Magazin » Stég » ULDS »
Cikk oldal
2014-04-17

ULDS

Az ultralight drop shot módszer

Anno csendben jutott el hozzám a hír, hogy mi is az a drop shot, és titoktartást kért az informátor, ahogy az egy új találmánynál szokott lenni. Ezt követően kb. egy évig valóban nem is hallottam róla más forrásból. Aki nekem elmondta telefonba a titkot, normál „pontyozó” horogról beszélt, melynek fülébe speciálisan kell kötni a zsinórt, hogy megfelelő szögben álljon, és valamennyi ólmot tenni alá. Ennyi volt az itiner, hiszen ő is tanuló fázisban volt még, mint tulajdonképpen mindenki akkoriban. Próbáltam megérteni a szerelék lényegét, és minduntalan ott kötöttem ki, hogy a horog állásától nagyban függ a helyes csaliprezentáció és az akadás hatékonysága is. Ma már ezt nem teljesen gondolom így, de tény, hogy ennek hatására kezdtem ötletelni és jutott eszembe az akkoriban Magyarországra került Van Fook horog, amely speciális, 90 fokkal eltekert horogszeme tökéletesnek ígérkezett tervem megvalósítására.

Van Fook horgok ultralight drop-shothoz
Van Fook horgok ultralight drop-shothoz

A szerelék összeáll
Innen már csak egy lépés volt némi ólmot keríteni, és megkötni az első „drop shot” szerelékemet. Mivel ezeket a horgokat addig pisztrángpergetéshez használtam 3-5 centis wobblereken, csak 4-8-as méretben álltak a rendelkezésemre. Az UL pergetés kapcsán már akkor is volt jó néhány villásfarkú és egyszerű, korong nélkül végződő (a mai szaknyelven szólva: pin-tail), hagyományos jiges szereléken is jól működő kis plasztikcsalim, amik ígéretesnek bizonyultak a szokatlanul pici és rendhagyó DS-horgokhoz. Eleinte azonban – mentorom tanácsára – mégis nagyobbacska villás farkú csalikat kínáltam be a süllőknek, hiszen akkoriban épp a tél elején jártunk.
Jó néhány rontott kapás után a Lastia apróságait és néhány, Németországból hozott csemegét tűztem horogra. Ezek már lényegesen jobban álltak az akkorra beszerzett, hazai viszonylatban legnagyobb, kettes számú Van Fook horgon.

2-3 centis, fogós csalik
2-3 centis, fogós csalik
Egyszerű DS, csak a horog az újítás
Egyszerű DS, csak a horog az újítás

A nyári áttörés
Bár már az elején fogtam halakat, az első speciális drop shot botom hozta meg a sikert, ezzel tudtam megfelelően mozgatni a szereléket. Az első nyári szezonban – tehát már meleg víznél – tekintélyes mennyiségű süllőt-kősüllőt találtam összeállva egy akadón, de meglehetősen inaktívnak mutatkoztak. A hagyományos UL-technikák eleinte sok halat adtak, de a vegyes (fás-köves) akadók miatt a drop shot jobbnak ígérkezett, ezen kívül pedig a halaknál egyre inkább beállt a „csaliundor”, hiszen rajtam kívül sokan horgásztak napi rendszerességgel a pályán. Az első, igencsak egyértelmű különbség akkor mutatkozott, amikor a húzott csalira csak finnyásan kopogtató halak a megfelelően pöccintgetett, parányi DS-csalikat egymás után vették szájba. Volt, hogy egy behúzásban nyolc akcióm volt DS-szerelékre, de volt, hogy első mozdításra, sőt, néha még süllyedőben elkapta egy-egy nagyobb kősüllő a pici gumicsalit.

Kis köves a ULDS szereléken
Kis köves a ULDS szereléken
Egy szebb kősüllő UL-DS csalival
Egy szebb kősüllő UL-DS csalival

A módszer előnyei
Mára úgy vélem, az ULDS veszélyes változata a drop shot technikáknak. Legfőbb előnye egyben hátránya is, mert igazából mindent megfog, ami a fenékközelben tartózkodik, legyen az akár durbincs, akár keszeg, akár pedig kis süllő… A mi döntésünk és felelősségünk, hogy maradunk-e egy olyan helyen, ahol jellemzően apróságok jönnek. Sajnos az is igaz, hogy a nyári, meleg vízben összeállt süllő eléggé vegyes képet mutat méretileg (akasztottam már tíz körülit alig harminc centisek között), amiben nyilván a legnagyobb hangsúllyal a legkisebb méret képviselteti magát. Ahhoz, hogy 6-8 nagyobb kövest vagy pár méretes süllőt fogjak, az UL-csalik kapcsán olykor meg kellett harcolnom 15-20 aprósággal. Az általam használt Van Fook horognak viszont nagy előnye, hogy gyárilag szakáll nélküli, így a kisebb süllőfélék minden gond nélkül, sérülésmentesen szabadíthatók a kellő óvatosság mellett. Általában véve is jellemzően orrhegyezős kapásaim voltak az ULDS-szerelékre. Az egészen pici csalit legtöbbször éppen csak elcsípte a ragadozó, mivel ez a „rávágás” éppen elégséges lett volna egy valódi, ivadékméretű táplálékhal megfogásához.

Hártyában tart a horog
Hártyában tart a horog
Épp csak a horog hegye támaszkodik
Épp csak a horog hegye támaszkodik
Ritka a letorkolós kapás
Ritka a letorkolós kapás

Mivel a kapások ritkán voltak letorkolósak, a klasszikus, kemény koppanást sokszor lehetett érezni a szereléken, hiszen rendszerint csontos álkapcsok ragadták meg a drop shot horgát. A tűhegyes, szakáll nélküli a legkisebb csuklómozdulatra is tökéletesen akadt, a folyamatos kontaktus hatására pedig nem következett be számottevő leakadás sem: szépen, „tisztán” lehetett horgászni a nem éppen klasszikus DS-horoggal.

Egy nagyobb Lastia tűzési módja
Egy nagyobb Lastia tűzési módja

A kisméretű csalik is felfűzhetők
A kisméretű csalik is felfűzhetők
A sokadik süllő letépte a gumit
A sokadik süllő letépte a gumit

Tesztpályám, ahol valóban sok (több száz) halat és akciót könyvelhettem el, meglehetősen akadós volt, a csipkés kőaljzat különösen ólommarasztalónak bizonyult. Itt jött ki a szerelék másik előnye, ugyanis ólomelőkének tehettem lényegesen vékonyabb zsinórt is, vagyis töredéke horogvesztéssel kellett számolnom. Így a horogszembe felülről, a főzsinór irányából 0,22-es fluorokarbon került, alulra, az ólom felé pedig akár 0,15 mm-es monofil, hozzátéve, hogy a sűrű szakadások miatt leginkább egyszerű gömbólmot, nem pedig a lényegesen drágább, csiptetős-állíthatós DS-ólmot használtam (ami ilyen volt, az egyébként is gyorsan elfogyott). A fás akadók esetén pedig a Van Fook vékonyhúsú horogmodelljére esett a választásom, ami a komolyabb leakadásoknál ugyan könnyedén kihajlott, de finom fárasztással és lágy bottal a szebb halakat is sikerült megfognom. Példaképpen: a horog többszöri visszahajtása után fogott legnagyobb süllőm mintegy másfél kilós volt…

A rögzítési mód, és a kihajlós Van Fook CK-33
A rögzítési mód, és a kihajlós Van Fook CK-33

A testbe fűzött horog jól akadt finomkodó kapásoknál is
A testbe fűzött horog jól akadt finomkodó kapásoknál is
Felül 0.22-es fluorocarbon főzsinór, alul 0.16-os előke
Felül 0.22-es fluorocarbon főzsinór, alul 0.16-os előke

Az ULDS „lelke”
Az ULDS, mint az ultralight csalik és a drop shot technika ötvözete, hihetetlenül eredményes módszer, ha a ragadozók figyelme az apróhalak felé fordul, vagy ha a teljes agónia üli meg őket, mint például a nyári minimum víznél. A vékonyhúsú, aprócska horogra a legkisebb, 1 inch körüli plasztikcsalik is sérülésmentesen felhúzhatók, ráadásul mozgásuk csak ilyen pici horgon tud érvényesülni igazán. Az ULDS technika továbbá rendkívül élményszerű, hiszen – már csak a keszegek gyakori pöcögtetései miatt is – folyamatos akciókkal kényeztet, ami például kánikula idején meglehetősen ritka és becsülendő dolog pergetősberkekben.

Nagyon erős kősüllős módszer az ultralight drop-shot
Nagyon erős kősüllős módszer az ultralight drop-shot

Süllőszájban a Van Fook PL-51
Süllőszájban a Van Fook PL-51
Szebb köves a speciális horoggal
Szebb köves a speciális horoggal

Mivel a Van Fook horgok méretét az alig 1-2 centis plasztikcsalikhoz is könnyedén hozzá lehet igazítani, gyakorlatilag mindenféle hal célpontjává válhat az ULDS-nek, még valamilyen szinten az egyébként klasszikus békéshalak is. Számos esetben fogtam már fehérhalakat a módszeremmel, és jelenleg is tökéletesítem ezt a „zöldhajtást” – ezúttal célzottan keszegfélékre. Bízom benne, hogy rövidesen erről is beszámolhatok majd a „neoavantgárd pergetés” kedvelőinek, addig is jó kísérletezést kívánok mindenkinek a miniatűr drop shot-csalik világában!

Pici, veszélytelen sebet ejt a BL horog
Pici, veszélytelen sebet ejt a BL horog

Több ólom az erősebb áramlásba, az eredmény egy süllő
Több ólom az erősebb áramlásba, az eredmény egy süllő

 

Írta: Gégény Viktor

Szólj hozzá:
hlaszlo78#1 2014. 09. 12., 00:45Szia Viktor
Elfogyott a készletem és mivel a régi forgalmazó csődbe ment állítólag-nem jutok hozzá sehol Mo-on ezekhez a horgokhoz.
Tudnál esetleg segíteni,hogy hol juthatok hozzá?
Előre is köszönöm.
10091#2 2014. 04. 24., 08:2610 lbs Pike monoval is próbálkoztam, de annak is sírás lett a vége, meg kevesebb sügér- süllő kapás.A 20lbs talán jó lenne, de az meg merev, nem lehet ráhúzni a csomót.
DaniFAC#3 2014. 04. 23., 20:25Köszönöm !:) mar két éve lenyomom a horgok szakallat ...nem tapasztaltam meg hátrányát .:) Ezek szerint akkor nincs más megoldás csak bizakodhatok abban h nem csuka viszi a cuccot...:)
10091#4 2014. 04. 23., 11:38Nyomd le a horog szakállat.Így a csukát bár meg nem fogod, el bírja hagyni a hóbelebancot, ha megrázza a fejét. A merev Ds botról lehet elmegy egy két sügér a barbless miatt, de a csukákba nem teszel kárt.
DaniFAC#5 2014. 04. 23., 00:27Remek írás, a tavalyi szezon óta Èn is kergetem ezzel a light ds módszerrel a sügereket ès lenne egy kèrdèsem!Nem merem sokszor alkalmazni ezt a remek kis technikát mivel erősen csukás vízen horgászom...a picikkel még elbánok a ds szerelèkkel de "sajnos" nem ritkák a 4 és feletti csukeszok sem...mivel nem szeretnek verfurdőt rendezni varok minden ötletet a nagy csukák távoltartasara sugerezés kozben...:) koszönöm!:)
tisza444#6 2014. 04. 21., 19:15Szia Viktor!
Végre megint itt!
Én is nyomom így sügérre 16 monofillal, igaz nem ilyen spéci horoggal.
És nem is így áll, hanem ahogy éppen sikerül megkötni.
Ez a külön ólom előke jó ötlet.
Szokásosan jó a cikk!
Üdv,Szabolcs
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A viza íváskor akár 7 millió ikrát is lerakhat, azonban csak 12-18 éves korában éri el az ivarérettséget. Hossza elérheti a 9 métert, súlya pedig az 1500 kilogrammot. Akár 100 éves koráig is élhet.