Cikk oldal
2016-10-03

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...

Egy rendezvény margójára
Van egy álmom és hitem.
Környezetünk - s azon belül a horgászat szűk szegmense - csak az elkövetkező nemzedékkel, a gyermekeinkkel közösen alakítható. A fenntartható jövő talán kiszámítható, de ha cselekszünk is érte, lehet majd olyan, mely alapján életünk alkonyán hátradőlve nyugodtan tekinthetünk vissza és előre, s megállapíthatjuk, hogy tettünk valamit a gyermekeinkért, a környezetünkért.

Helyszín: a Szakáts-kerti horgásztó, Göd, 2016. szeptember 25. vasárnap.
9 óra 30 körül kiálltam a már megérkezett vendégek elé és belekezdtem… Immár nem először…

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...

 
Pillanatok alatt felidéződött agyamban az elmúlt évek alatt eddig megtartott, a horgászattal kapcsolatos egyedi és csoportos gyermekrendezvények, a Szakáts-kerttel kapcsolatos kezdeti botorkálások, a kezdő lépések, s gondolatban máris ott találtam magam 2015. június 25-én reggel, 9 óra után a ’GYERMEKET A VÍZPARTRA’ első nyíltnapján.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


Már ott és akkor bizakodó örömmel töltött el, hogy a rendezvényre az előzetesen jelentkező - tíz gyermek, plusz a kísérők - létszámán felül, közel háromszoros megjelenői létszámot regisztrálhattunk az induláskor.
Azon a napon megjelent és aktívan közreműködő 27 gyermek és a kísérők - az ebédre 73-an lettünk - egész napi önfeledt versengését és szórakozását, a 2015. augusztusi Peca Világ magazinban Csabio barátom - ezúton is köszönöm a tavalyi beszámolót és az egész napi fotózást - mutatta be sajátos hangvételű írásával nagyon képletesen négy oldalon keresztül.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


Az elmúlt több mint egy év, csak talán alapszintű állagmegóvást biztosított a környezetnek és emiatt az eléggé elhanyagolt területen, egész héten dolgoztunk barátaimmal. A hosszas előkészületek főbb sarokpontjait, az egész heti folyamatos tereprendezés, a tó felületének megtisztítása, a másfél éve - akkor is mi használtuk utoljára - üzemen kívül lévő és télen szétfagyott vizes blokk üzembe helyezése, valamint az egykori halőrház - mely magán és magában őrizte az elmúlt év többszöri betörésének nyomát - rendbetétele, a tóparti környezet kulturált rendezése, a gyermeki horgászállások kialakítása, mind-mind egy jobb cél érdekét szolgálta.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


Emlékszem, idén a megadott szeptember közepi határidőig az előzetes gyermek jelentkezői létszám 28 fő volt. A rendezvény reggelén viszont már több mint 60 gyermeket regisztráltunk és a kísérőket is számba vettük a beígért ebéd miatt. Igen csak feladta a leckét a kezdésnél már megjelent több mint 100 fős résztvevői létszám.
Embert próbáló feladat volt ilyen méretű tömeg teljes napi kontrolálása és koordinálása, mozgatása úgy, hogy mellette 5 helyszínen a barátaim által felvállalt és bemutatásra szánt program minden jelen lévő számára élvezhető, s valamennyire elsajátítható lehessen.
Támogató barátaim jóvoltából úgy készültünk, hogy a nap folyamán az aktívan érdeklődő gyermekek folyamatosan, a rendezvény végére viszont minden gyermek ajándékok halmazával felrakottan térhessen haza.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


A megjelent gyerekek regisztrációját követően rendezvényünk megnyitója után a napi program részletes ismertetését követően a gyermekek számára egyedileg összeállított tesztlapok kiosztása következett, melyre a regisztrált gyermekek egyből tollat ragadtak, s a faház oldalára kihelyezett és asztalokon külön elhelyezett színes poszterek környékén kezdtek el csoportosulni.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


Bevezetői hangolódásként, a ’Bázis’ mellett Hudo Jani barátom - az ABKlub alapítója - ismertette a nagyhal horgászat örömeit és szépségeit. Kiemelten szólt a halak védelméről, hangsúlyozva a velük történő kíméletes bánásmódot, a használati és horgász eszközök bemutatásán keresztül. Ezen a helyszínen az egyik feladat az volt a lurkók számára, hogy kapást imitálva a jelzőn, az elrejtett és halkra állított vevőegységet - annak hangjelzése alapján - megkeressék a közelben, s a bemutató asztalhoz hozzák. A legélelmesebb és legszemfülesebb Kata volt, aki többekkel együtt elismerésként ajándékkal távozott az asztaltól.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...

 
Ma már nem csak bojlis horgászok vallják a fogd meg és engedd el elvet, de az általuk nálunk is teret nyert és lassan meghonosított C & R szemlélet az, amit ma már a horgászat különböző ágazataiban egyre többen alkalmaznak. Meggyőződésem szerint – a vadhajtásokat leszámítva - nem egy fanatizmusról van szó, de mi alapvetésnek tartjuk, hogy a nagytestű halak védelme az utódaik érdekében sokkal többet ér a tömegükben kifejezhető halhús gasztronómiai értéknél. Támogatjuk, és lehetőségeink szerint elősegítjük a halfogyasztás népszerűsítését, kiemelve annak az egészséges életmódra gyakorolt pozitív hatását, de minden esetben megemlítjük a felesleges pazarlás káros és felesleges következményeit is. Nagy sikert aratott egy csepplyány, a tündéri Zsuzsi, aki a nagyhalak kifogását követő mérlegelés szemléltetésénél volt a legbátrabb tesztalany.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


A helyszíneken a gyermekek számára, a horgászat különböző szegmenseit próbáltuk bemutatni interaktív keretek között úgy, hogy a használati eszközöket ők ott saját kezükkel megfoghatták és igény esetén hozzáértő és gyakorlott felügyelet mellett egyből ki is próbálhatták.

A halak sikeres horgászatának elengedhetetlen kelléke a csali, valamint a hal megfogását követően a kíméletes horogszabadítás. Imi, természetes élő csalis bemutatója először a fiúk körében - majd miután kiderült, hogy nem is harapnak azok - a lányok körében is nagy sikert aratott. A szúnyoglárva, a légylárva - pinki, csonti -, a különböző méretű - vékony, közepes, vastag, harmat és berki - giliszta megfelelő használata és feltűzésének módja, valamint egy etetőanyagokkal lesúlyozott nylonzacskóba szúrt horgok kiakasztásához - kíméletes horogszabadítás gyakorlása = minél kisebb szakadás - először a bátor jelentkezőket jutalmaztuk, etetőanyagokat nyertek, majd a bemutató végén minden gyermek horogszabadítót kapott ajándékba. A délutáni horgászversenyhez a csali csonti részünkről történő biztosításának ígéretét mindannyian megkapták.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


Az első külső helyszínen került sor a pergetés módszerének és sikerességének bemutatása Janika irányításával. A megfelelő csali vízbe történő bejuttatását, célba dobással helyettesítettük. Gyakorlati kipróbálásával az eltérő méretű és formájú mű-csalis módszerek különböző lehetőségeit szemléltettük, kiemelve a rablóhalak életviteli és táplálkozási folyamatának, a létfenntartó zsákmányszerzés akciójának ismertetését.
A pergető horgászat szemléltetése gyanánt Janika egy, a saját használatú csali készletéből kialakított tablót és néhány sikeres süllőpergetésről készült fotót is bemutatott. Az aktivitás elismerése ezen az állomásom is különböző, de jellemzően pergetős eszközökben, csalikban testesült meg ajándékok formájában a gyermekek számára.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


A második állomáson a Jónás Zoli barátom a könnyű-fenekezős - picker, feeder - módszerről tartott elméleti és nagyon is gyakorlati bemutatást a srácoknak. A felszerelt és beélesített botok mögé gyorsan befészkelték magukat a gyerekek. Nem egyszer volt a bedobott csalira kapás, amit többször a gyerekek akaszthattak és tekerhettek ki a bemutató során. A szemléltetésre kikészített szerelékek, a különböző etetőkosarak és eszközök, pelletek és aromák, a gyermekek ajándékaként voltak előkészítve, melynek átadásakor mindig fénylő és büszkén mosolygó szempár volt a reakció.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


A harmadik állomásnál, a rakós-, és match botos horgászat szépségeit, külön érdeklődés esetén a legyezős horgászat alapjait magyaráztuk és mutattuk be az érdeklődő felnőtt- és gyerekhadnak. Az ajándékok közül nem hiányozhattak a különböző úszók, a horgászathoz használatos kiegészítők, az ajándék előke- és főzsinórok különböző méretben. Imzó, az egyedi igény kérésére is felkészült és lehetőséget biztosított délután a legyezős horgászat közvetlen, egyszemélyes bemutatására is.
Jelenleg a magyar horgásztársadalom egy pici szegmense cserkeli ezzel a módszerrel a patakok, kisebb folyók, folyások halait. Szerintünk ez a módszer is nagyobb figyelmet érdemelne, ezért ennek népszerűsítése is bemutató palettánk része kellett, hogy legyen.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


13 órakor a helyszíni bemutatók befejezés után, a ’Bázis’ kialakítása biztosította az Éva és Imi vezényletével a 140 főre elkészített kondásleves - mert ugye a gulyás az marhából készül, ennek viszont sertés volt a húsalapja - és a helyben sütött, egyéni kérés szerint a négy féle ízesítésből választhatott kürtöskalács elfogyasztásának helyszínét.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


Az ebéd közben került sor a tesztlapok értékelésére és a célba dobó verseny helyezetteinek díjazására.
A felszereléssel is ellátott spicc-horgászbotok és nyereménycsomagok nagy öröm és tapsvihar közben kerültek átadásra a legügyesebb gyermekek számára, mely már előrevetítette a délutáni horgászverseny díjazásának jelentőségét is.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


Az ebéd és a nagyobb ajándékok kiosztását követően, a horgászversenyre jelentkezők, a beígért és előre dobozolt csali csontival, valamint kérésemnek megfelelően minimális etetőanyaggal foglalták el a héten biztonságosra kialakított 25 horgászhelyet, így 14 órakor elkezdődhetett a gyermekek horgászversenye.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


A körültekintő és folyamatos segítő szülői felügyelet - köszönet érte mindenkinek - eredménye, hogy semmilyen, még kisebb baleset sem történt a vízparti verseny során, ami az egész nap folyamatára is elmondható. Barátaim és segítőink folyamatos cirkálása biztosította, hogy minden kifogott halacska a regisztrálás követően minél előbb visszatérhessen oda, ahonnan azt az ügyes kis horgászpalánták kifogták. A zsákmányolt halak - az évek óta nem létező telepítések ellenére - az arasznyi sügerek és bodorkák jelenlétét bizonyították, nagyobb testű hal - talán a szokatlanul hangos környezet miatt érthető módon - nem került most horogvégre.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


A 16 óra utáni eredményhirdetés és nyeremények átadását követően, a rendezvény lezárásaként személyes köszönetemként segítőimnek és barátaimnak, valamint a rendezvény végéig kitartó horgász palántáknak - mivel a megrendezett napnak mindannyian aranyérmes nyertesei lehettünk - az alábbi képen látható, a Gödi Horgász Egyesület hivatalos lógójával díszített érem került kiosztásra.
Minden segítőmnek – név szerint; Évi, Judit, Zsolti, Imi, Janika, Imzó, Zoli, Hudo, Csabi, Gergő, Dani - nagyon köszönöm az áldozatos, valóban fáradságos, de kitartó munkáját.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...


Támogató barátaimnak és szponzorainknak köszönöm az értékes, összességében több mint másfél százezer forintnyi ajándékot, amivel a gyermekek gazdagodhattak.
Felajánlásuk és hozzájárulásuk nélkül ez a rendezvény szerényebb lett volna, mivel az egyesület néhány tízezer forintnyi ráfordítása nem tudta biztosítani - máshonnan nem kaptunk semmilyen támogatást, így barátaimmal mindent egyedileg teremtettünk meg -, hogy ilyen eredményesen és minőségben lebonyolítható legyen ez a helyi rendezvény.

Gyermeket a vízpartra /reloaded/...Történelmi visszatekintés a Szakáts-kertről…
Az első tulajdonos Dr. Szakáts Nándor nyugalmazott tanácsosi biztos 1924-ben vásárolta meg a Göd határában lévő 8 kataszteri hold földterületet, melynek nagyobb része egy völgy, kis része sík terület. Anno a völgyben, a két forrás találkozásánál épült fel a ma már romos épület a Szakáts villa, s a terület többi részén közel két évtizedig virágzó gazdaság üzemelt. A II. világháború után az államosítás következményeként a terület faházaiban úttörő-, majd később ifjúsági tábor működött.
A terület névadójának Dr Szakáts Nándornak, a mai napig élnek leszármazottjai Amerikában.

2003 elején a helyi sajtó adta hírül, hogy a várossal kötött tizenkét évi haszonbérleti szerződés keretében a Gödi Horgász Egyesület márciusban megnyitja a Szakáts-kerti horgásztavat. A szervezetnek, a működtetés költségei mellett ki kellett gazdálkodnia azt az ötszázezer forintot is, melyet bérleti díjként minden évben befizettek az önkormányzat kasszájába. Ez ritka és figyelemre méltó jelenség volt, hiszen a gödi horgászok példás teljesítményéhez hasonló közösségi összefogást máshol anyagilag is támogatják az önkormányzatok, itt Gödön viszont a horgászokon keresztül az egyesület - ameddig bírta - még fizetett is azért, hogy tagjai kedvenc időtöltésüknek hódolhassanak.
Akkoriban a Gödi Horgász Egyesületben kényszerű büszkeséggel mondták: „Az önkormányzattól jelentősebb anyagi támogatást még nem kaptak, mégis létre hoztak valamit, ami maradandó, ami a városé.”

Göd, 2016. 09. 28.
Novi  >;-))

fotók: Csabio, Dani, Novi


ps;
a rendezvényen készített fotók - Dani jóvoltából - megtekinthetők itt ->
https://www.facebook.com/daniel.mk.32/media_set?set=a.224209161327295.1073741830.100012146374948&type=3
Szólj hozzá:
jazon#1 2016. 10. 08., 21:47Nagyon remek kezdeményezés! Követendő példa!!!
Ha legközelebb kell egy kis segítség mondjuk a tó és környékének rendbetételéhez ha éppen időm engedi szívesen mennék segíteni.
Novi#2 2016. 10. 04., 11:04A korrektség miatt illik megemlíteni rendezvényünk támogatóit:
WalterLand – Carpologia Kft; PecaVilág - PontyVilág magazin; Clarusso – Králik és Társa Kkt; SBS Bait Magyarország; Amatőr Bojlisok Klubja; László Imre állateledel és horgászcikk bolt; Vadkerti Sándor – Medveparki belépők.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
  • Novák András
Minél keményebb a monofilzsinór anyaga annál kisebb a nyúlása, de nagyobb a szakítószilárdsága. Ellenben minél lágyabb annál nyúlékonyabb, gyengébb a zsinór.