Cikk oldal
2014-05-01

Rakóssal a part alatt

Nagy halak finomszerelékkel 3.

Sóvárogva néztem ki az ablakon -bízva abban, hogy egy darabig még kitart a szokatlanul szép idő.  A lehűlő levegő hatására egyre csökken a horgászható vizek száma, így barátom invitálására egy kis tóra készültem rakózni, amely közeli erőműből folyamatos kapja a melegvízet, így benne egész télen eredményesen foghatóak a pikkelyesek.

Számtalan darabról és sok-sok kilónyi halról szóltak a hírek. Mivel ezeknek mindig van valami alapja, csak egy jó pecának néztünk elébe. A korai érkezést és kötelező lélekmelegítést követően csodálatos kis pacaparadicsomban találtam magam barátaim társaságában.

Kora reggel gőzölgött a víz
Kora reggel gőzölgött a víz

 

A puding próbája

A tógazda fontos infókkal egészítette ki a korábbi híreket. A táplálékként adott kukoricát, pontytápot gondosan kipucolják a halak reggelre az ellenőrzésként vízbe helyezett tálcáról. Szerinte ezen vízen sok kipróbált csali közül is a legfogósabb a „szorszbojli”, nem is horgászik mással. Hátha ezzel nem is, de hasonló ízesítésű paszta van nálunk. Többször kísérleteztem ezzel a csalival, módszerrel, és hallomásból jó eredményekről is értesültem már, de számomra ez a módszer még nem bizonyított, inkább csak mítosz maradt.

Először kisebb diónyit formálok belőle
Először kisebb diónyit formálok belőle
Ezután a tenyerem közepén ellapítom azt
Ezután a tenyerem közepén ellapítom azt
A horgot a lepényke közepére helyezem
A horgot a lepényke közepére helyezem

Két újjal összenyo- mom, hogy teljesen eltűnjön a horog
Két újjal összenyo- mom, hogy teljesen eltűnjön a horog
Két-két újjal összenyomom, körbehaladva...
Két-két újjal összenyomom, körbehaladva...
... pontosan úgy,<br>hogy teljesen elűnjön benne a horog
... pontosan úgy,
hogy teljesen elűnjön benne a horog

 

Én gyúrtam, te gyúrtál, ő Gyuri

Gyuri nem gyúr, csontizik. Dévéreket fog. Én továbbra is csak próbálkozom. Nem riadok vissza egy kis kísérletezgetéstől, nosza tegyünk próbát. Jó, de a rakóssal hogyan dobjuk vízbe a csalit? Az ilyen puha pasztázás egyik sarkalatos pontja, hogy könnyen leeshet betolás közben a csali a horogról. Mivel nem készültem ilyen horgászatra egy rögtönzött megoldással tettem a csali vízbejuttatását könnyebbé. A szokásos spiccre szerelt kis kupak helyett egy befôttesgumival rögzített gyufaszál volt a segédeszköz. E mellé beakasztva a zsinórt a horgot rövid pórázon lengedezve betoltam a rakót a kiszemelt hely fölé, majd egy emelős mozdulattal pedig kiakasztottam és leeresztettem a horgot teljesen körbeölelő lágy gombócot a vízbe. És vártam a csodát. Vártam, aztán megint vártam. Semmi érdeklődés. Mivel nem volt kapás újracsaliztam. És elkezdtem keresgélni a halakat.

Befőttesgumi-gyufaszál, mint polepot
Befőttesgumi-gyufaszál, mint polepot

Egy jó bot sem árt...
Egy jó bot sem árt...

A fűzfagyökér mellett

A tavon összesen hárman pecáztunk, így nyugodtan lehetett helyet változtatni. A part közeli, ígéretes helyekhez bőven elegendő volt egy 2+3 tagos felszerelés, Ide a csalit is szinte lengetve tudtam bejuttatni. A parton álló fűzfa gyökerei egész jól kitapogathatóak voltak a fenékmérés során. Jó méteres kisebb gödrökkel tagolt a törés. Itt halnak kell lennie. Pár szem bábot dobtam az úszó köré, majd csendben szinte mozdulatlanul ültem. A kis távolság miatt ez fokozottabb figyelmet igényel, semmi zörgés, csobogás, de még a hangos beszéd is gátat szabhat az eredményességnek. Az érintőre állított csali úgy húzza be az úszót a fenékre érve, hogy csak 1-2 centi áll ki belőle. Ha leázik, vagy leszedik a halak, kiemelkedik antenna tövéig, mint egy szép emelős kapásnál a feltolós cájg.

Az árnyékban ropogott a lábunk alatt a deres fű
Az árnyékban ropogott a lábunk alatt a deres fű
Part alatti bíztató hely, a fűzfa vízbenyúló gyökere
Part alatti bíztató hely, a fűzfa vízbenyúló gyökere

 

A csobogónál

A következő helyet közvetlenül a melegvízű befolyónál, a csobogónál szemeltem ki. Ennek tövénél a legmelegebb a víz. Miután itt is kitapogattam a fenékmérő békával az aljzatot - egy kicsit távolabb ettől a csőpártól - talán az itt tartózkodó halak, vagy a víz visszaforgása miatt - bő 20 centivel mélyebb a tó egy fél négyzetméteren. Pont elég ahhoz, hogy itt meg-megálljanak a sárgahasúak. Mivel itt a sodrás elvitte volna az úszót, lefektettem a fenékre a csalit, és szinte ráfeszítve a spiccre visszatartottam ezzel megállítva a szereléket.
Ezen a módszeren is ücsörögtem egy jóideig, de halat nem érintettem. Ahogy a napfény változott, úgy követte vízen az árnyékok helye is, és a halak tartózkodása is. Így a szemközti nádfal mellett kétszer is fordult a hal rövid egymásutánban. Még buborékokat is lehetett látni, tehát turkált keresgélt valami a fenéken. Nem a nagyon apró pörsenésszerű, szódavízre emlékeztető pezsgések voltak. Ezeket általában egymás mellé beállva az etetésre apróbb keszegek kárászok szokták okozni. Egyértelműen a nagyobb buborékok a nagyobb mennyiségű gáz felszabadulásával jelezték a testesebb fenéklakó barátaink keresgélő tevékenységét.

A melegvízű kifolyó mélyedése a csobogónál
A melegvízű kifolyó mélyedése a csobogónál

 

A nádfalnál

Úgy látszik elbújtak az erős fénytől a nádfal árnyékába. Ugyanis mindkét mozgás a naptól védett oldalon történt. Ezen fellelkesedve feltettem még két tagot a botra, hogy egészen a nádfal mellé horgászhassak.
Pár szem bábot pötyögtettem csalogatónak az úszó köré, és most a horogra is ez került jobb híján, mivel szinte az összes az előző pecáról megmaradt csonti bebábozódott. Szerencsére még abban az állapotban voltak, hogy nem száradtak ki és még mindegyik el is merült. Nem kellett sokat várni az első halra. Az első berakásra még vízközt elkapta valami a csalit. Kisbalin kisbalint követett. Na megtaláltam az óvodát! Aztán jó tízperc után a következő hal gyorsvonati sebességgel akarta megkerülni az egész nádast. Na ez már nem balinka! Viszont nem is lett az enyém, tudni illik meglépett. A kisméretű horog kipattant a szájából. Újabb csalizás, újabb kiscsoportos ba-balin. Majd a következő hal egy szép dévérkeszeg. A lassan leszálló csalit kapta el ez a hal is. A kapás csak annyi volt, hogy nem hagyta beállni a félgrammos úszót, szépen elkezdett araszolni vele. Lehet, hogy nem is a fenéken kellene horgászni? A következő dévért már húszcentivel feljebb fogtam. Valószínű, hogy az árnyékban feljöttek vízközé, ami itt kb. egy métert jelentett a felszíntől. Azonban a következő halnál kiderült, nemcsak a dévér tartózkodott ebben a mélységben, hiszen megismétlődött az előző jelenet. Csalizás, beülés, nem állt be...

Paste floats a’la cart: a hosszú súlyozható antenna éppúgy fontos,<br>mint a hosszú úszószár
Paste floats a’la cart: a hosszú súlyozható antenna éppúgy fontos,
mint a hosszú úszószár


Most azonban határozottan elindult jobbra az úszó, hirtelen el is merült. Aztán a bevágást követően pedig egyértelműen kinn maradt a piros hidró! A bajszos koma megragadta a lehetőséget és megpróbálta megkerülni a nádcsomót, de most már felkészültem a cselre és időben megpróbáltam kivédeni egy lendületes botemeléssel. Ettől megfordult, majd még egy kísérletet tett a nádas sűrűje felé, de sikerült rávennem a másik irányra. Teljesen jobbra már ott a szabad vízfelület, arra mehetett. Érdekes módon itt meglassult, a finomabb mozdulatokkal kezelt bot, no meg a gumi ereje valahogy lenyugtatta.
Úgy gondolom, hogy az akasztást követően megijedt, mivel horgot nem látott még megindult teljes erőből. Szinte félvízen kapta be a beeső csalit, és egyből lendületet is vett.

A másik ígéretes hely...
A másik ígéretes hely...
...a nádfal beugró része volt
...a nádfal beugró része volt

 

Báboztunk

A rövid horgászatra szánt idő hamar elrepült. Végülis a három ponttyal, jónéhány dévérrel és sok apró balinnal tarkított horgászat során a báb volt a nap nyerő csalija. A paszta kapást ugyan adott, de érdemleges halat nem sikerült vele fognom. Nem hagyok fel a kíséletezéssel, keresem az  ok-okozat összefüggéseit, és beszámolok majd a későbbiekben az eredményekről, mert nem hagy nyugodni ez a gyúrmakérdés.

Bábra dévér<br><br>
Bábra dévér

Pasztára ponty<br><br>
Pasztára ponty

Az ijedős torpedó<br>már a szákban piheg
Az ijedős torpedó
már a szákban piheg

Aranysárga pikkelyű gladiátor a késő őszi napsütésben
Aranysárga pikkelyű gladiátor a késő őszi napsütésben

Rakóssal a part alatt

 

Utóirat
És egy példa arra, hogy mitől szép a horgászat?! Már rég hazafelé tartottam, amikor csöng a telefon. A tógazda fia leugrott egyet lógatni. Röpke negyed óra múlva fogott egy hat kiló feletti nyurgát. A csali a szokásos volt.

Írta: Horváth Gy. Gábor
Szólj hozzá:
Szakírónk
A halak nem csak a kopoltyúkon keresztül beáramló vízből jutnak oxigénhez. A testüket fedő bőrön keresztül is jelentős mennyiségű oxigént választanak ki a vízből.