Adatlap
csabig
Becenevem: csabig
Korom: 55 év
Lakhelyem: Pest
Regisztráció dátuma:2007-11-04
Utolsó belépés dátuma:2016-04-19
Évente kb ennyi időt töltök horgászattal: 30-60
Több napos horgászataim általában így szervezem: Házat bérelek
Ha társasággal megyek horgászni: Családdal
A horgászvizet így közelítem meg: Autóval
Kedvenc horgászmódszereim
Feeder-botos horgászat
Legfrissebb feltöltött fotóim
Legfrissebb beszámolóm
Ponty a hínárban

Augusztus eleje volt, a délutáni napsütésben fiammal kergettük a keszegeket. A naplementében gyönyörködve beszélgettünk, reménykedtünk, hogy a part menti hínárosban, az este folyamán, lesz majd nagyobb halacska is. Már alkonyodott, Marci fiamnak egy erősebb úszós szereléket állítottam össze. A hínár mellett már a délutáni etetésre, újabb marék kukoricát szórtam. Jómagam pedig egy féderbottal próbálkoztam a tartás szélében. Közben beesteledett, szinte vágni lehetett a csendet, csak a vadkacsák fürdőzése hallatszott a meder felől. Marci csonticsokorral próbálkozott, kevés sikerrel, néha egy-egy kisebb keszeg vagy sügér fickándozott a horgon. Újabb etetésre szántam el magam, csúzlival pelletet lőttem közvetlen a hínaras szélébe, gyermekem pedig a csontikat, egy szem kukoricára cserélte. Az úszó végén lévő világítópatron gyönyörűen fénylett a nádas melletti hínármezőnél. Forró teát kortyolgattunk, s nagy izgalommal vártuk a kapást. Éjfél lehetett, fiam pont arról beszélt, hogy lassan behurcolkodik, mikor is az úszója táncolni kezdett. Néhány centit oldalra, majd lassan a víz alá merült. Mintaszerű bevágás után a hal a hínármező felé vette az irányt. Néhány perces fárasztás után, még mindig nem sikerült a halat a nyíltvíz felé terelni. Ekkor a botot átvettem, de már késő volt, a hal a hínármező szélében volt. Gyorsan csónakba szálltunk és óvatos mozdulatokkal próbáltam a halat a sűrű hínárból kivezetni. A fejlámpa fényében egyszer csak megpillantottuk a halat, amit én jó négy kiló körülire saccoltam. Őkelme azonban nem akarta megadni magát, az apró 10-es horoggal a szájában nem mertem erőltetni.
Fiam merítővel a kezében izgult, „apa mikor hozod fel a felszínre” mondogatta. Fárasztás közben elmagyaráztam Marcinak, hogy amikor a halat felhozom merítsen alá. Néhány perces küzdelem után már a felszín felé húztam a halat, az úszón hínárcsomók ringatóztak, néhány másodperc után a hal már a merítőháló előtt volt, azonban a pici horog kipattant a hal szájából. Most a hal győzött,-magyaráztam fiamnak, de gazdagabbak lettünk egy élménnyel. Marci másnap reggel hosszasan mesélte a tegnap éjjel történteket, s meséli a mai napig is ismerőseinek.
Az úszóhólyag számos halfajnál nagy szerepet kap a hallásban. A vízben terjedő hanghullámok rezgéseit a bőrön és izomzaton kívül az úszóhólyag is érzékeli és felerősítve továbbítja azokat a belső fülhöz (labirintszerv). A másik nagyon fontos funkciója, hogy a hal vízben történő lebegését, süllyedését, illetve emelkedését is ennek a szervnek a segítségével szabályozza.