Cikk oldal
2010. 02. 26

Kateee: Nem várt zsákmány

Nem várt zsákmány –hadd éljen!

Szép nyári, kellemes idő van, a szél alig-alig jár. Ajkától 10km-re az erdő közepén fekvő Széki tavon pecások merednek a messzeségbe, remélve hogy sikerül megakasztani egy méretes pontyot vagy sütnivaló keszeget.
A víz nyugodt, a környék csendjét madárfütty töri meg időnként. Egy autó érkezik, nagypapával és kisfiúval a közeli faluból. Azért jönnek hogy megnézzék a horgászokat és talán ők is szerencsét próbálnak…
Ismerős hangot hallanak.
-Szervusz Barnabás! Jöttél pecázni? –mondja a parton álló fiatal férfi a kisfiúnak.
-Igen, keresztapa! Megjöttem! –feleli lelkesen az ifjú horgászcsemete.
Előkerül az 5 méteres spiccbot, a másfél grammos úszó, és a legfontosabb; a csali. Csonti és giliszta is akad bőven. Elsőként a giliszta kerül horogra.
Barnabás bátor, nem kell bíztatni, mindenben segít a keresztapának, a nagypapa pedig Barnit segíti. Minden úgy alakul ahogyan azt a „nagykönyvben” megírták. Az első dobás remekül sikerül, szépen száll befelé a szerelék és rajta a csali. Halkan csobban a víz, beáll az úszó, és várnak… Vajon mit sikerül elsőként horogra akasztani? Egy keszeget? Vagy egy kárászt? Netán egy… de nincs idő tovább morfondírozni! Az úszó hirtelen eltűnik! Gyorsan be kell vágni, nagy az izgalom! Mi lehet a zsákmány?
Igazi meglepetés amikor a bot végén egy süllő táncol. Óvatosan szabadítják ki a hal szájából a horgot, nehogy sérüljön. Barnabás arca büszke, miközben a család és a parton ülő horgászok csodálkozva – és talán kissé irigykedve- figyelik a remek pecást és zsákmányát. Mint minden fogást ezt is mérik. A süllő 28cm-es igazán szép példány! Barnabás, kezében a trófeával boldogan fényképezkedik, háttérben a nagypapával. Mindenki nagyon örül az első dobás sikerének, amikor Barni megszólal:
-Dobjuk vissza, hadd éljen!
A horgászok letérdelnek a parton, óvatosan a kezükkel vízre teszik a halat, mint egy hajót. A süllő pedig amint megérzi a szabadság ízét nyomban útnak ered… Elégedettség és kedves mosoly látszik az arcokon. Milyen kellemes nyári délután!

A horogra aztán újabb csali került, keszeg és kárász lett a napi zsákmány. Egy ponty is megkóstolta az illatos étket, ami annyira ízlett neki hogy a végén magával vitte messze a mélységbe… itt a vége fuss el véle!
Hozzászólás
szivarolom2010.12.19.igen egy köves... :)
BujdiI2010.03.04.Az, a hal + egy köves :)
Haroskisdevla2010.02.28.Édi story! :)
 
Az első ragasztott nádbotot egy amerikai hegedűkészítő mester alkotta meg 1846-ban.