Cikk oldal
2013-05-03

ORPB - 2013

Hatodjára is elindul a megmérettetés!
Idén is útjára indul a méltán híres versenysorozat, az Országos Rapala Pergető Bajnokság.

1. forduló - augusztus 31.
X-Rap Countdown
Velencei-tó
NEVEZÉSI LAP ->

2. forduló - szeptember 1.
Jointed Shallow Shad Rap
Velencei-tó
NEVEZÉSI LAP ->

3. forduló - november 2.
Ultra Light Crank
Tisza-tó
NEVEZÉSI LAP ->

4. forduló - november 3.
Jointed Deep Husky Jerk
Tisza-tó
NEVEZÉSI LAP ->

5. forduló - november 16.
BX Minnow
Tiszaalpár
KIÍRÁS ->
NEVEZÉSI LAP ->

6. forduló - november 17.
BX Swimmer
Tiszaalpár
KIÍRÁS ->
NEVEZÉSI LAP ->

Hat forduló, értékes nyeremények és remélhetőleg páratlan fogások fogják jellemezi az idei parádét is. A szervezők már várják a jelentkezőket és arra kérnek mindenkit, hogy minél előbb adja be nevezését, hiszen már most óriási érdeklődés van a verseny iránt. Itt is folyamatosan megtalálhatók lesznek a versenyzéshez szükséges letölthető adatlapok, részeredmények. Fényképes beszámolókkal próbáljuk majd bemutatni az eseményeket, de természetesen film formájában is megtekinthetők lesznek a verseny történései.

<a href='./uploads/files/2013_orpb_4.jpg' target='_blank'>KATT A LETÖLTÉSHEZ -></a>
KATT A LETÖLTÉSHEZ ->


Versenyszabályok:


1. A bajnokság csapatverseny, melyre 2 fős csapatok nevezhetnek. A nevezési díj fordulónként 14.000 HUF / csapat. A csapattagok fogásai összeadódnak. A bajnokság 6 fordulóból áll, melyeken - indokolt esetben - a 2 fős csapatoknak kétszer van lehetőségük párcserére. A fordulókban, a verseny jellegéből adódóan, egyéni indulásra lehetőség nincs.

2. A csapatoknak lehetőségük van a leggyengébben sikerült forduló eredményének eldobására, így az 5 fordulóban elért helyezési számok összege képezi a bajnokság összetett eredményét.

3. A fordulókon a mérlegelők és a szervezők egyben versenybírók is, így ők léphetnek fel az esetlegesen előforduló szabálytalanságok ellen. A verseny kezdetét és végét jól hallható dudaszó jelzi. Az indító dudaszó előtt, illetve a záró dudaszó után horgászó csapat első alkalommal pontlevonással büntethető, ismételt hasonló sza-bályszegésnél pedig az összetett versenyből kizárásra kerül. A pontlevonás mértéke, az adott fordulóban elért pontszám 50%-a. Ezen elv szerint lesz elbírálva a nem rögzített csónakból történő pergetés is, kivéve ha az adott versenyen ezt a szervezők az előzetes kiírásban engedélyezték. A csónakok egymástól mért engedélyezett távolsága 30 méter. Beálláskor a csónakot már rögzített (súlyt lerakott) csapat a kedvezményezett, elsődlegesen ez a csapat kérheti egy másik csónaktól a biztonságos távolság betartását. Amennyiben nem jutnak konszenzusra, úgy kérhetik a versenybírók segítségét a döntésben, amit el kell fogadniuk.

4. A fordulókban az első három helyezett csapat, valamint a legnagyobb halat fogó versenyző lesz díjazva.

5. Az utolsó forduló végén kerül kihirdetésre az összetett bajnoki végeredmény is. Az összetett bajnokságban az első 6 csapat részesül díjazásban.

6. A versenyek időtartama alatt a partra lépés nem tiltott, de ezt a szándékot az érintett csapatnak minden esetben előre jeleznie és indokolnia kell a versenybírók felé.

7. A fordulók szabályai mindig az adott vízhez igazodnak, a versenyek időtartamai eltérhetnek egymástól.

8. A rajtszámok sorsolás útján kerülnek kiosztásra.
Az induláshoz szükséges kötelező felszerelések:

pontyzsák (a helyszínen is vásárolható 2.000 HUF-ért) helyszínen bérelt csónakok esetében: súlyok, kötelek, motor, akkumulátor és az előírt biztonsági eszközök.

9. A horgászhelyeket, a rajtszámoknak megfelelően emelkedő sorrendben, 10 mp-es időközönkénti indulással lehet elfoglalni.

10. A verseny ideje alatt jól látható helyen kell elhelyezni a Rendezőség által kiadott
rajtszámot. Bármely reklámhordozó viselése, elhelyezése csak a rendezőség előzetes engedélyével megengedett. Ilyen jellegű kérést legkésőbb a nevezéskor kell közölni!

11. A versenyen halradart használni az adott helyszín kiírása alapján lehet.

12. A magyar horgászrendben engedélyezett bármilyen pergető módszer megengedett. (A műcsali fölé egy darab műlégy köthető.) Csak a szabályosan fogott (nem kívülről akadt) ragadozó halak számítanak bele az eredménybe. Ezeket kíméletesen, élve kell tartani a mérlegelésig. Mérlegelés után minden halat vissza kell engedni! Az elpusztult halakat nem mérik le, azok a versenybe nem számítanak!

13. A versenyen használható bot hossza maximum 300 cm lehet.

14. A versenybe beszámít a csuka, süllő, harcsa, balin, sügér, kősüllő, domolykó, jászkeszeg, valamint a fekete sügér fogása. A kifogott egyéb halakat megfogás után haladéktalanul vissza kell helyezni a vízbe!

15. Értékelés, pontozás a fordulókban:
A halak méretét az orrcsúcstól a farokúszó végéig mért távolság határozza meg cm-ben. A pontozás a következők alapján történik:

    0 - 20 cm-ig minden hal értéke 1 pont
    21 - 30 cm-ig minden hal értéke 5 pont
    31 - 50 cm-ig minden hal teljes hossza - 10cm (pl. 46 cm-es csuka 36 pont)
    51 cm-től minden hal teljes hosszban kerül pontozásra (pl. 58 cm-es balin 58 pont)

A megkezdett centiméterek minden esetben felfelé kerülnek kerekítésre. A forduló sorrendje az így szerzett pontok alapján dől el.

16. Pont- (helyezés) egyenlőség esetén a több halat fogott csapat a kedvezményezett. Azonos darabszám esetén a legnagyobb hal hossza dönt.

17. Az összetett bajnokság (ORPB) sorrendjének meghatározása: a csapatok egyes fordulókban elért helyezési száma összeadásra kerül, és az így összeadott helyezési számok alapján lesz meghatározva az Országos Rapala Pergető Bajnokság összetett sorrendje. A legkisebb helyezési számmal rendelkező csapat nyeri el a 2013-as év „Rapala Pergető Bajnoka” címet.

18. Azonos helyezési szám esetén az egyes fordulókban szerzett kisebb helyezési számmal rendelkező csapat a kedvezményezett.

19. A csónakban a versenyzőkön kívül más személy nem tartózkodhat.

20. A versenyzők a versenyen saját felelősségükre vesznek részt. A rendezőség a versenyen esetlegesen történő balesetekért és keletkezett károkért felelősséget nem vállal.

21. A versenybe csak a verseny helyszínén és időtartama alatt fogott halak számítanak.

22. A versenyeken a pontyzsák használata kötelező, szájbilincset használni tilos! A méréskor a versenybírók a halakat megvizsgálják, és amennyiben vitára okot adó jeleket tapasztalnak azokon, úgy ezeket a halakat a verseny végéig maguknál, illetve a parthoz közel élve tartják. Ezek sorsáról a Rendezőség dönt a verseny végén. A verseny közben elpusztult halat a versenyzők kötelesek haladéktalanul a mérlegelőknek átadni!

23. Jogorvoslat:
A verseny folyamán észlelt, vélelmezett szabálytalanságokat a rendezőség megadott telefonszámán haladéktalanul jelezni kell. Amennyiben a megtett intézkedés a jelzéssel élő, vagy az érintett versenyzőnek, csapatnak nem megfelelő, akkor jogában áll ezt óvásként, a verseny végétől számított 30 percen belül írásos formában benyújtani. A tanú(k) megjelenéséről az érdekelt félnek kell gondoskodnia. Óvást az adott verseny rendezői és a Normark Hungary Zrt. képviselőinek csapata bírálja el. Az óvás elbírálását követően a további jogi út kizárt.

24. A verseny rendezősége „Nagyfokú helytelen magatartásként” értékeli, és a versenyből kizárja azt a versenyzőt, illetve csapatot, mely a környezetét, a vizet szennyezi, gondatlan magatartásával kárt okoz, vagy a többi versenyzőt veszé-lyezteti, illetve, nem tesz meg minden tőle elvárhatót a halak védelme, megóvása érdekében.

25. A Rendezőség nem köteles automatikusan minden nevezést elfogadni és az egyes fordulókon maximálisan indítható csapatok számát az adott helyszínek függvényében határozza meg.

26. A Rendezőség a változtatás jogát fenntartja!
Szólj hozzá:
Wattila#1 2013. 06. 25., 12:44Kedves edankay!
Az idei sorozat minden helyszínén van lehetőség csónakok bérlésére. A fordulók kiírásában fogjuk megadni az aktuális elérhetőséget.
Üdv.
Weidel Attila
edankay#2 2013. 06. 21., 09:08Csónakot a helyszíneken lehet bérelni vagy vinni kell?
orban40veszprem#3 2013. 05. 20., 15:01Hol van a rendezői gárdából a halfogók csapata Mészöly S.-val az élen?
copfosh#4 2013. 05. 14., 18:34De.
spicces#5 2013. 05. 14., 16:21Ő ugye nem a Top Mixes?
qruka#6 2013. 05. 12., 12:59Nem kell mindig nyerni,nem is lehet....van egy kis cimbim,azzal sokat versenyeztem anno csuka ügyben....soha nem felejtem el,Nála ültünk,egyszerűbb csalikkal dobált....volt egy öreg villantója,mondom neki csere pár gumira,meg adtam neki ezt azt ajándékba,jól felspanoltunk magunkat-gyerünk csukázni....Ő kurv@ ügyesen gumizott kis vizen csukára ...lementünk,felkötöttem a régi 20 perccel azelőtt cserélt öreg kis villantót,beálltunk az 50 centis vízbe....szinte minden dobásra adta a halat,neki szinte semmi-egy helyre dobáltiunk,nyüzyögtek a csukák....talán 9:0,vagy 9:1 lett-de max 1 óra alatt....másnap forgattunk saját részre,lehozta az előző napi átláttszó poppert....én fogtam vagy 5-t,ő a 3szorosát....nagyon szépek is voltak köztük....meg is beszéltük,hogy gyakrabban cserélünk:-)....szóval 1szer elkapod a ritmust,van hogy gyengébb:-)....szerencse is kell-meg egy jó salmo pike:-)...
ata33#7 2013. 05. 12., 07:14Leleményes,csak többet ártott magának nem kell minden versenyen nyerni.
Jupiter#8 2013. 05. 11., 23:13szép
qruka#9 2013. 05. 11., 18:53Mehet nyíltan is-állítólag volt pár lekötött halacska egy pergetőversenyen,ami elő lett véve-korrekt módon....csak hiba csúszott a számításba,mert kiderült....én ezt egy nagyon hiteles embertől tudom..volt is égés magas hőfokon....de ahogy látom vannak még akik tudnak róla....szia N
Jupiter#10 2013. 05. 11., 15:02qruka:

Érdekelne engem is az a sztori. privátban is jó.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A pikkelyek alatt található halbőr két rétegből áll. Az egyik a hámréteg, mely tartalmazza azokat az apró nyálkasejteket, melyek a halnyálkát termelik és a bőr felszínére juttatják (ez a nyálka egyrészt védi a halat a kórokozóktól, másrészt sikamlóssá teszi a testét). A másik az irharéteg, mely vérerekkel, színsejtekkel és idegsejtekkel teli kötőszöveti rostokból áll.