Cikk oldal
2011-07-12

IV. ORPB.

Maxrap forduló, Tiszaalpár 2011 Július 3.
Igazi nyári forrósággal köszöntött be idén a július. A hónap első vasárnapján megrendezett Országos Rapala Pergető Bajnokság első fordulójának rendezői izgatottan várták, milyen lesz a ragadozó halak kapókedve. A kora reggeli, verőfényes megnyitón, a Normark Hungary Zrt. képviseletében Krasznay Gábor, a rendezők képviseletében Mészöly Sándor, a Halfogók Baráti Köre Egyesület elnöke köszöntötte a megjelent csapatokat. Negyvenegy csapat, nyolcvankét elszánt pergető horgász várt a megmérettetésre. 

IV. ORPB.
IV. ORPB.
IV. ORPB.

A tudnivalók, a szabályok meghallgatása után, a népes mezőny megindult a kikötőbe. A csapatok hamarosan már csónakjaik körül sürgölődtek és néhány perc múlva, egyenkénti indítással nekiindulhattak a pályának. Ki-ki igyekezett elgondolásának, taktikájának megfelelő helyet választani, bár előre tudni lehetett, a csapatok a verseny ideje alatt mozgásban lesznek. Igazán szép képet festett, amint a csónakok csendesen, de tempósan elindultak a vadregényes tiszai holtágon.

IV. ORPB.
IV. ORPB.

IV. ORPB.
IV. ORPB.

Bár ebben a szép horgászvízben mindenféle rablóhal él, az előzetes hírek és a szabad edzések szerint is, vélhetően a kisebb balinok és a csukák jelenthetik majd a fogások zömét. Jól tudták ezt a vetélkedő csapatok, mégis nehéz volt a döntés, mire próbálkozzanak. Mivel a pontrendszer alapja a fogott halak centiméterben mért hossza volt, így a sok kis balin sokra mehetett. Ezzel szemben a jelentősen nagyobb csukák többeknél célhalként szerepeltek, így rájuk is kezdtek horgászni. A sárga mellényt nagyon hamar felöltötték a halat fogó csapatok, ezzel jelezve a mérlegelőknek, mérni való haluk van. A csónakok elhelyezkedésén már messziről lehetett látni, milyen halat keresnek a versenyzők. A partok növényes széleinél, a vízre dőlt fák ágainál, az akadók közelében csoportosan vadásztak a fiatal őnök. Az első órában főként rájuk pergetett a mezőny. Egyre többen mérettek jelentős számú halat, a mérést végzőknek egyre több dolga akadt. 

IV. ORPB.

IV. ORPB.
IV. ORPB.

IV. ORPB.
IV. ORPB.

Az eredményesen pergetők kezében többnyire nagyon könnyű felszerelés volt. A zsinórok végén kis wobblerektől kisebb körforgókig, szinte minden műcsali képviseltette magát. Egyes jó helyeken szinte nem fogyott el a hal, a kitartó horgászok folyamatosan kapták a mohó őnök rávágásait. Sokan gyűjtötték szorgalmasan a pontokat, de a koncentráltan és nagy gyorsasággal balinokra horgászó Fürtös – Takács páros, már a forduló elején feltűnt az eredményességével. Többször is, több tucat őn csobogott a tartóhálójukban a mérő csónak érkezésekor. Ügyességük jó eredményt sejtetett.

IV. ORPB.
IV. ORPB.
IV. ORPB.

A balinozók közt még a Szegedi – Péli páros is imponálóan gyűjtötte a pontokat, miközben a nagyobb halra pergetők is kezdtek beleerősíteni. A mezőny csukákra voksoló része inkább a mélyebb ágban, nyílt vízen, a mederben pergetett. Eleinte a néhány, majd lassan a tíz darab körül is teljesítő csapatok eredménye tűnt kiemelkedőnek. Sokan titkos csukás kanalakkal, mások plasztikkal, és volt aki wobblerekkel fogta a krokikat. A Weidel – Ferenczi páros taktikája is a csukázást favorizálta. Attila főként villantót sétáltatott a mederben és egyre másra fogta a csukákat. Mivel János is jól teljesített, az ő eredményességük is kitűnni látszott.

IV. ORPB.
IV. ORPB.

A verseny hajrájában a mezőny egyre jobban érezte az igazi vadvízként bemutatkozó tiszaalpári pályát. Lehet, hogy a csukák kapókedve is a déli órákra fokozódott. Egy biztos, a csapatok folyamatosan, biztosan fogták a harcos, két kiló körüli példányokat is. Többen mondták, hogy a nagyon lassú, sőt a megállított, majd a fenékről újra indított műcsali a legfogósabb. A férfiak, sőt inkább a férjek mellett, a csapatok hölgy horgász tagjai is bizonyítottak. 

IV. ORPB.
IV. ORPB.

IV. ORPB.
IV. ORPB.

A verseny utolsó órája mindenkinek erős munkát adott. A versenyzők hajráztak, és változatlanul jól fogták a halat. Ez pedig folyamatos pörgést jelentett a mérést, jegyzőkönyvezést végzőknek. A fogott halak dokumentálását a versenyzők is hitelesítették. A rendezők és főként a versenyzők dicséretére mondhatjuk, minden nagyon sportszerűen zajlott. A pergetők a csukák, balinok mellett, néhány sügért is kiügyeskedtek az akadók mellől. Előbb a sügérek is a mérőcsőbe, majd ismét a holtág rejtekébe bújtak. A csapatok természetesen a halakkal is óvatos kíméletességgel bántak. Jó volt látni a halak visszaengedéseit is.

IV. ORPB.
IV. ORPB.

IV. ORPB.
IV. ORPB.

A forduló végét jelző dudaszónál a legtöbben úgy érezték, szívesen folytatnák még  a horgászatot, azonban igyekezni kellett leszerelni a csónakokat. Egy csipet Agárdi pálinka után a helyi horgász egyesület hathatós segítségével kiadós, finom ebéd várta a résztvevőket, majd következett az eredményhirdetés. A rendezők elégedetten mondhattak zárszót. Még hallani is sok volt: a mezőny ezernegyven darab rablóhalat fogott. A verseny fődíjáért, a pergető csónakért természetesen az újabb fordulókban is meg kell mérettetni, de ennek az első fordulónak a horgászcikk díjai máris gazdára találtak. A kissé fáradt, ám a jó versenyben sok halat fogó résztvevők figyelmesen meghallgatták a részletes eredményeket, elismeréssel tapsolták meg a legkiemelkedőbbek teljesítményét. Ezután Krasznay Gábor ismételten megköszönte a helyiek és a távolabbi támogatók segítségét, kiemelte a versenyzők sportszerű, színvonalas versenyzését. Csomagolás közben sokan már a következő, Velencei tavi fordulóról beszélgettek, az ottani viszontlátásig köszöntek el egymástól.        

IV. ORPB.
IV. ORPB.
IV. ORPB.


EREDMÉNYEK:
  1.    hely: Takács László - Fürtös Attila  88 db. hal                        1297 pont
  2.    hely: Szegedi György – Péli Zoltán  76 db. hal                        1086 pont
  3.    hely: Weidel Attila – Ferenczi János 24 db. hal                         947 pont 

  4.    hely: Zimány Ferenc – Gégény Viktor  42 db hal                      918 pont
  5.    hely: Mészöly Sándor - Szappanos Zoltán 61db. hal                 890 pont
  6.    hely: Kemecsei Zoltán – Csóka Antal  67db. hal                       872 pont
  7.    hely Pocsai László – Pocsai Krisztián  58db. hal                       870 pont
  8.    hely Kovács Tamás - Kürti Tibor 42 db. hal                             680 pont
  9.    hely: Kolimár Gábor – Kőszály Csaba 34 db. hal                     647 pont
10.    hely: Stingel József – Csabai István 21 db. hal                          621 pont
11.    hely Füstös Gábor – Illés Sándor 15 db. hal                             553 pont
12.    hely: Pocsai István – Mérten András 42 db. hal                        525 pont
13.    hely: Virág Balázs – Zakhar Attila 39 db. hal                            516 pont
14.    hely:Pankotay Gellért – Pankotayné Kálmán A. 24 db. hal       501 pont
15.    Csörgő Milán – Antal Gábor 40 db. hal                                    472 pont 

Legnagyobb hal:
Csuka, 71 cm. fogta Csabai István.

A verseny hivatalos üdítője:

IV. ORPB.

                                           Írta:  Bokor Károly

 
 
    

Szólj hozzá:
cumigyuri#1 2011. 07. 19., 21:08Hivatalos üdítő: Agárdi Pálinka!!! Yeeee! :D
Insulator#2 2011. 07. 13., 18:57Sajnos még csak nézőként sem tudtunk résztvenni, de gratulálok mindenkinek. Köszönet a beszámolóért is. Nagyon jók a képek.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A viza íváskor akár 7 millió ikrát is lerakhat, azonban csak 12-18 éves korában éri el az ivarérettséget. Hossza elérheti a 9 métert, súlya pedig az 1500 kilogrammot. Akár 100 éves koráig is élhet.