Cikk oldal
2007-07-04

Országos Klubcsapat Bajnokság

2007. június 30–július 1., Szeged
A 2007-es,  immár huszonegyedik alkalommal megrendezett Országos Klubcsapat Bajnokságot immáron hetedik alkalommal megszakítás nélkül a Délpest-Maver csapata nyerte.

Országos Klubcsapat Bajnokság

Első nap: 2007. június 30.
A komoly hőség ellenére majdnem minden csapat nagy energiát fektetett a felkészülésbe. Mivel az edzésnapok azt mutatták, hogy a pályán nagyon nagy mennyiségű törpeharcsa van, szinte kivétel nélkül mindenki ezeknek a szúrós kisördögöknek a megfogására készült.
Arra mindenki számított, hogy az A és az E szektorok szélső helyei majdhogynem verhetetlenek lesznek, viszont a pálya további szakaszai egyenletesnek volt mondható.
A sorsolást követően, mikor elfoglalták a versenyzők a helyeiket, érezhető volt a feszültség. A Maveres fiúk elcsípett szavaiból arra lehetett következtetni, hogy most nem mennek tutira, nincs plusz a horgászatukban, nem érzik biztosnak a győzelmüket. Talán ez az aggodalom, talán a sok éves rutin, és éppen ebből kifolyólag a komoly felkészülés, a jól megválasztott taktika hozta meg a sikert.
Az első fél órát rakós botos keszegezéssel töltötték (már ahol volt keszeg), és amikor úgymond „felpörgött” a törpeharcsa akkor váltottak. Mivel a keszegek átlag súlya többszöröse is lehetett a törpéének, jó esetben, pl. Walter Tamásnak közel 1 kg előnyt hozott, ami ugyan nem tartott ki a forduló végéig, de igen fontos része volt a csapat eredményének.
Kiemelkedő teljesítményt Varga József nyújtott a D szektorban elért abszolút egyesével, ami 10310 gr fogott összsúlyú, kizárólag törpeharcsából állt.

Második nap: 2007. július 1.
Bár az időjárás mit sem változott, és 9.30-kor a beülésénél már mindenkiről patakzott az izzadtság, a bizonyítási vágy minden csapatban buzgott. Mint a megbolydult méhkas, nyüzsgött, dolgozott mindenki. Jól látszott, hogy vannak csapatok akik a törpeharcsázás mellet nagy hangsúlyt fektettek a nagyhalas horgászatra is. Mindenki úgy vélte, hogy az előző napon imitt-amott megjelenő amúrok és pontyok egyedszáma a pálya feletetése miatt, sokkal nagyobb lesz.
A szolnoki Munkás HE, akik ezt a fordulót nyerték, az utolsó fél órát szentelték ennek a technikának, és az 5 fiúból 4 fogott is nagy halat. Viszont a Shimano Rameau Dunaferr csapat tagjai nem voltak ilyen szerencsések. Ők is így reméltek kiemelkedő teljesítményt, de ez csak Szákovics Imrének sikerült, aki a közel 7 kg sneci mellé fogott 2 amurt, meg egy pontyot, ami a mérlegeléskor összesen 16060 grammnak bizonyult. De hiába volt ez a második nap abszolút egyese, a csapateredményt csak kicsit segítette.
Mint a végeredmény azt jól mutatja, a stabil eredményt, a kitartó törpeharcsázás hozta. A második helyen végzett Triana Békéscsaba, és a harmadik helyezett Mosella Győr is ezt a taktikát választotta, és kivitelezte mesteri szinten. Ettől csak abban az esetben tértek el, ha valami okból eltűnt előlük a törpe.
Nehéz versenyt láttunk, és bár nagy volt a felbuzdulás, és már többen látni vélték a Maver egyeduralom végét, azért a végére csak maradt 6,5 pont előnyük.
Ami a rendezést illeti, csak köszönet járhat érte. Igaz ugyan, hogy akadtak kisebb problémák, de ezeket a szervezőgárda minden esetben azonnal, késedelem nélkül korrigálta.

Eredménylista, xls
Írta és fényképezte: ifj. Gyulai Ferenc
Szólj hozzá:
Szakírónk
A viza tengeri hal, kizárólag ívásra vonul az édesvizű folyókba. Az 1970-ben felépült Vaskapu erőmű megépülése óta az utolsó regisztrált dunai vizát Paksnál fogták 1987-ben. Ez a példány 3 méter hosszú és majd 200 kg súlyú volt.