Cikk oldal
2010. 02. 02

Haroskisdevla: Még egy pár szó erről....

Ugyan mi is lehetne írásom témája mint az, amiről már annyit beszéltem.
Manapság olyan sok szó folyik a természetet gátlástalanul kizsákmányoló szervezetek,és magán személyek tevékenységéről,amelyek köszönhetjük az eseménytelen véghorgászott napokat.
Első sorban azok a "brigádok"végzik a nagy vámolást,akik a holtágak torkolatát,az öblöket,és minden olyan szakaszt ami halászható,egyszerűen nullára húzzák.Sok esetben hivatalos minőségben,és "bennfentes"oltalma alatt.Ezekhez a csoportokhoz sorolnám az villanyozós csoportokat,akik mit sem törődve a szenvedéssel amit a halaknak okoznak,minden gátlás nélkül szétverik a vizet,és mindent visznek ami "érték"!
Aztán ott vannak még a 1-2-3 vagy több főböl álló "vállalkozó szellemű"gereblyések,akik tudatosan tizedelik a vermelő halakat, tudomást sem véve a kárról amit ezzel okoznak.
Ezen csoportok együttesen olyan mértékben foszogatják a Dunát,hogy az nem képes ezt pótolni.

Mi tisztességes horgászok meg keressük a hibát,vajon miért nem fogunk ott halat,ahol ez előtt 10-évvel sikeresen horgászhattunk.
Azok akik azt állítják semmi gond,minden olyan mint régen, azok vagy csak álltatják magukat ,vagy régebben horgásztak kevesebbet,vagy "sárosak"!
Nyilvávaló a folyó helyenkénti haltalansága,és ezt köszönhetjük a fent említett körülményeknek.
Tavaly jártam olyan (régi)horgászhelyemen ahol nulla hal volt!
Mondanom sem kell, semmit nem fogtam,ez még megesik,de hogy sem egy rablás,se ugrás,se semmi hal jelenlétére utaló jel.
Valóban nulla.
Ez a hely egy holtág kifolyó része,közvetlen egy 100 méter hosszú Dunába benyúló kőgát közötti rész.
Elvileg, a dunában őshonos összes halfajnak otthont nyújtó szakasz,élettelenül,lerabolva!
Nem hiszem hogy 10-év alatt ennyit okosodtak a halak,de azt sem hogy elfelejtettem volna horgászni.De talán eljutunk arra a pontra,amikor ez már komoly szankciókkal jár,és sikerül látványos buktatásokkal egyébbel elvenni a kedvüket a rabsickodástól.

Annak örülök hogy horgász berkekben javulni látszik a helyzet,sokan kezdik belátni,hogy vissza kell venni,és az önzőséget félre téve,inkább választják a toleranciát.
Minden sporthorgász eszik halat,így ez nem arról szól hogy horog nélkül horgásszunk,egyszerűen csak a mértékletes,önzetlen,környezetorientált hozzáálásról.
Higgyétek el,egy vagy több hal visszaengedése nagyon jó érzés,és ha ezt az utat választjuk MI SPORTHORGÁSZOK akkor azt meghálálja a Mi Dunánk.
Hozzászólás
Fiskare2010.02.08.A FeHoVa oldalán láttam meg ezt az idézetet,és gondoltam ideillik egy picit.

"Ősi örökség ez, amit egyik ember örököl, a másik nem.
Ősi harc ez, kutatási vágy, megfigyelés, tudásszomj, kalandkeresés, gyüjtési szenvedély,
erdők, mezők, nádasok szeretete."

(Fekete István)
nacsag2010.02.08.http://antirabsic.wordpress.com/2010/02/05/halorok-khesz-hon lapjarol/

erre gondolsz?
herrwolf2010.02.06.No igen..Emlékszik valaki a mostani Harbor-Park ahol kezdődik (Érd felől Budapest felé menetben) a kanyarban, ahol most az M6 felhajtó van, volt egy kis tó? Szinte senki sem tudta, volt benne kárász, razbóra, kisponty csuka..Néhányan horgásztuk, ritkán és majd mindenki visszaengedte a halat. Sajnos soha nem fényképeztem le, ma is bánom. Amikor az építkezés elkezdődött, senkinek a szeme sem rebbent, betemették, mintha ott sem lenne. volt ott vízinövény,madarak költöttek ,de a kutyát sem érdekelte. Sajnáltam nagyon azt a kis vizet...
Fiskare2010.02.05.Sajnos állami szinten is folyik a környzet pusztíttás.Csak egy példa amit ami nagy szívfájdalmam a sok közül az a dunakeszi auchan meg a többi terület körülötte.Amíg az az iparterület nem volt ott meg az M0-ás addig ott egy ősláp volt.Nádas rengetek kis tavakkal hihetetlen állatvilággal védettnövénykkel.Ezernyi csapással a nádasban amit gyerekként jártam és élvezettel hórgásztam a kis tavaiban mint sok más fiatal és öreg.Még vidrával is találkoztam a területen.És ami megmaradt belölle!?Az szó szerint pár négyzetméter.Otthon járok megígérem,hogy lefényképezem mit is tettek tönkre.És feltöltöm.De gondolom mindenki látott már ilyet SAJNOS,hogy hogy is pusztitják a természetet.A villanyosokról meg a hasonló "emberekről" meg meg van a véleményem és tudom,hogy és hol látnám őket szívesen.
Lalesz2010.02.05.A torkolat alatt a márnát ugyan úgy fogják kabátba görgetve is hosszú zászlóval , nejlon szatyorral meg hungigojoval a horgon . Viszik a 35 cm-eset mert az már majdnem méret . Szerencsére sokan rábasztak erre tavaly . Igazából csak a tényleg pergető horgászokkal szúrtak ki . Aki csak a húsér megy ki ugyan úgy kipiszkálja valahogy . Márna amúgy is nagy menyiségben csak szeptembertől decemberig van a torok környéken igazából , a meleg víz hiánya miatt. Emiatt az egész éves létiltásnak mi értelme . A kapálókat meg csak el kéne kapni . Azért azt minden halőrnek tudnia kéne , hogy az 5/0 horog kis tviszterrel nem harcsa meg süllő csali . Aszem !
Haroskisdevla2010.02.05.A pergetést /a torok alatt/azért tiltották meg,mert nehéz volt nem kabátba fogni pl a márnákat!
Aztán ezt sokan észre vették,és kifejezetten ebben találták meg a "horgász élmény"fogalmát!
Erre még rájött az, hogy ismereteim szerint a helyi tagok áldoztak e "nemes"sportnak oltárán,és mindent fogtak kabátba,ami nem szégyen,de azt is ami szégyen!
Így most a Bentán a tábláig lehet pergetni,alatta észak-dél irányba 100-méter a tiltott zóna!
Dunai2010.02.04.Na, szóval: Én voltam pecaponthu néven regisztrálva, csak megkért az admin, hogy változtassak nevet...

Sokkal nagyobb fájdalmam a Benta torokban, hogy immár második éve tiltják közép-dunai engedéllyel a pergetést. Ennél nagyobb álszentséget még életemben nem láttam.

Mennyivel "környezetvédőbb" a bentai zsugával rendelkező aki tőlem egy méterre pergethet? Tudom, napijegyeladás szempontjából nyereséges minket szívatni...
Haroskisdevla2010.02.04.Ne már!!
Milyen úniós szabály ez???
Nyílván akik jártak a Benta torokban tavaly,tiszában vannak vele,milyen szinten volt az HALÁGY!!
Még volt melegvíz,és bár a HELYI TAGOK kapálgattak fényes nappal,látszott az ÉLET!
Most????
Nulla EMBEREK NULLA! :(
qruka2010.02.04.Huh..sajnálom a Vass Csabát...vki szemben az árral....tényleg vkik belefognak szaladni pár pofonba...nem lenne mindegy hogy melyik oldalt képviselnénk...ez TÜRHETETLEN....Csao N
pecaponthu2010.02.04.Azért nincs meleg víz mert valamilyen uniós előírás szerint limitálták a kibocsájtott
hűtővíz Dunához képest eltérő hőmérsékletét. Talán max. 2-3 fok lehet a differencia. Ha gőz van a befolyónál akkor a hal is ott van, ellenkező esetben nulla.
Mellesleg minden ilyen "környezetvédelmi" beavatkozás csak a partról elérhető horgászhelyeink számát csökkenti - olyan mértékben, hogy már szinte csak csónakból van esély értékelhető halat fogni.
shadrap812010.02.03.És sajnos ez minden természetes vizünkre igaz! A törvényalkotók azért nem tesznek semmit ,mert a hallopást még mindíg "bocsánatosabb bűnnek" tartják mint az egyéb bűncselekményeket !Ez van sajnos 2010-ben Magyarországon! Engem is fel tud b...ni mikor a hatodik üres éjszakát dobálom végig a Tiszán haripergetés közben és derengéskor belefutok egy villanyos brigádba...
Haroskisdevla2010.02.03.Ott az IGAZSÁG!!!!
jurinovics2010.02.03.pont egy mai cikk a Dunai helyzetről:
http://www.magyarhirlap.hu/a_videk_magyarorszag /egy_partra_vetett_halor_legendaja.html
herrwolf2010.02.03.Már nem sokáig! Írtam az emberünknek, haladnak a dolgok! Lesz itt valami, kérem!
Haroskisdevla2010.02.03.Azért nem tesznek semmit,KEDVES LAKI79,mert a korrúpció itt jelen van!!
Kéz kezet mos,aki kilóg a sorból,annak kiadják az útját!
Laki792010.02.03.Nagyon jó a meglátásod, csak azt nem értem, hogy mi egyszerű horgászok látjuk ezt a problémát, a törvényalkotóink miért nem tesznek óvintézkedéseket ezzel kapcsolatban (fokozottabb ellenőrzés, szigorított halászati, horgászati szabályok stb.)

Testvéremékkel történt meg ősszel hogy belefutottak egy meslences társaságba a Sebes- körös mellékágán, a megyei halászati szövetségtől voltak és azt a mértéktelen "halrablást" amit azok műveltek az kegyetlen volt. Értesítve lett a helyi rendőrség az illegális halászatnak tűnő tevékenységről de mikor ellenőrzés alá vonták őket, legnagyobb meglepetésre mindent rendben találtak náluk + hírül szolgált, hogy se méret, se mennyiség korlátozás nem vonatkozik rájuk!!!

Üdv.: Laki79

Haroskisdevla2010.02.02.Hát tavaly év végén voltunk a Benta-toroknál....
Ott sincs minden rendben.
Meleg víz nyetu,víz kicsi,hal a környéken egy se!
Nem csak nekünk...SENKINEK!!!
sugnaag2010.02.02.Hát ez naon jó kis iromány lett.
pecaponthu2010.02.02.A Fekete kőnél én is nulláztam be tavaly, de tényleg úgy mintha ciánoztak volna.
Szerencsére a Benta-torok kárpótolt mert két óra erőlködés után beláttam, hogy nincs értelme. Elmorzsoltam az ilyenkor szokásos szidalmaimat a villanyozók felé
és irány Batta.
 
A süllő háromnyaras korában éri el a kifogható méretet, mely 30 cm.