Cikk oldal
2015-08-04

Kapitális harcsafogás a Lőrinte-tavi víztározóból

Halas-májas ízesítésű bojlira éhezett meg a termetes hal
Kapitális harcsafogás a Lőrinte-tavi víztározóból

Vitai Balázs horgásztársunk kapitális harcsát fogott a Lőrintei víztározón. A sikeres horgász alábbi élménybeszámolójából a rendkívüli fogás körülményeit ismerhetjük meg."A horgászatot 6-7 évesen keresztapám szerettette meg velem. Rövid szerelem volt, hiszen majd 20 év kihagyás következett, amíg egy véletlen folytán ismét tópartra keveredtem és horgászbot került a kezembe. Néhány napon belül már horgászboltban találtam magam, ahol elkezdtem felépíteni a szerelékeimnek azt az armadáját, ami manapság már külön helyiséget igényel.

A Lőrinte-tavi Egyesületnél 5 éve kezdtem el a horgászatot vendéghorgászként, majd két évi rengeteg vendég éjszakát követően, 3 éve már egyesületi tagként üldöztem első sorban a pontyokat. A 2014-es év során több 15 és 20 kg feletti pontyot is sikerült szákba terelnem egy fényképezés erejéig. A sikersorozat folytatódott az idei év tavaszi és nyári időszakában is.

2015. július 23.-án csütörtökön délután a munkából sietve 17 óra környékén érkeztem ki a partra, ahol továbbra is tikkasztó hőség és közel 30 fokos vízfelszíni hőmérséklet fogadott. Az időzítés nem volt véletlen, hiszen az időjárás előrejelzés szerint aznap éjszaka hidegfront kellett hogy elérje Észak-Dunántúlt és a front előtti időszak a szél és a légnyomásváltozás miatt köztudottam pozitív hatással van a halak kapókedvére.
A botom orsóján 30-as főzsinór volt, végszerelékén aznap finomítottam és egy újfajta 18 lb-ás fonott zsinórból kötöttem meg az előkémet, illetve a nyári időszakban általam leggyakrabban használt 2-es horogméretet 4-esre csökkentettem. Az előző napok tanulságai alapján a horogelőkém hosszát megdupláztam, hiszen a mély vízen felgyülemlett iszaprétegbe a 120-150 grammos ólmok nagyon könnyen belehúzzák a hajszálelőkén felkínált bojlikat. A horogméret csökkentése mellett a bojlik méretéből is visszavettem 22-24 mm-ről 16-18 mm-re.
A horgászkészség gyors összeállítását követően 17.30-kor már a végszerelékeim célba juttatásán dolgoztam, etetőhajó segítségével. A célom a mélyvíz volt a halas-májas ízesítésű golyókkal, míg a másik botom partközelbe helyzetem el a már sokszor bizonyított fűszeres-rákos kombinációval.

A mély vízbe helyezett boton 20 óra 30 perc környékén lassan maszatolósan induló, majd határozottabban folytatódó kapásra lettem figyelmes. Ráemelést követően azonnal további húsz métert tekert le az orsóm dobjáról, majd néhány másodpercen belül hatalmas ugrást láttunk a tó közepén. Elsőre az idei évben már megfogott 15 kg körüli Tokhalra gyanakodtam, ami hasonlóan viselkedett amikor egy sporttárs megakasztotta a mellettünk lévő stégen. Az érezhető súlyához képest viszonylag gyorsan kb. 15 perc alatt 10-15 méteres távolságban volt a stégünktől, természetesen felszínre még nem sikerült kényszeríteni. Ekkor fordult egyet és erőteljesen visszaindult a mély víz irányába, gyakorlatilag a fékerő szabályozásától szinte függetlenül 50-60 métert visszanyert, majd kisebb szünet után az előzőhöz hasonló távolságot megállás nélkül lerántott az orsóm dobjáról. Az éjszakás halőr időközben megérkezett és a két óriási kirohanásra reagálva meg is jegyezte, hogy lassan a túlparthoz közelebb lesz a halam mint hozzám.

Ezt követően elkezdtem visszanyerni az elvesztett távolságot, szépen lassan méterről-méterre. Tudtam, hogy a 8 kg szakító szilárdságú előkezsinórom, illetve a mikroszakállas 4-es KurvShank horgom nem garancia arra, hogy a végén én kerüljek ki győztesként a küzdelemből. Már több mint 45 perce tartott a fárasztás, mikor a hal intenzitása és kirohanásai továbbra sem enyhültek, ekkor egyre biztosabbá vált, hogy harcsával van dolgom. Több mint egy óra kellett ahhoz, hogy először megpillantsuk a hatalmas testet, ekkor még akaratom ellenére mind jobb- mind bal oldalra közvetlenül a stégek lábai előtt tett egy 25-30 méteres kitérőt. Körülbelül 1 óra 15 percet követően jutottunk el  oda hogy a halat kiemeljük.

Mivel első sorban békés halakra „vadászom” így se kesztyű, se vágóhorog nem volt nálam, ezek nélkül pedig elég küzdelmes volt stégre, majd partra kényszeríteni. A kiemelési nehézségek és a hal hosszának mérését követően (210 cm) tudtuk, hogy az általam 54 kg-ig használható mérleggel kár próbálkoznunk, így egy helyi vállalkozás felé vettük az irányt ahol az autóipari alkatrészek súlymérésénél használt, hitelesített mérleggel tudtuk lemérni a hal pontos súlyát (72 kg).

Kapitális harcsafogás a Lőrinte-tavi víztározóból

Ezt úton is szeretnék köszönetet mondani a barátnőmnek, aki a fárasztás ideje alatt folyamatosan az instrukcióim szerint segédkezett, az éjszakás halőrnek, illetve további két sporttársnak, akik nélkül nem készülhettek volna el ezek a szenzációs képek."
Szólj hozzá:
flyfish#1 2015. 11. 03., 09:56https://www.youtube.com/watch?v=ahltSI7tKRc
Basshunter#2 2015. 09. 10., 16:19Egyetértek az előttem szólókkal! Ez egy halmatuzsálem amelynek kijárna a tisztelet. Megfogása életre szóló élmény amely nem sok horgásznak adatik meg. Mélységesen sajnálom a bajszost, hogy egy ilyen horgásszal akadt össze... és nem mondjuk velem! Mert akkor még ma is úszna!
hoho70#3 2015. 09. 02., 12:25Fel lett húzva egy fára. Az volt ám a szép fotó!
szivarolom#4 2015. 08. 21., 13:31Azért, mert a harcsa sokak szerint káros a tavaknak. És kieszik belőle minden halat... aztán, amikor már kievett minden halat a saját farkánál kezdve megeszi önmagát is. Majd ha lehet a megfogásához jó sok pénzen bojlit venni, meg sátrat, meg mindenféle kütyüt és jó üzlet lesz, akkor majd védeni is fogják.. addig meg ahogy írtam kieszik minden halat a vízből... sokak szerint...
pekenyoca#5 2015. 08. 17., 13:44És a hallal mi lett? Visszanyerte szabadságát? A "beszámoló" végét olvasva gondolom nem! De azt azért tanácsolnám a kedves horgásztársamnak hogy szerezzen be egy vágóhorgot, hátha azzal majd egy 20+-os pontyot a kopoltyúja alá nyúlva ki tudd emelni!
Vagy az fotózás, matracra fektetés és puszi után mehetne vissza?
Miért van az hogy sokaknak csak és kizárólag a pontyokkal való kíméletes bánásmód a természetes?
Miért kell egy 70 kg feletti halat olajos autóipari mérlegen mérni?
Miért nem kap tiszteletet egy ekkora hal? Nem volt egy életre szóló élmény a megfogása?
" Tisztelet" a horgásztársnak!
összes hozzászólás megtekintése »
A halak színét a bőrükben termelődő különféle színsejtek aránya határozza meg. Ha egy faj irharétegében nagy mennyiségű guanin termelődik, akkor a hal színe ezüst lesz. Ha melanin sejtekből van több, fekete vagy barna lesz a bőrszín. Sárga szín akkor fordul elő, ha a xantofill színsejt dominál, míg piros akkor, ha az eritrofill van nagyobb számban jelen.