ül valaki, azt a helyet nem foglalják el úgy, hogy előbb kelnek, hogy megelőzzék a másik horgászt. Aki ide akar menni horgászni, ezt tudomásul kell vennie, mert könnyen porul járhat, akár az autóját is megrongálhatják. Visszatérve a horgásztúrámra, reggel 6 órakor szemerkélő esőre ébredtem, aminek nem igazán örültem, mert a vízparton csak minimális horgászcucc lehet nálunk és a felszerelést kézbe kell lehordani a tóhoz, ami esőben nem nagy élmény. Nem volt mit tenni, ha horgászni akartam, eső ide, vagy oda, a pakolást megkezdtem és egy óra múlva már a botjaim is a vízben voltak. Mivel már többször horgásztam a tavon eredményesen, ezért nem kellett azon törnöm a fejem, milyen ízesítésű és mennyiségű golyót hozzak magammal. A tó vize nagyon mély és meredeken törik lefele ezért itt télen-nyáron nagyobb mennyiséggel kell etetni, ami nálam 5-6 kg bojlit jelent a 3 napra botonként. Vannak, akik ennek a mennyiségnek a 3-4 szeresét is beetetik. A tavon csónakot, etetőhajót nem lehet használni, csak a partról dobva lehet bejuttatni a hajszál előkén felkínált bojlit és az etetni szánt csalikat. Én is így tettem és miután bedobtam a botokat, dobócsővel ráetettem kezdésnek 2-2 kiló IB Monster-Liver és Elite bojlit, aminek a negyedét vízbe érkezés után meg is ette a tóban lakó több száz vízimadár. Sajnos késő ősszel már kevesebb a természetes táplálékuk, ezért ha csobbanást hallanak a vízen, azonnal odaúsznak és a lefele süllyedő bojlit belakmározzák. Miután mindennel végeztem behúzódtam az ernyőm alá, mert az eső nagyon felerősödött és teljesen eláztam.

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A nap nagyon lassan telt el, mert kapásom nem volt és az időjárás is egyre rosszabb lett. Egész nap a székemben ültem a vizes esőruhámban és abban bíztam, hátha lesz valami akcióban részem, de este 23 óráig nem történt semmi, ezért összepakoltam és felmentem a kocsiba aludni. Másnap ugyan úgy folytatódott minden, az eső szakadt, a halak nem ettek, én pedig vizesen ücsörögtem a székemben, még nem este 9 körül az eső hirtelen elállt, amitől egyből jobb kedvem lett. Gyorsan felmentem az autómhoz, hogy lecseréljem a vizes ruhát és egy kicsit felmelegedjek, majd újult erővel vágtam neki a pecának. A botokat kitekertem, majd újradobtam és gyorsan ráetettem 1-1 kiló bojlit, ezután egy kicsit sétáltam, hogy az el zsibbadt lábaimat megmozgassam. Szerencsére az idő is kellemes volt, +3 fok, így már kényelmesen üldögéltem a székemben és gyönyörködtem a felettem lévő kivilágított várban, amit egy kiálló sziklapárkányra építettek. A merengésemből egy füstölős kapás riasztott vissza a valóságba. A bal oldali botomon a jelző szinte felrobbant és az orsómról iszonyatos tempóban fogyott lefele a zsinór. Először azt hittem, hogy egy hattyú, mivel a közelembe ólálkodtak és tudom milyen, ha beleakad egy a zsinórba, szinte megállíthatatlan. Szerencsére nem így volt, mert mikor bekapcsoltam a fejlámpámat láttam, hogy üres előttem a víz, ezért gyorsan odarohantam a bothoz és ráemeltem. Az ellenfelem valószínűleg észre sem vette, hogy valaki visszafele akarja húzni, mert folyamatosan ment tovább előre és hiába fogtam a dobot, nem tudtam még vagy egy percig megállítani. Már kezdtem attól félni, hogy a kajak-kenusoknak kifeszített kötelekig eljut, amit a tó közepén helyeztek el és beleakad. Szerencsére még időben vissza tudtam fordítani és végre kezdődhetett a fárasztás, ami fél óráig el is tartott mire a merítőmben pihent egy gyönyörű tükörponty. Nagyon boldog voltam, hogy második éjszaka sikerült fognom egy szép halat, aminek a súlya 17,80 kg volt.

A hegyek bűvöletében

Gyorsan lefényképeztem, majd útjára engedtem, és mivel még 40 perc volt záróráig, a botot is visszadobtam és rá is etettem. Nagyon jól éreztem magam a bőrömben, a tavon szélcsend van, az eső nem esik és sikerült fognom egy szép pontyot. Az idő gyorsan eltelt, és épp indultam 23 óra előtt 5 perccel, hogy kitekerjem a botjaimat még záróra előtt, amit nagyon szigorúan vesznek, és nagy büntetés jár érte, ha valakit rajtakapnak, ha tovább horgászik. Épp, hogy megfogtam a botot, mikor szinte a kezemben elindult az orsómról a zsinór. Na bumm, mindjárt 23 óra és ekkor van kapásom, ráadásul még a másik szerelésem is bent volt, ezért a botomat vissza tettem a leszúróra majd kinyitottam a féket, és a másik botomat gyorsan kitekertem, hogyha jön a halőr lássa, hogy már pakoltam össze csak halat fárasztok. Ez a hal a fárasztás közben nagyon komótosan úszott és végig a mély vízben maradt, ezáltal nagyon nehéz volt visszalopnom a zsinóromat. A percek csak teltek, nem akart közelebb kerülni hozzám, míg egyszer csak a zsinórom hirtelen meglazult, azt hittem, hogy elszakadt. Szerencsére nem így lett csak a ponty irányt váltott és elkezdett a part felé úszni. Jó sokat kellett tekernem az orsón, mire újra fel tudtam vele venni a kontaktust. Az események most már felpörögtek, mert egy két perc múlva a lábam alatt lévő 6 méteres vízben megláttam a halat. Azt hittem most már könnyű dolgom lesz, mivel itt volt előttem, de egyszerűen nem hagyta magát, hogy felhúzzam a mélységből. Még vagy 10 perc huzavona után végül az enyém lett. Az órámra pillantottam és láttam, hogy több, mint 40 percig fárasztottam. A kiemelésnél már éreztem, hogy több mint 20 feletti lesz és a mérlegem 22,70 kg-nál állapodott meg. Az örömöm sajnos hamar alábbhagyott mivel már rég zárórán túl vagyok, a cuccaim szanaszét és nincs senki, aki segítene gyorsan lefotózni a halat, ezért a kamerámat fel raktam egy vödörre és amilyen gyorsan tudtam, csináltam pár képet a gyönyörű Bledi tükrösről, majd hamar összepakoltam és elhagytam a partot. Sajnos a kocsiban visszanéztem a felvételt és akkor láttam, hogy sötét lett, ami nagyon bosszantott, mert szép, és nagy hal volt. Néha az szóló horgászatnak is vannak hátrányai.

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

Utolsó nap kipihenten ébredtem és mikor elhúztam az autó ajtaját, gyönyörű látvány tárult elém. A tó körül teljesen eltűntek a felhők, szikrázó napsütés volt, a hegyek csúcsai pedig havasak voltak. Lélegzetelállító látvány volt 2 nap esős idő után látni a tavat teljes pompájában, ezért nagyon jókedvvel vágtam neki az utolsó Bleden töltött napomnak.

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A reggelim elfogyasztása után reggel 8 órakor már a vízparton is voltam és megkezdtem a horgászást. Mivel a Monster-Liverrel és az Elittel is fogtam halat, ezeken nem változtattam, csak az etetés mennyiségén, ami azt jelentette, hogy botonként 3-3 kiló bojlit dobócsöveztem be a horog köré, majd élveztem a szép időt. Egy órája voltak bent a csalik, mikor egy füstölős kapás tudatta velem, hogy a pontyok megérkeztek az etetésre. Gyorsan bevágtam és kezdődhetett a harc, végre nappal láttam is, hogy merre úszik a hal és jobban tudtam kontrollálni is. A jó időnek köszönhetően a turisták is előmerészkedtek és a fárasztás közben egyre többen vettek körül. Nem igazán szeretem a bámészkodókat, de most nem zavartak annyira, mint máskor, és titkon reméltem, ha szép halat fogok, még segíthetnek is a fotózásban. Így is lett, mert 20 perc fárasztás után hatalmas üdvrivalgás közepette egy gyönyörű kövér tükörpontyot szákoltam meg. A mérleg ezúttal 20,30 kg-nál állt meg és a turisták egymást taposva fotózták. Nem tudom miért, de állandóan mögém álltak fényképezés közben ezért meg kellett kérnem őket, hogy hagy csináljak pár képet, amin egyedül vagyok a hallal. Az élmény megvolt, a pontyot visszaengedtem és önelégültem ültem vissza a székembe, hogy egy jó szivarral megünnepeljem a fogást.

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A szép napsütéses időben az órák gyorsan teltek, már több kapásom nem volt, így nem maradt más hátra 22 órakor összepakoltam és elindultam vissza Magyarországra. A 3 napos túrám alatt a tó mindent megadott, amire vágytam és élményekben gazdagon térhettem haza erről a november végi kalandomról.

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében

A hegyek bűvöletében


Szerző & fotók: Bundik Zsolt - Imperial Baits Team
Forrás: imperial-baits.hu
Szólj hozzá:
Szakírónk
  • Bundik Zsolt
A harcsázáshoz otthon tartott piócákat amennyiben rendszeresen csirkemáj darabokkal etetjük rövid időn belül jelentős testtömeg növekedést érhetünk el.