Cikk oldal
2009. 10. 29

harosikisdevla: Egyre jobb!!???

Nemrégiben hallottam az új jogszabályról,miszerint a Nagydunán 1db-ra csökkentették a napi megfogható(megtartható)ragadozó halak számát.Nos nem mintha én haza szoktam volna vinni bármit is (nagyon ritka)de azért ehhez pofa kell!Amíg számolatlanúl adják ki a halászati engedélyeket,ami lássuk be még annyira sem kontrollálható fogás szempontjából mint a peca,addig minket horgászokat olyan szűk határok közé szorítanak ami azért kedvét szegi sok horgásznak.Mégegyszer hangsúlyoznám,nem azért mert nem vihetem el,hanem azért mert már megint MI!
Miért nem a kapálokat,rabsicokat,"túlhalászokat"pusztítják ki a vizeinkről???
Azok a helyek,ahol kölyök koromban szinte mindíg fogtam süllőt-csukát,süketek...
Példának okául,a visegrádi kék-öböl "kijáratánál"pergetés közben,egy kábé 80-100 méter hosszú kerítő hálóba akadtam(wobblerem oda)és esténkén jött egy "érdekes"hajó amely ezt(ezeket)"kezelte".A partról tehetetlenűl néztem végig két este ezt a folyamatot....
Lassan oda jutok,eladom az összes peca cuccot,veszek egy komolyabb kishajót,vadászpuskát,és kilövöldözöm a csónakot-hajót az ilyenek alól!A többit a Dunára bízom!
Ezzel párhuzamosan járom a parti eldugottabb helyeket,és önkéntes halőrként "SZOLGÁLATOT TELJESÍTEK"!
Hátha még esetleg a gyermekemnek sikerül egyszer halat fogni helyettem is!
Hozzászólás
harosikisdevla2009.11.02.rakci!
Hol tetszel élni??
Papírzacsiban???Milyen 3 éve???
Azért nem elég mert, a horgászetika előírja hogy ha megfogtad az engedélyezett mennyiséget(1db),akkor pl.a ragadozóra befejezheted a pecát!Mégegyszer leírom a kedvedért:NAGYON RITKÁN VISZÜNK HALAT HAZA!
De nem ez fogja rendbe tenni a duna halállományát!!
Ezt remélem azért Te is belátod???
herrwolf2009.11.01.Mi van veled ember?? Pergető horgászok vagyunk. Néha egy-egy süllőt viszünk-vinnénk haza a Dunáról. Képzeld el a következő szitut: elindulsz reggel horgászni, kimész és ütsz egy szép, tepsibe való süllőt. Mit csinálsz?? Nem dobhatod vissza a fölöst!!!! Peca vége...vagy: Visszadobod, mert szeretnél még horgászni, hiszen ezért jöttél ki!! Esetleg ennél egy süllőt, évente egyet?? Akkor sem pecázhatsz tovább..Go home..Ez nevetséges! A halászatot és a kormoránokat és a rapsicokat kell korlátozni....
rakci2009.10.31.Nemrégiben???? Már legalább 3 éve él a jogszabály!!Viszont csak a fővárosi szakaszon!(Sajnos!!)Miért nem elég naponta egy ragadozó???A fölöst vissza kell dobni!Bár manapság azt az eggyet is nehéz teljesíteni.Ez a hőbörgés kicsit mesterkélt! Ha nem viszed el bármennyit foghatsz.C&R? Vagy mi a pöcs?
Benyo2009.10.30.A horgászokon nem múlik semmi! Az a halmennyiség amit mi kifogunk az semmi ahhoz képest amit az orvhalászok visznek el. Itt a környékünkön van egy holtág, onnan folyamatosan két ember annyi halat szed le hetente, hogy az nekünk elég lenne egy évre! A rendőrség meg nem tesz semmit... De ez hagyján, a hivatásos halász vitte múltkor el a 20-30 centis csukákat a halastóba!!
harcshorgasz2009.10.29.Ehez azért már pofa kell elszomoritók az ijen dolgok de hát csodálkozool mindenhol ez megy sajnos ahol én horgászok ott is tavaj ojan mocskos dolog történt h el se képzeltem volna!
 
A csukaivadék, amikor eléri a 20 mm-es hosszt az addig kerekesférgekből és planktonszervezetekből álló étrendje jelentősen megváltozik. Átvált ragadozó életmódra. Amennyiben nem elég sikeres az erre az időszakra eső pontyfélék ívása, a csukák közti kannibalizmus jelentős méreteket ölthet.