Cikk oldal
2009. 09. 07

pike007: Sügér,Balin,Csuka...Mi kell még?:)

Egy szép kora őszi reggelen indultam útnak, hogy megnézzem jó barátaimat a sügéreket. Mikor megérkeztem a Balatonhoz csodálatos látvány fogadott. A zsinórom végére egy apró twister került.
Mikor beejtettem a csónak mellé egy szebb sügér rögtön rátámadt. De én sem késlekedtem, bevágtam. A finomra állított orsóm fékje azonnal megszólalt, de egy kisebb kirohanás tán megtudtam állítani. A sügér 25.5cm, szép egészséges, mehet is vissza:). Ezen a helyen még három 20cm felettit sikerült becsapni, majd ezután felhívtam Bence barátomat, hogy elújságoljam neki. Öt perc sem telt el és már ő is a parton vallatta a hínárfoltok, csónakok széleit. Ezután átnéztünk egy másik helyre, ahol Bence állítása szerint sok a nagy sügér, balin. Kezdetben nem sikerült semmit sem fognunk, de megtört a jég, és találtunk egy nagyobb sügérbandát, amelyek nagy erővel támadták apró csalinkat. Sikerült kivarázsolni pár nagyobb példányt amelyek 23cm körüliek voltak.Nem akartunk hinni a szemünknek amikor a másik vitorlás alól egy balin nézett ki ránk, megfordult és komótosan elúszott. Különváltunk, egy kisebb sügérbandát találtunk még ahonnan pár kisebbet horogra csaltunk. Aztán hirtelen egy termetesebb sügér vette üldözőbe a csalimat, miután elkapta, sikerül megakasztanom. De nem hagyta magát, többször is a csónak alá tört és fejrázásokkal tűzdelve próbált megszabadulni a csalimtól. Miután partra emeltem a megmérésnél nem is hittem a szememnek. A sügér 27centi volt egy gyors fotó, horogszabadítás és már mehetett is vissza a társaihoz. Bence barátom ezután valami termetesebbet akasztott, nagy sügérre gondoltunk de ehelyett egy szép balin kapta el a twistert. Hossza 40.5cm, nagyon megörültünk neki és mehetett is vissza éltető elemébe a vízbe:). Hazafelé még megálltunk egy helyen, nem is sejtettük volna, hogy életünk egyik legjobb kalandjában lesz részünk... A horgászat annyiból állt, hogy a csónak mellé bedobott csalit süllyedés közben elmarta a leggyorsabb sügér. 97 darabot sikerült megfognunk, de amikor a csónak végébe kidobtuk a csalit váratlan meglepetésben volt részünk. Csuka rontott rá, hosszas fárasztás után sikerült partra emelni. Négy csukát sikerült fognunk, az ötödik lemaradt ( pedig ő a nagyobbak közé tartozott).Ezután már nem volt erő bennünk, kimerülten, de annál boldogabban indultunk hazafelé.:)
Hozzászólás
nexave2009.09.30.Jól van Horvath67 gyerek nem neked van írva! Ki nem szarja le hogy elhiszed-e vagy nem?! Az a lényeg hogy mi tudjuk, hogy kurva jó volt, és kokovájsz pajtás meg leírta... Az nem érdekel hogy te nem hiszed el, és kössz hogy ezt megosztottad velünk!
pike0072009.09.30.jah ha temondod akkor biztos
Horvath672009.09.26.sztem kamu a 97 sügér a többit még ugy ahogy hihetö
pike0072009.09.08.köcce. biztos nem felejtük !
shimano132009.09.08.Na ez tök jó lett baszki! De tényleg! Soha nem felejtjük el! :D
pike0072009.09.08.ezért nemis írtam le h merre fogtam, mert az a pár ember aki ismeri, nem nagyon fog sztem elvinni sügéreket...igaz Balázs?:D
bass2222009.09.07.Jó sztori! És biztos páratlan élmény is volt ráadásul! Egyszer már én is jártam így sügerekkel, csak az a Duna egyik kikötőjében történt. Dobáltam vissza a szebbnél szebb példányokat, de sajnos nem voltam elég óvatos és meglátott egy "helyi erő". Másnap mikor visszamentem ott ült a csónak mellett, addigra már félig megtöltött egy diszperzites vödröt ezekből a szépségekből. Szigorúan víz nélkül persze, hisz "úgyis paprikás lisztben végzik majd" felkiáltással. Tisztelem az időseket, de akkor csak egy hajszál választott el attól, hogy berúgjam az apót a vízbe! :(
 
Az ezüstkárász 1954-ben került be hazánkba Bulgáriából tógazdasági tenyésztés céljából. Rövid időn belül megjelent a vad vizekben is, ezzel kiszorítva az őshonos aranykárászt.