Cikk oldal
2008. 11. 18

amuros: Fel a felkapókarral!

Fel a felkapókarral!

Alig kelt fel a nap, amikor felmarkoltam felszerelésemet, és elindultam a telkünktől néhány méterre lévő Keleti-főcsatornára horgászni. Tudtam, kint vár már rám Dezső nevű cimborám, aki a múlt héten vonult nyugdíjba, és elhatározta, hogy szabadidejét ismét a vízparton fogja tölteni, régi szenvedélyének hódolva. Ez alkalomból ósdi, ütött-kopott spiccbotját is lecserélte egy jó erős cájgra, 50-es orsóval, 30-as damillal. Ahogy közeledtem a parthoz és megpillantottam, nem akartam hinni a szememnek.
A szereléket maga elé csapkodta a vízbe. Nyilván megfogta már a két nemeshalat, készülődik haza ,és a darát mossa ki a kosárból -gondoltam. Messziről odakiáltottam neki:
-Na mekkorák azok a pontyok, Dezső bácsi? Azonban ahogy a hangra hátrafordult nem diadalt, sokkal inkább csalódottságot tükrözött fancsali arckifejezése.
-Nem lehet bedobni ezt az átkozott botot, nem tudom mi van vele! Gyere Misi, próbáld meg te is, hátha te jobban értesz ehhez a szerkentyűhöz! Hát odacammogtam, kézbe vettem a gerendának beillő botot, megtapogattam a hatalmas orsót.
-Hát bizony Dezsőkém, ilyen felszereléshez nem árt, ha a horgász jó fizikumban van! Ez a behemót kosár nem fog minden kis suhintásra az etetésre repülni!
Azzal felhajtottam a felkapókart, bemértem a szemközti nádnyiladékot célpontul, majd minden izmomat megfeszítve belódítottam a nehéz végszereléket. Ami bizony nem állt meg a nádas elött, de még a túlparti jegenyefákat is elérte. Félénken pislogtam cimborámra, akinek arcára addigra már kiült a felismerés.
-Meg van a hiba, Misikém! Hát azt a pöcköt az orsón elfelejtettem fölbillenteni, hogy a tüzes-láncos ménkű égesse meg! De többet a te kezedbe sem adom a pecámat, az egyszer biztos! -mondta, majd mélabúsan elkezdte fárasztani a jegenyefát, melynek lombkoronájára még mindig makacsul akaszkodott etetőkosara.
Hozzászólás
Még nincsenek hozzászólások.
A horgászorsót a III. századi Kínában találták fel. Európában mégis csak a XVIII. század folyamán kezdett elterjedni. A multipikátoros orsót Kentucky állambeli George Snyder órásmester gyártotta le először. Az állódobú orsó műszaki tervét Alfred Holden Illingworth angol úriember készítette el.