Cikk oldal
2010. 03. 03

RAGARDA66: Kecsendrilíz fordítva!

Mivel sorozatosan viták alakultak/nak/ ki néhány kép alatt, ezért írodott ez a néhány sor!

Képzeld el magad,hazaérsz a munkából és saját otthonodban az asztalon mesés svédasztal fogad! Mivel szörnyen éhes vagy rögtön nekiállsz az evésnek és az első vagy sokadik falat közben odalépek melléd és egy 2/0-ás Gamakatsu horgot átütök a szádon! Annyi időd sincs hogy felordíts mert azonnal elkezdelek cibálni, ugyanis a horog folytatása a damyl és a horgászbot! Futok a ház körül 2 kört, kb. 100 métert, magam után cibálva. A táv megtétele után amikor bamba arccal összerogysz,nem tudva hogy mi történik veled, kitépem a szádból a horgot, öntök némi jódot a sebre, és a tarkódnál fogva, belenyomom a fejedet egy nagy vödör vízbe! Ne ijedj meg, csak addig amíg abbahagyod a rúgkapálást hogy csinálhassak néhány nyugodt képet rólad! Miután ez sikerült,persze ez beletelt néhány percbe, talán le is pergett előtted az eddigi életed a légszomj miatt, kihúzom a fejedet a vizesvödörből, pofozgatlak amíg észhez nem térsz, majd amikor úgy látom hogy magadhoz tértél megveregetem a válladat, talán egy csókot is kapsz a homlokodra,és azt mondom:- Viszlát legközelebb!
Van rá jelentkező?
Körülbelül ez az amit egy hal átél! Érdemes elgondolkodni rajta, mennyire emberséges mód ez a híres Cath & Release! Sokan használják a mérsékletesség szót, aminek nem tagadom van is alapja de evvel az erővel csak addig horgásszon minden pecás amíg megfogja az éppen elfogyasztani szánt mennyiségű halat, feleslegesen minek kínozni őket? Ha belegondolunk ez olyan mint amikor a vadász csak sörétessel seggbelő egy szarvast, megölni nem akarja mert nem kell a hús ,csak kíváncsi volt hogy eltalálja e és átakarta élni azt a mámorító érzést ahogy a célkeresztbe befogja!
Hozzászólás
RAGARDA662011.02.20.jurinovics és pupak! HALLELUJA!!!!
Mindkettőtök írásában szerepel az, amiről én írtam!
pupak2011.02.20.Szevasztok!
Én a következőképen horgászom!Érkezésemkor a vizhez mindig berakom a nagyméretű haltartót a vizbe,ne akkor keljen keresgélni amikor halat fogok,mert addig szenved a hal!Csak olyan halat rakok bele amit haza akarok vinni(Általában három keszeg,meg egy két kétkilós ponty,vagy csak pár keszeg)
Azokat a halakat amiket nem viszek el,azonnal visszaengedem,anélkül hogy a földre tenném fotózgatnám,a térdemre tett meritőből azonnal vissza a vízbe!Fotót csak azokról készítek amiket hazaviszek,mielőtt agyonütném őket,vagy azokról amik kapitálisak(ez nagyon ritka nálam)de ezeket kifogás után azonnal lefotózom,és visszaengedem!Ezt csak azóta csinálom mióta a telefonnal lehet fotózni,és nem igényel hosszabb előkészületet,amig a hal szenvedne!
Abból indulunk ki hogy horgászni muszály,tehát mindenkép bántjuk a halat,és ezt kell minimálisra csökkenteni!Imádom a halat,és az meg nagy marhaság lenne ha a Teskóba venném meg,amikor horgász vagyok!
Írjátok meg mi ebben a kivetendő!
Üdv:PJ
jurinovics2011.02.20.Véleményem szerint a halfogás így vagy úgy, de - valamilyen szinten - állatkínzás, akár C&R, akár megöljük. Viszont a C&R a halak szemszögéből a két rossz közül a kisebbik rossz, ezt azért nem illik szem elől téveszteni.
Elgondolkodtató az is, hogy a különböző, halakkal való kíméletes bánásmódot segítő eszközök (szakáll nélküli horog, sebfertőtlenítő, matrac) leginkább a C&R vonalról érkeztek.
Az, amit leírtál (tehát maga a halfogás) mindkét esetben megtörténik. Akár megöljük a halat, akár visszaengedjük, átél bizonyos stresszt.
A halat így is, úgy is kifogjuk, ezen kár is vitatkozni: horgászok vagyunk, halat fogunk, ennyi. A kíméletes bánásmód, a mértékletesség azonban (a halak szemszögéből) még mindig preferáltabb, mint a leölés.
Szerintem így kerek ez a történet.
RAGARDA662011.02.20.Üdv jurinovics!
Úgy vettem észre hogy meg kell fogalmazzam a mondanivalót!
Ez az írás azért jött létre mert nagyon sokszor a képek alatt ment a "visszaengedted", C&R duma. Úgy adta ezt elő jó néhány ember hogy Ő mekkora ász, amiért visszaengedi a halat, emberségből,állatszeretetből, ötöst érdemelne!
Melyik sorban olvastad azt hogy jobban járna minden kifogott hal az azonnali megöléssel?
Ebből a néhány sorból csak annyit kellett volna kivenni hogy ne ájuljon már el magától az aki a C&R-t hirdeti mert lehet ezt a másik oldalról is nézni!!!!
Így már világos?
jurinovics2011.02.20.Nem épp egy szerencsés írás, mert gyakorlatilag azt írtad le, hogy a hal jobban jár a megöléssel, mint az életben hagyással, ami ugye nettó baromság. Gondolom (remélem), nem is ez volt a mondanivalód...
AcidBurn2011.02.20.Szerintem nem értették meg, mit is akart mondani ezzel a költő! xD
Én csak annyit fűznék hozzá, hogy az itt írogató "horgászok" nagyon sokat tanulhatnának RAGARDA66-tól!
Magnum972011.02.19.Mértékletesség az..:)
RAGARDA662011.02.19.kukac! Te csempeszájú! :)
Megértetted egyáltalán hogy miről szól?
kopaszkukac112011.02.19.Rag ekkora BLŐDSÉGET rég olvastam!
AcidBurn2011.02.19.Világbajnok vagy!
Végre egy épeszű ember!!!!
RAGARDA662010.03.08.Ilyen víz volt az Agyagos is,azt hál istennek már jobban ellenőrzik! Tél elején megállt a piros Swift, 5 szoszival és hosszában fésülték a vizet a lób@szó beöntött hármassal!
Haroskisdevla2010.03.08.Azt még ideraknám,hogy ha minden rendbe lesz,akkor Herrnek,kábé 30000 oka lehet lemenni a Kunira! :)
Tudod....süssünk együtt dzsánnival....vagyis Herrwolffal! :)
herrwolf2010.03.07.Sajnos ez szomorú, de talán történik majd most valami. Vannak kezdeményezések, sokan csatlakoznak, velem együtt. Már várom a híreket onnan, nagyon.
RAGARDA662010.03.07.Tavaly nyártól már úgy ahogy volt ellenőrzés / Kunsági, Fűzvölgyi/ de inkább csak ott ahol végig tudnak menni a parton és nem eldugott állás vagy zsákutca. Mindenesetre a befagyás elötti gereblyézésre még mindig sz@rnak, a tassi vasúti hídnál ugyan úgy húzzák szosziék a vizet mint eddig minden évben!
herrwolf2010.03.07.Ragarda66! Sokszor kaptam itt meg, mikor próbáltam elmagyarázni, hogy ésszel vigyük a halat, hogy miért nem a halászokkal, rabsicokkal és kormoránokkal törődöm. Erre mondtam mindig, hogy, sajnos a horgászok is szépen benne vannak abban, hogy elfogyni látszik élővizeink hal alomanya.Sokan ezt vitatják.Pedig itt a Te példád (is): Te ismersz ilyen "horgászt". Én is ismerek és akivel dumáltam eddig, mindenki ismert ilyet. Miről beszélünk???? Ki nem ismer ilyet????
Először nekünk horgászoknak kéne rendet tenni magunk közt és utána jön a többi...Ezért kell a törvényeket szigorítani, az ellenőrzéseket megtöbbszörözni. Nekem sem fog tetszeni, de el fogom viselni, ha egy peca alatt kétszer is ellenőriznek...Aztán majd ütjük a rabsicokat...Esetleg együtt a kettőt...?
Cephalus2010.03.06.Jó pár emberrel én is. :D
herrwolf2010.03.06.Cephalus! Emberrel simán megcsinálnám:-)))
Cephalus2010.03.06.Tényleg sokkal jobb ha nem engednek el. A horog után átfűznek egy nagy acéldarabot az állkapcsodon, és hagynak szaladgálni. Néha még benyomják a vödör vízbe, mert ugye megmutatnak másoknak is. Esetleg helyet is változtatnak veled, tehát mire magadhoz térsz máshol vagy. Aztán egyszer csak szétverik a fejed, ha értenek hozzá egy, ha nem értenek akkor 2-3 ütéssel. Vagy beraknak egy vízzel teli zacskóba és megvárják míg megfulladsz.
RAGARDA662010.03.05.herrwolf! Nekem van ilyen faluban dicsekvős ismerősöm! Tavaly tavasszal a Kunin nagyon beleült a halba és a közös ismerősök mesélték hogy több mint egy mázsa volt a 25 db ponty amit elvitt 2 nap peca után. Azóta arra várok hogy együtt pecázzunk és ha megnyikkan hogy nincs kapás, gyomron rúgom! Mondjuk amúgy sem kedvelem... de kivárom az alkalmat!
herrwolf2010.03.05.Most olvasom a 2010-es horgászrendet és etikai kódexet. Kiragadnék 1 részt:
"9. Horgászat közben mindig gondoljuk át, hogy fogásunkból mennyi halra van szükségünk, és csak annyi halat tartsunk meg, amennyire szükségünk van, ne dobjuk el pazarlóan halzsákmányunkat. A szükségtelen mennyiségű halat és azokat, melyeknek elvitelét az előírások tiltják, a fogást követően óvatosan és sértetlenül, nagyon kíméletesen engedjük vissza, lehetőség szerint ki se vegyük a vízből. Ha kíméletesen visszaengedjük a halakat, később újra lehetőség nyílik majd a megfogásukra. Mindig megfelelő módon tároljuk a fogott halat! Ne pocsékoljuk, dobjuk ki a szemétbe a megfogott halzsákmányt. Ne tartsunk meg halzsákmányt csak azért, hogy mutogassuk, felvágjunk vele. A halakat ne tegyük ki lassú fulladásnak. A hal megölése mindig legyen gyors és humánus."

Jó mi?
RAGARDA662010.03.05.Idióták! Most pl. üres a fiókom de álltalában egy halászlére való szokott benne lenni ha megkívánom. De a filézett gerincet mindig belegyömöszölöm a fiókba mert a jó halászlé alapba kell a paszírozni való!
herrwolf2010.03.05.Rengetegen dobálják el!!!! Totál fel szoktam háborodni....
RAGARDA662010.03.05.Ki az a hülye aki a filézés utáni még húsos gerincet nem főzi bele a halászlébe? Én mindig elrakom a belsőséggel, de ha halat rántok, kifilézem.
herrwolf2010.03.05.Na ez nálam még egy érzékeny téma a halfilézés! Mi jól lakunk egy kettes süllőből, de soha sem filéznék halat! El sem tudok képzelni felháborítóbb dolgot egy horgásztól, erről ne is beszéljünk. Aki a fogott halat filézve eszi, az szentségtörést követ el, szerintem. Ha valaki filézett halat akar enni, annak tényleg halgazdasági halat kéne vennie és ennie...Mikor a tanyán filézik a pontyot, még a környékről is elmegyek..Én az egész halat fogtam ki, ki nem dobnám a filé maradékot a kukába. Esetleg a filé+ hal az alaplébe kombináció még elfogadható számomra.
RAGARDA662010.03.05.herrwolf! Hidd el hogy engem annyira nem érdekel a hal piaci ára meg az engedélyé / mondjuk csak halelvitel szempontjából!!! / nálam nincs 500 literes fagyasztó, van egy halas fiók és ennyi! Oda is csak halászlének valót rakok mert csak friss halat sütök. Csak kíváncsiságból: Ti a pároddal /ha csak 2 személyt veszek alapul/ jól laktok egy kettes filéből?
BatteryLow2010.03.05.Herrwolf véleményed a sajátod. Komolyan írtam amit korábban horgászként és alább halként. A 8-as süllővel egyetértek. Hozzáfűzném még, hogy nem raknám szájbilincsre a reggeli fotózkodásig. Ahogy jött, menne(megy) is vissza kíméletesen.
herrwolf2010.03.05.Battery..Nem tudom neked mennyire komoly ez a téma, de én "ilyen fiatalon" azt mondom, nem volt építő jellegű a hozzászólásod. Én igenis szeretném tudni, hogy akivel beszélgetek vagy vitatkozom mit miért mond. Ez itt nem sikerült, ezért beszéltük ezt tovább.
Ragarda!"Ha úgy gondolom,bár nyolcas volt a legjobb, hazaviszem ha nem akarok halat enni akkor nem!" Ennél már csak egy jobb van. Bár akarok halat enni, de egy 8-as süllőt nem viszek el( el tudok vonatkoztatni a piaci árától és az engedélyem árától),de majd ha fogok egy kettest, az is elég..Ez a lehető legtöbb és legjobb amit tehetsz, szerintem.
BatteryLow2010.03.04.Jaj, kifelejtettem... C&R-ért + fényképezkedésért 15-öt. :-))))
BatteryLow2010.03.04.Tiszteletem azoknak, akik a tárgynál maradtak. Ha hal lennék, akkor a vizet szennyezőknek kötelet adnék, vízenkívüli kétlábúnak aki horoggal kifogja és elviszi társaimat, életfogytiglant, motorcsónakkal rodeozó elmebetegnek 30-at, mert leveri az ikrákat. C&R-ért 10 évet. Csónakózó-fürdőzőnek írásbeli figyelmeztetést. Rapsicot kötél előtt rettentően megkínoznám. (a lista nem teljes)
BatteryLow2010.03.04.Miért akartok mindenáron konszenzusra jutni? Ragarda66 feldobott egy gondolatot, ami a sajátja. Elnézve a hozzászólok életkorát és tudva 59 évemet, nem rökönyödöm meg a reakciókon. 20, 30...40 évesen hasonlókat válaszoltam volna. Korom nem érdem, pusztán csak megélem mentalitásom változásait. Régen én sem tudtam személyeskedés nélkül vitázni.
RAGARDA662010.03.04.hárosikisdevla! Ha valaki hát pont Te ne nagyon feszegesd az értelmet! Kinek gondolod Te magad? Ugorj Te innen, senki nem hívott! Az ilyen megnyilvánulásaid miatt már én sem csodálkozom ha megváltozik a másik hangszíne veled szemben!
RAGARDA662010.03.04.herrwolf! Én megértetem a Te mondanivalódat már az elején! Nincs szükségem kis kapura! Ha úgy gondolom,bár nyolcas volt a legjobb, hazaviszem ha nem akarok halat enni akkor nem!
herrwolf2010.03.04.Ragarda Rendes srác, csak most valahogy nem vagyunk egy hullámhosszon:-)) Valamiért nagyon szeretné a kiskaput, hogy ne legyen lelkifurdalása, mikor majd jön a 10+-os sütyi és szeretné hazavinni. Nem fog menni lelkiismeret furdalás nélkül, hidd el....Ha megölöd, kísérteni fog...Téged fog, mert Te már pedzegeted a kérdést, miért nem szabad lehentelni egy jó zabálásért egy 15 éves halat, ami még a toppon van.
herrwolf2010.03.04." Irogatjátok a nagy hal barátot, mégis megkínzod a kifogásakor,hiába engeded vissza! Ha lesarkítom a történetet akkor ez az igazság!" Ezt pedig igen nagyon félre tetszik érteni. Sosem emlegettem a keccsendrelízt és nem azért beszélek mértékletességről mert akkora zöld vagyok .Ez csak az egyik ok. A másik pusztán önzés, még sokáig szeretnék természetes vizekben pecázni, de a sok tahó hentes miatt ez veszélybe került! Ez a lázadásom fő oka! Én magam is viszek haza halat, ahogy ezt ezerszer meg is írtam. Szeretnék még tíz év múlva is vinni és ezért háborít fel, hogy ugyanazért az apró pénzért, amibe a zsuga kerül van aki elvisz évente 5-6 kapitális halat, mert rengeteget horgászik, mert gyakorlatilag nem horgász, hanem halász és nem kerül egy vassal sem többe az engedélye, mint nekem, aki csak annyit viszek, amennyire szükségem van és nem a kapitális halakat ölöm, meghagyom a lehetőséget, hogy Te is megfogd.
NLG2010.03.04.Ő ez nem egy horgászportál? Vagy ez a Greenpeace oldala? Ez a szegény C&R dolog meg már úgy belett skatujázva,hogy szerintem már bánja, hogy megszületett, egyetlen dolog számít ha van C&R, ha nincs, sportszerűen horgászni, mértékkel szabályokat betartva halat hazacibálni, kíméletesen bánni a halakkal, a tenyésztési szempontból a génátörökítést lehetővé tenni!
Haroskisdevla2010.03.04.RAGARDA!
A másik bácsival együtt át kéne ugrani egy Új portálra....
Pulcsikat kötögetni,szabó családot hallgatni, kicsi mamuszkába csoszogni a EGYÜTT a közös OTTHONBAN!!!
Ha már az értelmet feszegeted....
herrwolf2010.03.04.Azért az nem gyanús, hogy csak ti ketten értitek? Nem akarlak bántani, de nem érzem az okosságot, aminek "át kéne jönni" Fejezzem be a horgászatot? Mondd el mi a konzekvencia? Mi a nagy végkövetkeztetés. Pecázni fogunk. Szerintem nem bennünk az olvasókban van a hiba, gondolkozz el ezen az eshetőségen, szerintem.
RAGARDA662010.03.04.BatteryLow! Te vagy az EGYETLEN aki megértete miről beszélek! Ha van időd olvass vissza hogy mik voltak a reakciók és értelmezések! Beszarás!
RAGARDA662010.03.04.herrwolf! Komolyan mondom csodálkozom rajtad! Vagy nem kellene? Miért nem olvasod el többszőr ha elsőre nem sikerül megérteni????
Jól írtad ha igazságos akarok lenni, a hal visszaeresztése humánus is és képmutató is! Hol olvastad nálam hogy a kapitális vagy bármilyen halat le kell mészárolni? Mutasd már meg légyszíves! Pontosan erről szól az egész írás! Irogatjátok a nagy hal barátot, mégis megkínzod a kifogásakor,hiába engeded vissza! Ha lesarkítom a történetet akkor ez az igazság!
herrwolf2010.03.04.Szerintem egy icipicit madárnak nézed az olvasókat, de lehet, hogy tévedek. A többség sztem ezt nem kajálja meg.Ettől senki sem bólint a kapitális halak lehentelésére. Halat vinne lehet, sőt kell. Egészséges. Ahhoz kell az ész, hogy mit viszel el. Ebben különbözünk....
herrwolf2010.03.04."Érdemes elgondolkodni rajta, mennyire emberséges mód ez a híres Cath & Release!" Horgászunk. Ez ugye tény. A két lehetőség a horgászat végeredményét figyelembe véve:
1. Megölöd és elviszed. Elpusztult, vége.
2.Lefényképezed és kíméletesen visszahelyezed az életterébe. Él tovább...
Én inkább a másodikra jelentkeznék. Amit sugall az írásod, az az, hogy a hal visszaeresztése nem humánus, hanem képmutatás. Szerintem meg ennek okán úgy forgatni a szót, hogy humánusabb elvinni a halat, az a képmutatás.
A folyamat mindkét esetben ugyanaz, tehát nem értem minek is írtad itt le. Vagy esetleg Te nem így horgászol?
BatteryLow2010.03.04.Ragarda66, tökéletesen értem, amit írsz. Talán ebbe korom is segít. Van ismerősöm, aki jóízűen megeszi amit kifogtam, csak azt nem érti, hogy minek fogom ki azokat, amiket visszaengedek. Nehéz bevallani, hogy a halak kárára élvezkedem.
dravafan2010.03.04.Lehet, hogy igazad van, lusta vagyok visszaolvasni ez már az én bajom:).Béke
RAGARDA662010.03.04.Mi az érdekes? Ez a folyamat vagy sem? Sajnálom hogy felfoghatatlan az írás mondanivalója,nem tudom tömörebben, ha visszaolvasol!
Üdv:Laci
dravafan2010.03.04.Hát ne haragudj de ez amit irtál mármint hogy a hal mit él át...maradjunk annyiban hogy érdekes.Ez amióta horgászat létezik (és most nem a kapálásra gondolok) így működik hogy a hal szájába bele kell akasztani a horgot.Nem hiszem hogy a hal "érzéseivel" ilyen szinten kellen törődni.Ha elengeded él ha nem akkor sül.Az megint más hogy a halnak mint nemes ellenélnek kijár a tisztelet.Aki meg sörétessel *****belő egy szarvast, na azt kéne megakasztani úgy ahogy írtad (ezt én mint vadász írom).
Üdv,Vicze.
RAGARDA662010.03.04.Ez a pár sor semmi másról nem szól csak arról hogy ne higyjétek azt hogy a halnak akkora élmény egy ilyen procedúra,még ha vissza is engeded! Ez tényleg ennyire érthetetlen?
RAGARDA662010.03.04.herrwolf! Ti olvastok is vagy csak hjtjátok a magatokét! Hol olvastad hogy agyonütném???
herrwolf2010.03.04."Az annyira istenített C&R is tulajdonképpen KÍNZÁS!" Ajaj..Ez tényleg nagyon meleg. A másik lehetőség?? Mondd, mi a másik lehetőség? A halat kíméletesen megölni?? Ezt nem mondhatod komolyan....A legtöbb hal a szájában nem vagy csak alig érez fájdalmat. A potyka könnyedén összeroppantja a kagylót és szétvágja ezerszer a száját, de észre sem veszi...Te egy horogszúrás miatt agyonütnéd? Természetesen igyekezni kell a legkíméletesebben bánni minden élőlénnyel, de azért horgászatról van szó....
RAGARDA662010.03.04.Harosi! Azt hitem van annyi vér a pucádban hogy ezt írd:- Ha jól belegondolok van benne igazság.... Na mindegy!
Haroskisdevla2010.03.03.RAGARDA!(BÁCSI?)
Nagyon el tetszettél siklani a valóság talajátol!
Kérlek segíts nekem össze állítani egy full etemborós peca cájgot!!
Nem is....kérdezlek jó-e így?
Húzásra marosmixxé porladó horgászbot,kukorica ízesítésű 32-es vízben oldódó mádzsik flex zsinór,és gumi horog,lenyomott szakállal,ropi szájnilincs....
Na így rendben leszünk???
Tessék szedni a piros-fekete bében oldódót,mert nagy a baj!!!
petya82010.03.03.Nem azt mondtam h a C&R kínzás!
Hanem ha horgászik az ember és horoggal teszi mind ezt,és ugyebár te aztmondod h a horog is kínzás,akkor minden horgász kínozza a halat azzal,h horogra csalja!
És köztük te is,én is,és a többi horgász is MIND EZT AZÉRT mert horognélkül nincs halfogás!:)
RAGARDA662010.03.03.És lőn világosság! Gratulálok Petya! Leírtad a lényeget! Az annyira istenített C&R is tulajdonképpen KÍNZÁS!
(BB)2010.03.03.És egyébként sincs szívem leütni minden halat, mert nagyon szeretem és tisztelem őket. Ha van lélekvándorlás, akkor következő életemben biztos hal leszek, de vállalom a következményeket.
(BB)2010.03.03.Átjön ez, csak ezzel igazság szerint nem tudok mit kezdeni, mert horgászat nélkül nem tudok élni. Viszont nem tudnék hal nélkül se, ami azt jelenti, hogy vissza kell engednem a legtöbbet, mert szeretném, ha majd 30 év múlva, amikor lemegyek a vízpartra nem csak azt szeretném figyelni, hogy milyen szépen úszik a legyem (mert akkor már csak azt szeretném űzni), hanem halat akarok fárasztani.
petya82010.03.03.Így már értem!:)
De másképp kifogni a halat nem igen lehet,max varsák stb senkinek nem hiányzik!:)
Maga az élményért horgászunk "mi akik rinyálnak"!:)
Szval ezért "kínozzuk"!
RAGARDA662010.03.03.Több pecás le lett fikázva a hala miatt! Kinek jutot eszébe hogy az utánpótlás,magyarul telepítés úgy történik e ahogy mondják? Miért nem a parton mérik le a telepíteni kívánt halat, előre kiírt időpontban? Ha netán valamelyik horgász szeretné megnézni hogy mire költik a befolyt nem kis! pénzt!
RAGARDA662010.03.03.nem tudom másként megfogalmazni, lehet hogy ez így érthetőbb: ha természetvédő vagyok, nem ugrálok pároslábbal a hóvirágon és nem vésem a fába hogy szeretlek Juci! Ha annyira véditek a halállományt és szeretitek a halakat /mert visszaengeditek!/ akkor minek kínozzátok? Így már érhető?
petya82010.03.03.Lehet h pont rossz mondatot emeltem ki ezzel h:csak addig pecázz amíg nincs meg az a mennyiség amit esetleg el akarsz fogyasztani!"De nemértem miköze ahoz h átéljük amit a hal....
petya82010.03.03.Lehet h ha lejött vna a mondanivalód se értenék többet ezen mert ahogy mondtad:
"csak addig pecázz amíg nincs meg az a mennyiség amit esetleg el akarsz fogyasztani!"
Ennek miköze ahoz,h akasszunk a saját szánkba egy horgot és éljük át azt amit a hal?
Ezt nem értem....de ha elmagyarázod!:)
RAGARDA662010.03.03.BB! Ha jól látom Te valamelyest kapizsgálod,mit akartam kihozni az írásból!
RAGARDA662010.03.03.Hárosikisdevla! Nem azt akartam ebből kihozni hogy öld meg amit kifogsz! Ha állatvédőnek / halvédőnek/ tartom magam, akkor el lehet gondolkodni a C&R-en is!
RAGARDA662010.03.03.Petya! Szerintem a szüleid még nem is ismerték egymást amikor én már vígan horgásztam! Neked kell még pár év mire benő a kutacsod és fel tudsz fogni dolgokat! A *****nyalás még nem horgásztudomány!
RAGARDA662010.03.03.Csodálkozom rajtatok! Látom nem jött le a mondanivalóm! Azt próbáltam nektek elmagyarázni hogy le lehet sarkítani a Ti mondanivalótokat is! Több kép alatt ment a ti / kiírom: herrwolf,hárosikisdevla stb, / szemléletetek kifejtése,minek hazavinni a halat,mérsékletesség. Az asztalnyi / 25db! / keszegnél is ! Miért így tartod, miért lógatod a fára stb. Ha ezeket összegzem, a nagy halvédelmet és egy kicsit lesarkítom, akkor mondhatom én is hogy csak addig pecázz amíg nincs meg az a mennyiség amit esetleg el akarsz fogyasztani!Így már érthető?
(BB)2010.03.03.:D:D:D:D:D
Snoekbaars2010.03.03.Én értettem RAGARDA mondandóját! Ha RAGARDA belelép egy szögbe, le kell lőni. Nincs mese. Nem szabad szenvedni hagyni! Mert ha nem lőjük le lehet hogy belelép mégegy szögbe és az már aztán tiszta kínzás!
(BB)2010.03.03.Aki a C&R-t míveli, törekednie kell a halakkal való legkíméletesebb bánásmódra. Ezért vannak a barbless horgok, lásd a legyeseknél és ma már egyre több felé a pergetőknél is. Persze vannak halfajok, amiknél ezt nem ilyen könnyű megoldani, pl a csuka, de egyágú szakállassal is lehet rá pergetni. Nem tudok egyetérteni a többszöri kifogással, én nem ezért engedem vissza, hanem, hogy kíméljem a halállományt. Imádom a halhúst, és viszek is haza halat, de mértékkel, és nem a kapitálisakat. Tudom, hogy sérülést okozok (a lehető legkisebbet), de én el tudok számolni a lelkiismeretemmel.
drilling2010.03.03.Ez nem kecs end risee hanem kecs end zsák:))))
petya82010.03.03.Ragarda66
Te hrgászni is szoktál vagy csak dísznek vagy itt?:)
Horgász vagy te egyáltalán?:-)
herrwolf2010.03.03.dehogynem...öld meg, nehogy szenvedjen, mert megszúrta a horog...
Haroskisdevla2010.03.03.Akkor kérdezlek....
Szerinted mit is kéne csinálnunk??
Mert ez nem derült ki a vakerból!
Haroskisdevla2010.03.03.Jó iromány....
Hány sör után sikerült???
herrwolf2010.03.03.Ne haragudj, de mit akartál mondani, hogy jobban jár a hal ha megölöd??Az emberséges?? Gyilkold meg, ne ereszd el, mert megszúrta a horog???? Pont ez a különbség a vadász és a horgász között(már amelyiknél). A horgásznak adott a lehetőség, hogy a prédát TÖBBSZÖR IS KIFOGJA! A vadászatnál nincs ilyen...
 
Az amúr (Ctenopharyngodon idella) eredeti elterjedése a Jangce és a Sárga-folyó volt. A XX. században kezdték telepíteni világszerte ennek köszönhetően nemcsak Európába, hanem a tengerentúlra is eljutott. Hazánkban az első regisztrált amúr telepítés 1968-ra datálódik, melynek helyszíne a tatai Cseke tó volt.