Cikk oldal
2007-10-08

Amur randevú

Avagy a harc a nádrágókkal
Nagytestű békés halak horgásza nem csak a pontyot keresi. Van Magyarországon még egy olyan faj, amit érdemes felkutatni. Az amur is hatalmasra nő, jól küzd a horgon, és a tógazdák előszeretettel használják hínárirtásra. Nádfal előtt érdemes keresnünk ezeket a torpedókat, hagyományos és speciális csalikkal. Keszegezni indultam, amurozás lett a vége.
Amur randevú

Az amur érdekes hal, mindene a nád. Nagy tavakon egy csapat egész náderdőt képes kiírtani hetek alatt, nyomukban csak a nádtorzsa vízből kikandikáló részei maradnak. Itt kereshetjük őket, hisz a nád él, hozza az új hajtásokat, ennek pedig nem tudnak ellenállni. A másik érdekesség, hogy legnagyobb példányokat is gond nélkül partig lehet vontatni, de ott azután megőrülnek. Erre én még nem hallottan ésszerű magyarázatot. Nyilvánvaló, hogy a sekély vízben megérzi a vesztét ezért iramodik neki. Akinek nincs jól hangolható, megbízható fékje, vagy esetleg egy jó harci fékje az sok jót ne reméljen.
Már elsőre megtetszett a hely
Már elsőre megtetszett a hely

Közelebbről nézve, a fényképen sajnos a nádmozgás nem látszik
Közelebbről nézve, a fényképen sajnos a nádmozgás nem látszik

Hétvége van - a családdal egyeztetve - hajnalban indultam, hogy a születésnapomra kapott matchbotot egy kicsit „összevizezzem”. Egyszerű partközeli úszózást terveztem, mindenféle különlegesség nélkül. Amikor leértem kedvenc helyemre, szomorúan tapasztaltam, hogy a kis vízállás miatt nem tudok azon a helyen úszózni, ahol szoktam. Kénytelen voltam új helyet keríteni magamnak. Már séta közben felfigyeltem a mozgó nádfalra. Úgy lökődték a halak, hogy jó volt nézni, nem is tétlenkedtem sokáig. Elő a meccset, rá a régi megszokott – monster - orsó, 18-as monofil zsinórral. A nagy távolság miatt egy 14 g-os, karbonszálas úszót választottam. A karbon antennaszár nem csak áramlásban jó, de tökéletes hullámzásban is. Sok ólmot raktam a zsinórra, így gyorsabban beáll, és stabilabb a szerelék. Kell a csúszó szerelék, csak így lehet a legközelebb dobni a nádfalhoz.
Érzékeny antenna
Érzékeny antenna
Damil ütköző
Damil ütköző

Szerelékem lényege
Szerelékem lényege

Csúszóra szerelve
Csúszóra szerelve
A jelzőólom
A jelzőólom

Aki amurra horgászik, annak nagyon figyelnie kell, először is a dobásnál. Legideálisabb hely a nád mellett közvetlenül. Egy rossz dobás és oda a felszerelés. Én ezt úgy szoktam leegyszerűsíteni, hogy a zsinórt egy tökéletes dobás után beakasztom a klipszbe. Így a következő dobások biztosan nem lesznek hosszúak. Etetni nem muszáj, de sokan nem is sejtik, hogy az amurra is ugyan úgy lehet. Nem veti meg az élő lárvákat és a különféle szemes takarmányt sem. Én mindkettőt szórtam nekik, de nem egy helyre, két etetést készítettem egymástól kb. 10 méterre.
Kényelembe helyezkedve vártam, vajon egyvalaki felveszi-e a horgot a nádrágók közül. Vagy negyed óra elteltével egyszer csak megmozdult az úszó, egy centit fel majd vissza. Majd ismét, bevágtam, szinte ellenállás nélkül tudtam tekerni. Apró kárász az apró gilisztán. Igen! Gilisztával csaliztam, ilyenkor ősszel a fehérjedús csalik a legjobbak. Ilyen a csontkukac, földi- és trágya giliszta, lisztkukac. A giliszta sokszor húzott már ki a kapástalanságból. Most egy apró kárász vette fel. Az érzékeny antenna jól jelezte a kapást. Félbevágtam egyet ismét, feltűztem két helyen és visszadobtam.
Fél giliszta…
Fél giliszta…
… és ami felvette
… és ami felvette

Kapásra várva folyamatosan figyeltem a nádat, melyik etetésnél jelentkeznek először a nádszálák mozgása. Aztán egyszer csak megmozdult a nád, méghozzá a szemes etetésnél. Majd két kiló kukoricát és búzát dobáltam nekik be, félkeményre főzve. Gyorsan újracsaliztam és újból bedobtam.
Alighogy beállt az úszó, már el is tűnt. Gyorsan bevágtam. Jól ellenkezett, ez nem amur. Félkilós kárászt már szákkal vettem ki. A következő dobás a szél miatt egy kicsit jobbra ment, nem baj - mondtam magamban - az etetés széle mindig eredményesebb. Öt perc, tíz perc, negyed óra, semmi. Már éppen azon tanakodtam, hogy keresek magamnak egy másik helyet, amikor eltűnt az úszóm. Mire a bothoz nyúltam addigra már a zsinórom is megfeszült. Na végre. Könnyen jön. A parti sekély vízben aztán megfordul és csinál egy tizenöt méteres kirohanást.  Ez csak amur lehet. Megszákolás után megcsodálom, gyönyörű kövér egyed. Nem nagy, nincs két kiló. A dobozból választok ismét egy virgonc gilisztát. Talán van még itt pár a tesójából. Nem kell várni fél órát. Lerakom a botot az ágasba, felnézek, de az úszóm nem látom. Óvatosan megemelem, talán csak megakadt. De nem elakadt, elindult, megint egy kis amur. Élvezet fárasztani, jól tart az erős porcos szájában a 12-es vastaghúsú microszakállas horog.
Erős, porcos szájhoz kell a megbízható horog
Erős, porcos szájhoz kell a megbízható horog

Próba képpen ismét a pondrós etetésre dobtam. Kis kárász kis kárász hátán. Érdemes volt két etetést készíteni, az egyiken a nagyhalak, a másikon az aprók nyüzsögtek. Gondoltam egyet, s egy fél giliszta helyett feltettem két egészet, jó lógósan. Talán egy méretes elkapja. Bedobtam és meredtem figyeltem, vajon mikor tűnik el az úszó. Apró mozdítások jobbra, ballra. Itt vannak a nagyok! Ahogy elúsznak mellette megremeg az úszó. Jó előjel. De kapás még nem volt. Megremegett a nád, és az úszó majd kiugrott a vízből. Hát nem épp amurkapás, inkább ponty! Jól ellenkezett a hideg vízben a majd hármas tele pikkelyes bajuszos. Nem őt vártam, de nem baj. Sikerült felavatnom az új botot. Nem is akárhogyan.  Jó pár kárász, sok kisamur és egy gyönyörű ponty. Hát kell még más egy szép szombat délelőtt?
Azt a pár halat, amit a szákba raktam lefényképeztem, majd visszaengedtem. Komótosan összepakoltam és levontam a tanulságokat.
Fotómodellek a vízből, remélem, legközelebb kétszer ekkorának fogom ki őket
Fotómodellek a vízből, remélem, legközelebb kétszer ekkorának fogom ki őket

Tipp: ha ismeretlen vízre megyünk mindig több, alapjaiban más etetést készítsünk egymástól jól elkülönítve. Így jó eséllyel szelektálhatjuk a víz halait.
Írta és fényképezte: Kocsis László
Minél keményebb a monofilzsinór anyaga annál kisebb a nyúlása, de nagyobb a szakítószilárdsága. Ellenben minél lágyabb annál nyúlékonyabb, gyengébb a zsinór.