Cikk oldal
2008. 11. 16

tommecsek: Őszi rakós botos horgászat

Őszi rakós botos horgászat

Délután fél kettőkor értem ki a bányató partjára, épp szabad volt a stég, ahova ülni szerettem volna, a bedőlt fa mellé. Csak most rakóssal, nem spiccel, és nem is matchel. Kíváncsi voltam, jobban fog-e tetszeni a dolog, mint az előbb felsoroltak. A szomszéd stégen két profi ült, a maguk sárgavégűjükkel, a székükkel, és a doboz cigarettájukkal, és bámulták az akkora úszójukat, mint amilyenekkel én csukázni szoktam. El se merem képzelni, milyen az, ha harcsára mennek :). Lementem a stégre, egy derűs "jónapotot" azért odanyomtam az illem kedvéért a szomszéd stégre, de ügyet sem vetve rá, bámultak tovább maguk elé. Na mondom jól van, az intelligencia közbeszól, ez van. Elkezdtem lepakolni, a 4. forduló után már eléggé néztek, hogy mi a búbánatra készülök azon a stégen. Kínos volt, ahogy néznek, így megkérdeztem, hogy harap-e a hal, de annyit kaptam, hogy valamit elmotyogott az egyik az orra alatt. Már kezdett ez a stílus idegesíteni, így visszakérdeztem, hogy: tessék? És láss csodát! Normálisan ki tudta mondani, hogy NEM!!!... Hát ez már haladás, gondoltam. Végre egy épkézláb szó! Hurrá! :). Bekevertem az etetőanyagot, ami egy kilogramm őszi piros pontyos etetőanyagból, 1 doboz csemegekukoricából, és 2 deci csontiból állt.Amíg beállítottam a ládát, összeraktam a botot, és mindent a helyére pakoltam, addig pihent a kaja. Begombócoltam az etetőanyag kb. 60%-át épp "csésze méretűre", majd betologattam a csodagombócokat egyesével. Visszatettem a sima topot, kezdődhetett a mélységmérés. Alapból 4m-re állítottam, de elmerült az úszó 11,5 méteren. Addig addig állítgattam, amíg majd' 5 méter lett az ereszték. Ja, kérem, ez bányató! Fura volt az 5 tagos toppal kardozni. A fenéktől kb 10 centire kezdtem a pecát. Ekkor rápillantottam az órámra, 14:21. Á mondom, már gyorsabb voltam, mint a múltkor. Ez már haladás! :). A sporik közben csak bámulták az úszójukat szótlanul, katonás fegyelemmel. Amikor beállt az úszóm, az egyik nagy kapkodás és csörömpölés közepette bevágott, majd kitépte a közel 10 centis bodorkát a 30-as zsinórjával, és egy nagy "huhh" hagyta el a száját, mosoly ült az arcára, és elégedetten nézett rám. Ekkor kiemelkedett az úszóm, bevágtam, másfél méter 1mm-es gumi kint a botból, a hal szépen dolgozik. Bot lassan hátra, Merítő kézbe, hal bele csusszanik, majd kiemelem a halat. Bő fél kilós kárász az első hal, picit magasabbra tartva a megszokottnál, hogy jobban lássa a koma, aki ekkor már majd’ megölt a szemeivel :). A peca további részében nem fogtak semmit, de én annál többet! Jött még 4db tenyeres kárász, 11db tenyeres és annál kisebb bodorka, és egy db kis ponty. A ponty meghaladta a 10cm-t! :). De neki örültem a legjobban. A pakolást 16:03-kor kezdtem, és 16:35-kor be is ültem a kocsiba.
A pakolás végén a halakat szép lassan öntöttem vissza a vízbe, hadd locsogjanak. A legszebb öröm a káröröm, de ez járt :). Amikor visszamentem a stégre körbenézni, hogy valamit nem hagytam-e ott, megcímeztem egy "viszlátot" a szomszédoknak, de azt hiszem félúton elakadt, mert választ nem kaptam, se egy jelet arról, hogy az üzenet eljutott odáig. Na mind1, a profik már csak ilyenek. Túlságosan az úszóra koncentrálnak, és kizárják a külvilágot.
Mindent összegezve, meg az eredménybe beleszámítva, hogy november 16. van, egy nagyon jó pecán vagyok túl. Halat is fogtam, egy pulcsiban pecáztam amíg a fák mögött el nem bújt a nap, és még jobban megszerettem a rakózást. Az etetőanyag maximálisan bevált, abszolút nem csalódtam benne, és azt hiszem, többször fogok ilyet poharazni az etetésemre. (a peca közben egy egér is megszimatolta ezt a kaját, és ráállt az etetésre, csak sajnos a vödrömben :))

A rakós majd tavasszal sokat fog szerepelni nálam, az tuti! Engem maximálisan megnyert a módszer.
Hozzászólás
Még nincsenek hozzászólások.
A NOT-A-KNOT (csomó nélküli kapocs) kapoccsal nagymértékben nő a zsinór valós, szakítószilárdsága, mivel azt nem terheli csomó.