Cikk oldal
2016-05-31

Balatoni Pergető Kupa

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre
Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Idén negyedik alkalommal kerül meghirdetésre a három fordulós Somogy Megyei Csónakos Pergető Bajnokság, melynek az első fordulóját hagyományosan a Balatonon rendezzük. A helyszín a fonyódi akadó lesz és ezúttal is a tavaly bevált nyári időpontot választottuk a versenynek. A részletes kiírás alább olvasható.


A Somogy Megyei Csónakos Pergető Bajnokság fordulói:

I. forduló:            2016. július  2. vagy 3. Balatoni Pergető Kupa, Fonyód

II. forduló:           2016. november 5. Kaposvár, Deseda (egyben Salmo Kupa 1. forduló)

III. forduló:          2016. november 6. Bugaszegi Horgásztó (egyben Salmo Kupa 2. forduló)

Az egyes fordulók részletes versenykiírását az adott vízterületek kezelője határozza meg.

A BALATONI PERGETŐ KUPA KIÍRÁSA:

MINDEN INDULÓ MATA WOBBLERT KAP AJÁNDÉKBA!!!

Időpont: 2016. július 2. 06:00-12:00 (amennyiben az időjárás-előrejelzés kedvezőbbnek mutatja a 3-i napot, úgy 3-án tartjuk meg a versenyt. Ezzel kapcsolatban a szervezőség e-mailben vagy szükség szerint telefonon tájékoztatja a nevezőket.)

Helyszín: Gyülekezési és indulási pont a fonyódi vitorlás kikötő. A regisztráció és reggeli helyszíne a Sekli büfé lesz (a tavalyival egyezően). A versenypályát a szervezőség a versenyt megelőzően jelöli ki, tartalmazni fogja a fonyódi akadót de part menti, sekélyebb területeket is.

Nevezési díj: 12 000 Ft/csapat/forduló mely magában foglalja a horgászengedélyt a verseny napjára, továbbá a reggelit és a meleg ebédet. Nevezni lehet a horgaszat@balatonihal.hu e-mail címen a csapattagok adatainak (név, lakcím, telefonszám, e-mail cím, állami jegy szám) megadásával június 24-ig. Egyidejűleg a nevezési díjat kérjük elutalni a BHNp. Zrt. számlájára: 10403923-50515657-52531004. A közlemény rovatba kérjük beírni a csapattagok neveit!

Kedvcsinálónak mutatunk pár képet a tavalyi verseny fogásai közül:

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Balatoni Pergető Kupa

Versenyszabályok:

1. A verseny csónakos csapatverseny, egy csapat két főből áll. A csapattagok fogásai összeadódnak. A fordulóban, a verseny jellegéből adódóan, egyéni indulásra lehetőség nincs.

2. A fordulóban a mérlegelők és a szervezők egyben versenybírók is, így ők léphetnek fel az esetlegesen előforduló szabálytalanságok ellen. A verseny kezdetét és végét jól hallható dudaszó jelzi. Az indító dudaszó előtt, illetve a záró dudaszó után horgászó csapat első alkalommal pontlevonással büntethető, ismételt hasonló szabályszegésnél pedig a versenyből kizárásra kerül. A pontlevonás mértéke az adott fordulóban elért pontszám 50%-a. Ezen elv szerint lesz elbírálva a nem rögzített csónakból történő pergetés is. A csónakok egymástól mért engedélyezett távolsága 40 méter. Beálláskor a csónakot már rögzített (súlyt lerakott) csapat a kedvezményezett, elsődlegesen ez a csapat kérheti egy másik csónaktól a biztonságos távolság betartását. Amennyiben nem jutnak konszenzusra, úgy kérhetik a versenybírók segítségét a döntésben, amit el kell fogadniuk.

3. A fordulóban az első három helyezett csapat, valamint a legnagyobb és a legkisebb halat fogó versenyző lesz díjazva. A csapatok egyes fordulókban elért helyezési számai összeadódnak, és az így kapott helyezési számok alapján alakul ki a Somogy Megyei Nyílt Csónakos Pergető Bajnokság összetett végeredménye.  Az összetett versenyben azon csapatok vesznek részt, akik mindhárom fordulóban indultak.

4. A verseny időtartama alatt a partra lépés nem tiltott, de ezt a szándékot az érintett csapatnak minden esetben előre jeleznie és indokolnia kell a versenybírók felé.

5. A rajtszámok sorsolás útján kerülnek kiosztásra. Az induláshoz szükséges kötelező felszerelések (a versenyzők önállóan gondoskodnak meglétükről):

-          pontyzsák

-          Az 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet mellékleteként kiadott Hajózási Szabályzat II. rész 2. mellékletében megfogalmazott csónak kötelező felszerelései. http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=141593.573557

6. A versenyen kizárólag elektromos csónakmotor használata engedélyezett.

7. A horgászhelyeket, a rajtszámoknak megfelelően emelkedő sorrendben, 10 mp-es időközönkénti indulással lehet elfoglalni.

8. A verseny ideje alatt jól látható helyen kell elhelyezni a rendezőség által kiadott
rajtszámot. Bármely reklámhordozó ruházaton kívüli viselése, elhelyezése csak a rendezőség előzetes engedélyével megengedett. Ilyen jellegű kérést legkésőbb a nevezéskor kell közölni!

9. A versenyen a halradar használata engedélyezett.

10. A versenyen kizárólag pergető módszerrel, műcsalival szabad horgászni a 2013. évi CII. törvény és a kapcsolódó jogszabályok, valamint a Balatoni Horgászrend betartása mellett. Kivételt képeznek a méret- és mennyiségi korlátozások, melyek alól a Halászati Hatóság feloldást ad. (A műcsali fölé egy darab műlégy köthető.) Csak a szabályosan (szájba, vagy a fejrészbe) akadt ragadozó halak számítanak bele az eredménybe. Ezeket a mérlegelésig kíméletesen élve kell tartani. Mérlegelés után minden halat vissza kell engedni a vízbe! Az elpusztult halakat nem mérik le, azok a versenybe nem számítanak!

11. Az értékelésbe a szabályoknak megfelelően fogott és a mérlegelésig életben tartott ragadozó halak (balin, csuka, harcsa, süllő, kősüllő, garda, sügér) orrcsúcstól a farokúszó végéig mért hossza számít bele (a csapat két versenyzője által fogott halak hossza összeadódik). A kifogott egyéb halakat megfogás után haladéktalanul vissza kell helyezni a vízbe!

12. A versenyen az alábbi pontozási rendszer érvényes:

·         méretkorlátozás alá eső, de azt el nem érő halak és a sügér esetében: 1 pont/cm. pl.: 1 db faroktőig 44 cm-es, farokkal együtt 50 cm-es balin: 50 pont.

·         méretkorlátozás alá eső, és azt meghaladó halak esetében: 10 pont/db + 1 pont/cm. pl.: 1 db faroktőig 45 cm-es, farokkal együtt 51 cm-es balin: 61 pont

13. Pont- (helyezés) egyenlőség esetén a legnagyobb (cm) halat fogott csapat a kedvezményezett. Amennyiben ez is egyenlő, a fogott halak száma dönt.

14. A csónakban a versenyzőkön kívül más személy nem tartózkodhat.

15. A versenyzők a versenyen saját felelősségükre vesznek részt. A rendezőség a versenyen esetlegesen történő balesetekért és keletkezett károkért felelősséget nem vállal.

16. A versenybe csak a verseny helyszínén és időtartama alatt fogott halak számítanak.

17. A Rendezőség a változtatás jogát fenntartja!

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Szólj hozzá:
desi#1 2016. 06. 13., 22:01én a hozzászólásom a krisztiánnak szántam(aki a harcsát tartja),és csak viccből írtam,a képeken szereplők többségével jóba vagyok.,amugy megyek én is a versenyre.konkrétan ki az aki nem szimpatikus,ha nem titok?
halpakka#2 2016. 06. 13., 09:54Irtózom ezektől a versenyenyektől vagyis inkább egy-egy azokon megjelenő arcok némelyikétől.

Legszivesebben magammal versenyzek hogy jobb legyek mint tegnap.
desi#3 2016. 06. 12., 20:37Már megint ezzel a desedai celebbel reklámozzák a balatont?
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A márna ikrája és az angolna vére mérgező, elfogyasztva hasfájást, hányást és erős fejfájást is okozhat.