Cikk oldal
2010. 03. 12

Dunai: Álságos tilalmak, avagy összhangban a halpiaccal

Évről évre megdöbbent így a ragadozó tilalom idején, hogy a halpiacon milyen vidáman árulják a szép nagy süllőket. És felmerül bennem, hogy vajon hol és mikor foghatták ezeket a halakat?

Mint tudjuk, a süllő fajlagos tilalmi ideje március 1-től április 30-ig tart. Két hónap.
Tehát, ha április 29-én süllőt vennék a Nagycsarnokban akkor az minimum két hónapja áll a fagyasztóban vagy (ami sajnos valószínűbb) fészekrabló rabsicok áldásos tevékenysége folytán került a halkereskedőhöz.

Miért teszi ezt lehetővé a törvény? Miért egyenlőbbek, már megint - valakik az egyenlőknél?
Ha tilalom van, akkor azt be kéne tartatni az összes szereplővel, ugyanis elég nehezen hiszem el, hogy a piacon kínált halakat lombikos módszerrel tenyésztették.
Papolunk itt a környezetvédelemről és konferenciákat tartunk a semmiről, miközben a probléma annyira nyilvánvalóan itt van az orrunk előtt, hogy talán pont tőle nem látunk.

Törvényalkotók: - vagy totális süllőembargót kéne hirdetni a kérdéses időszakra vagy hagyni az egészet a fenébe.

Én az előbbire szavazok.


Hozzászólás
Dunai2011.03.16.solyi!
Amíg a vízen töltött órák száma növekszik, addig nincs nagy baj. :D
Nekem az a tapasztalatom, hogy a parti horgászat lehetőségei csappantak meg, de drasztikusan, mert vagy levillanyozzák vagy szét gereblyézik a partról könnyen megközelíthető helyeket. De akár egy morálra vonatkozó passzust is oda lehetne csapni az éves engedély mellé, persze attól se változna semmi...
Az a helyzet, hogy míg a vadászat egy viszonylag hangos műfaj és ezáltal sokkal jobban nyomon követhető - a peca viszonylag diszkrét műfaj és ha nincs szemtanú, akkor úgy garázdálkodik az arra kapható, ahogy akar. Duna és Tisza méretű élő vizeken szinte lehetetlen megszervezni a hatékony halőrzést, hacsak nem adunk több pénzt, eszközt és törvényi jogot az ellenőr kezébe. Én már akkor boldog lennék, ha az országos horgászrendbe egy az egybe átvennék az RSD-n már meghonosított szabályokat. Ott van felső határ és vannak kíméleti területek- ugyanúgy, ahogy a külső sérülést szenvedett halat sem szabad megtartani. Amíg a Dunán meg a Tiszán nem védjük törvényi verdikttel a legismertebb ívóhelyeket, addig sajnos nem tűnik el a piacok látványhűtőiből a nagy süllő.
Dunai2011.03.16.Jav:

Ha már annyira rajta van a Halvédő az új halászati törvénytervezet megfogalmazásán, akkor nem ártana ilyen alapvetésekre is odafigyelni!
Dunai2011.03.16.kjv! Sajnos nem életszerű, hogy a tógazdaságok kilóra eladják a tenyészállataikat. Egy 3 kiló feletti süllő, ha tele van ikrával - sokkal többet ér, mint a piacon megállapított kilónkénti ára. A tudomány mai állása szerint nincs rá racionális magyarázat, hogy miért szakítaná meg a tógazdaság a tenyészállatainak a szaporodását - amivel aztán milliókat kereshet, ha kikelnek az ivadékok és méretes süllővé nemesedve telepíthetővé válnak.

Ez egy tipikus magyar kiskapu, amit a hozzá nem értés és a rablásban érdekeltek tábora tart nyitva - ki tudja meddig és miért...? Ha már annyira rajta van a Halvédő az új halászati törvénytervezet megfogalmazásába, akkor nem ártana ilyen alapvetésekre is odafigyelni!
molamobil2011.02.23.kjv azért arra mérget ne vegyél, hogy az áprilisban a Bosnyákon a halpulton látott 3-4kg-os süllők tenyésztett tógazdaságiak! Inkább valamelyik HTSZ-től származik és vagy dunai vagy tiszai halak!
kjv2011.02.23.Hali! A halpiacon árult halak túlnyomó többségét tógazdaságokban állítják elő. A hal árusokat rendszeresen ellenőrzik, a halak származási helyét is.
solyi2011.01.11.A pergetett halaim száma évről évre csökken.A vizen töltött órák száma évről évre nő.Malacképűeket fogok,ezekkel nincs baj.A neylon potyeszok zsirtól csöpögnek,már a Dunában is.
Kedves Dunai!
Legyen neked igazad,és kerüljön a méltó helyére a bűnüldözés terén a "vizirablók" felszámolása.Sok gyökér bűnüldöző.Ha sejtené,hogy ebből kb hasonló nagyságrendet kaszírozhatna mint a gyorshajtásból.Éés nem is kellene ekkora millákat belefeccelni.
jurinovics2010.03.19.Kapott valamennyi nyilvánosságot, de (még) nem eleget...
http://www.magyarhirlap.hu/a_videk_magyarorszag/e gy_partra_vetett_halor_legendaja.html
Dunai2010.03.19.jurinovics!

Már nem először hallom ezt, hogy a rablók ellen eljáró halőrt kirúgják ha "olyan" embert csesztet aki nála hatalmasabb. Minden ilyen esetben a nyilvánossághoz kell fordulni. Az az egyetlen biztos védelem és a leghasznosabb a ügy szempontjából.

Ezek a helyi kiskirályok nem igazán tudnak mit kezdeni a médiával, mert hülyék (helyi hülyék) hozzá. Ha egyszer egy ilyen erőszakból és korrupcióból élő majom megtapasztalja, hogy valamivel nagyobb területet képes megvédeni az országos szintű igazságszolgáltatás - mint az ő kis szemétdombja, akkor elgondolkodik. Ha meg nem, akkor börtönben végzi.

Lehet, hogy nem áll valami előkelő helyen az országos korrupció felszámolási listáján a vizeinket körülvevő rablók kézre kerítése, de én bízom benne, hogy előbb-utóbb minden ilyen cinikus gazembert utoléri a végzete.
jurinovics2010.03.18.Halőr nálunk nincsen (Duna, Ercsi szakasz), így aztán a halász is annyit (és akkor) visz, amennyit nem szégyell (és nem szégyenlősök ezek).
Rövid ideig volt halőrzés, csak aztán a halőr ellenőrzött pár halászt is, nekik meg elért olyan hosszúra a kezük, hogy a halőri megbízása egy hét múlva ugrott.
Amúgy én teljesen egyetértek a felvetéseddel, igen keményen büntetni kéne a halak illegálisan működő felvásárlópiacát (legyen akár étterem, akár magántó, akár Lehel csarnoki halárus). Plusz felső mérethatár, plusz kíméleti területek (ahol februártól júniusig egyáltalán nincs peca), plusz kívülről akadt halat ne lehessen elvinni. Még ilyen szigorítások mellett is kéne vagy 10 év, mire a természetes vizeink megközelítenék - ismétlem, csak megközelítenék - a Nyugat-Európai viszonyokat (pedig azok sem fényesek).
Dunai2010.03.18.jurinovics!

A törvény nemismerete, még senkit se mentesít a büntetés alól.
Pont ezt a jelenséget hivatott meggátolni szerény felvetésem, de sajnos mindig elkalandozunk az eredeti témától és folyton a kormoránoknál meg a rabsicoknál kötünk ki.

Egyébként a halőr, ilyenkor merre jár?
jurinovics2010.03.18.Nálunk a Dunánk ilyenkor is hordja el a halász a szép süllőket, csukákat. Azt mondta, hogy ő nem tud róla, hogy tilalom lenne...
warriorhungary2010.03.16.Bergkamp! Pont ez a fajta hozzáállás hiányzik a Magyarokból, mert mi mindig gyáva megalkuvó politikusokat szavazunk meg,hagyunk a hatalomban, aki alig várja hogy eladhassa a lelkét brüsszelnek(eddig moszkvában tette ugyanezt)
Az angolok nagyon helyesen nem szaroztak. Mi meg konferenciázgatunk, és mire döntés születik igazából mindegy lesz mert a kormoránjaink éhen döglenek, mi meg nézzük a régi videókat hogy mennyi hal volt a vizeinkben, és tartjuk majd a magyaros sírós búfelejtőket sok bor mellett ahol a cigány húzza a fülünkbe...
Dunai2010.03.16.aspius!

Feltehetően nincs kellő számú pergetésben érdekelt sporttárs, az ilyen és hasonló fórumokon aki megvédhetné a mundér becsületét. Én személy szerint egész jó ötletnek tartom, amit néhány vízterületen már bevezettek - nevezetesen, hogy azt a halat nem lehet megtartani amelyiken külső sérülés nyoma felfedezhető. Ha ezt belevennék az országos horgászrendbe, már klasszisokkal több eszközzel lehetne fellépni a twiszterrel gereblyézők ellen.

Ugyanakkor meglehetősen egyoldalúnak tartom, hogy folyamatosan a békés halazók próbálnak kurtítani a pergetők jogain és lehetőségein. Fordítva ezt a jelenséget még nem tapasztaltam. Ha valaki egy kicsit is mélyebben beleássa magát a pergetés tudományába/művészetébe annak tudnia kell, hogy micsoda kitartás, helyismeret és önuralom szükséges egy-egy jó hal megfogásához. Nem beszélve a ráfordított idő- és anyagi áldozatról...

Ezért aztán, holmi köztörvényes bűnözők rabló magatartása és a pergetés mint sport közé- laza eleganciával egyenlőség jelet tenni több mint felháborító.
A természettel szembeni tisztességes magatartás és alázat egy bizonyos ponton túl, már nem az országos horgászrend kompetenciája, hanem a neveltetésé.
aspius2010.03.16.Aki halásztól feketén (számla nélkül, tilalmi időben, stb.)-, vagy rabsictól lopott halat vásárol és az így szerzett halat kereskedelmi forgalomba hozza, avagy a vendéglátásban használja fel az közegészségügyi, illetve (büntető, ill. adó) jogi értelemben felelős: 1. ellenőrizetlen eredetű és ellenőrizetlen minőségű élelmiszert hoz forgalomba, 2. orgazda a lopott hal tekintetében, de minimum bűnsegéd, 3. lévén, hogy a lopott hal adásvételét számlamozgás nem kiséri, így adóigazgatási és büntetőjogi szempontból is relevánsan szankcionálható, büntethető úgy az eladó, mint a vevő!!
Egy civilizált jogállamban ennek a töredékéért is tömegesen eljárás alá vonnák a tolvaj halászokat és az orgazda kereskedőket, vendéglátósokat!!
Szomorú egyébiránt az is, hogy nagy eséllyel bűnpártolóvá válnak a telepítésre tiszai, dunai, balatoni stb. halat vásárló horgászegyesületek is és a magán horgászvíz tulajdonosok, ti. pl. természetes vízből származó ívásra kész anyahalat -jellemzően ártéri elöntésekrő-l, csak illegálisan lehet lehalászni és kereskedelmi forgalomba hozni!

Javaslat: Általános halászati tilalom a természetes vizeken minden naptári év március 01-től junius 15-ig, illetve a vermelő és ívásra készülő halak (süllő, csuka) védelmében általános halászati tilalom a természetes vizeken december 01-től március 01.ig azzal, hogy ezen időszak alatt a tviszteres, jig-es, wobbleres horgászati módszerekre is tilalom van!!!
A javaslat radikális, de meg kell lépni, mivel 5 év múlva semmink nem lesz, csak az üres folyóink, természetes tavaink és a jól halasított műtavaink....!!
Bergkamp2010.03.15.Angliaban nem sokat torodtek Brusszellel.Halomra lottek a kormoranokat,igy tulelte a csuka ,marna ,domi ,es sullo allomany a Severn folyon a tamadast es senki nem hallott semmit Brusszelrol.Lehet hogy az angolok megtartottak par golyot Brusszelnek?
Haroskisdevla2010.03.15.Pedig voltak a vízen kormikák is...mééé nem azt lőték???
Úgysem szedték össze a tásokat,akkó meg nem mindegy mire lő??
herrwolf2010.03.15.Ilyet mi is tapasztaltunk Százhalombattán. Ott is veszni hagyták a sebzett jószágot..Elég felháborító..
warriorhungary2010.03.15.Hát igen van néhány kukába való jogszabály Hazánkban:((((
Az önszerveződő civil összefogás pl. sokat segítene. Ahogy írtam lejjeb az illetékesek cinkos félrenézése. Kár hogy nem jó a húsa különben nem lenne elszaporodva.
A múltkor az ismerőseim kint voltak pergetni. A folyón fellettük 1-2km vadkacsa vadászok voltak. Süllő nem jött, de fogtak fejenként 3-4 sebesült vadkacsát amit hozott a víz. Szegény rókák mit szentségelhettek:))))
herrwolf2010.03.15.Már nem tilos a kormoránt kilőne, de engedély kell hozzá..Az aztán amit nem mindig kapsz meg, mindenféle más "érdekek" és azok védelme miatt...Itt sokszor a természetvédelem a legnagyobb "ellenség" !!!Vicces képzavar, nem?
warriorhungary2010.03.14.Szívesen megvitatnám veled azt hogy kinek mi áll az érdekében, de ne politizáljunk itt, meg aztán a nicnevemből valamennyire sejthető, hogy nem vagyok túlzottan "pol-korrekt" :))))
A kormoránokat a bal*****kodó uniós biztosainknak köszönhetjük. Mert eu-s szabály hogy tilos őket írtani. Az ilyeneket itt Magyarországon duplán betartják, míg a többi tagállam rögtön hoz olyan rendelkezést amivel ki tud bújni az őt kellemetlenül érintő szabályozás alól. Mi nem. Itt hűséges kutyaként nyaljuk brüsszel talpát hátha dob egy dícséretet, és nem csak kormorán kérdésben van ez így.:(((( Én azt olvastam, hogy Dániai lobbi a kormorán irtás tiltása, mivel nagyon sokan halászatból élnek és ilyenkor télen a kormoránok lejönnek hozzánk délre zabálni, nekik meg nyugtuk van és ez így nekik jó, ha meg itt megzabálja a halat, majd vehetünk a dánoktól, okosan, pénzért. Tiszta szopatás.:((((
Dunai2010.03.14.warriorhungary!

Sokat hallani mostanában, hogy az édesvíz lesz a következő évszázad kincse.
Elég sok helyen tetten érhető a vízbázisunkért folyó harc, a vízműcégek privatizációs kísérletei révén. Nos, ugyanebben az édesvízben élnek a mi szeretett halaink is.

Megkockáztatom, hogy valakiknek érdekében áll a több mint 300 ezres horgásztábor megosztása, nemcsak a piaci uralom miatt - hanem ezen keresztül bizony az édesvizeink lehet a fő cél. És ebben az elméletben a halaknak nem osztottak lapot.

Hosszú évek óta először fordult elő, hogy Tasson a turbina öbölben egy darab hal se tudott áttelelni. A helyiek elmondása alapján vagy ezer kormorán szállta meg a területet és pillanatok alatt elpusztított/elzavart minden halat az öbölből - amolyan Hitchcock - Madarak módra - úgy hogy egy hatalmas iszapfelhő és pár sérült keszeg maradt utánuk.

Tudok olyan napról a tavalyi ősz folyamán, amikor több mint 80 db. napijegyet adtak el Tasson és senkinek egy árva sneci kapása se volt. Tehát 136.000 forint csak egyetlen napon a semmiért! Vajon meddig lehet ezt még csinálni?

És mi lehet a végcél, ha ez az irány?
warriorhungary2010.03.13."Ha képesek vagyunk kimenni a Pó-ra és százezreket elkölteni egy jó halért, akkor ezt miért ne tehetnénk meg itthon, sokkal kényelmesebb körülmények között? Ráadásul a kinti táj elég egyhangú, hacsak a mezőgazdasági csatornákra gondolok..."

A Pó-t nem látja az apeh, míg itthon mindent....
Amúgy tök igazad van mindenben. A halállományt úgy lehetne visszaállítani mint a rendet az országban . csak drasztikus lépésekkel, de ez már megint politika....
Dunai2010.03.13.Megdöbbentő, hogy nem lehet úgy tenni egy (szerintem ártatlan) javaslatot, hogy abba ne kerüljön bele a politika és a mi még rosszabb a Mohosz.
Én már azzal is elégedett lennék, ha valamikor a következő 10 éven belül kompetens hatóság legalább megvitatná a felvetésem.

Valahogy teljesen természetes - ha mondjuk sertésről van szó, akkor nem vágjuk le a hízót mert jövőre nem lesznek malacok.

Valahol olvastam, hogy horgászatra az egyéb járulékos költségekkel együtt
kb. 30-35 milliárdot költünk évente. Ez azért már van akkora piac, hogy illik komolyan venni az igényeit. Ugyanis egy-egy vízterület és a körülötte lévő idegenforgalom meg minden kizárólag attól függően működik, hogy van e hal.

Ha képesek vagyunk kimenni a Pó-ra és százezreket elkölteni egy jó halért, akkor ezt miért ne tehetnénk meg itthon, sokkal kényelmesebb körülmények között? Ráadásul a kinti táj elég egyhangú, hacsak a mezőgazdasági csatornákra gondolok...

Persze, nem vagyok naiv tudom, hogy pusztán törvényi szabályozással nem lehet visszaállítani a '70-es évek halállományát, de könyörgöm - valahol el kell kezdeni!
warriorhungary2010.03.13.Örülök hogy meggyőztelek:), de sajnos ezzel nem váltjuk meg a világot. Azért kellene betiltani, mert ránk magyarokra az önmérséklet a legkevésbé sem jellemző. Képzeld mi lenne ha az ittas vezetésnél nem lenne zéró tolerancia....
brotherzsolt2010.03.13.Legyen! Akkor neked is igazad van:-)
Bár én nem rájuk gondoltam, de tény hogy az általad leírt jelenség általánosnak mondható.
warriorhungary2010.03.13.Brotherzsolti!
"Te sem gondolhatod komolyan, hogy a hobbink miatt mások megélhetését vegyék el. Ez így nem életszerű"

Az életszerű hogy más földjéről aratod le a búzát? Mert nekem nem. A tizen húszkilós nyurgákat meg harcsákat amelyek már csak mutatóba vannak ők telepítették? NEM. Elviszik? AJHA. Ebben szted. mi a jogos? Mert szerintem semmi. Tudom elvileg telepítenek... A mennyiséget ki ellenőrzi? Hallottunk már olyanról hogy vita volt a mennyiségről? Én még nem. Gondolom, aki ellenőrzi jó magyar szokás szerint megkapja a magáét. Arról nem beszélve, hogy itt a Szigetközben az a" bizonyos téesz" a telepítés helyét 2-3 nap múlva halászati jogával élve intenzíven lehálózza. Meg aztán hallottam már olyat is, hogy ezek a halászati joggal rendelkezők, átruccantak az északi szomszédba is aratni....
brotherzsolt2010.03.13.Persze, hogy sántít, igazatok van,. De nem hiszem, hogy van esély arra, hogy egy-egy halfajtára árusítási tilalmat vezessenek be.
Hogy miért?
Herrwolf kommentjének végét folytatva, azért nincs ez "így", mert nálunk a politikához hasonlóan vannak jobbos pecások, akik nem tartják legitimnek a MOHOSZ-t, de ha ők kezdenének valamit szervezni, balról nem kapnának megfelelő támogatást. Közben mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti.
Majd ha a horgászcikkek forgalma eléri az ingerküszöböt a nagy gyártóknál, lehet, hogy maguk fognak lobbizni a politikai "elitnél"!
Úgyhogy vásárolni kell ezerrel:-)
Szóval belátom, igazatok van.
Üdv.
Zsolt
Dunai2010.03.13.brotherzsolt!

Azé', ugye te is érzed, hogy ez a Blerós hasonlat egy kicsit sántít?
Csak és kizárólag azt a halfajtát nem engedném árusítani aminek akkor van a tilalmi ideje. A több ezer tengeri halfajta és a 80-at meghaladó édesvízi halfajta (mínusz a védettek) azért valahogy csak kielégítené az egyébként elég gyatra, magyar halfogyasztási igényeket.

A halnak ívási időszakban a vízben a helye!
herrwolf2010.03.13.Brotherzsolt! Azért ez sem ennyire egyszerű.A mások megélhetése a halászat? A halászatnak már valóban nincs létjogosultsága. A horgászatból és a z ahhoz kapcsolódó üzletágakból nagyságrenddel többen élnek mint a halászatból, ami a horgászatból élők megélhetését veszélyezteti! A halászatnak véget kel vetni a természetes vizekben, ez nem kérdés, ez tény. Az pedig, hogy horgász szervezetek pénzéből telepített vizeken kereskedelmi halászat folyik, az egy vicc. A horgászat, a horgászturizmus milliárdos üzlet, még a mi kis országunkban is, de egyszerűen nem hajlandó ezt senki figyelembe venni, pedig a horgászok szövetsége a legnagyobb nem politikai tömörülés, kéne legyen erőnk...Sokkal erősebb lobbira és érdekképviseletre lenne szükségünk. Fogalmam sincs miért nincs ez így..
brotherzsolt2010.03.13.warriorhungary, Te sem gondolhatod komolyan, hogy a hobbink miatt mások megélhetését vegyék el. Ez így nem életszerű. A kormorán kérdés más tészta. Ebben minden ép eszű pecás egyet tud érteni veled. Én 90 %-ig mennék el, a maradékot elosztanám az állatkertek között:-). Dunai, nem rossz gondolat a piaci árusítás összhangba hozása a tilalmi idővel. De lásd. Blerót a "Horgász a pácban" című filmben, mikor tilalmi időben nem lehetett semmilyen halat kapni az étteremben:-). Herrwolffal egyetértve, nem hiszem, hogy a halgazdaságoknak ez jót tenne.
warriorhungary2010.03.13.Sokkal többre mennénk, ha a természetes vizeinken a "halászati jog" nevű förmedvényt teljesen törölnék a jogból. Ne lehessen halászni. Se hálóval,se villannyal, se táplival se varsával, senkinek. Minden halászati kft VEGYEN magának földterületet tóval, és a kerítésen belül azt csinál majd amit akar.
Azokat a qrva kormoránokat meg igenis le kell lőni. Ha nem engedi brüsszel, akkor ki kell adni a vadőröknek rendőröknek, hogy "véletlenül" nézzenek félre.
Mikor le van puffantva a 70% uk akkor kell majd beülni különböző bizottságokba, mert amíg a küldöttek tárgyalnal a kormoránok zabálnak, mi meg nyeljük a mérget.
Dunai2010.03.12.A javaslatom arról szól, hogy abban a két hónapban azt a fajta halat amire épp tilalom van, ne lehessen adni-venni. Attól, hogy időszakosan kiesik egy-két halfaj
a kínálatból - még nem megy tönkre a halkereskedő. Aki szereti a halat az úgyis talál magának másik fajtát. Ha nincs süllő, van harcsa pl. és így tovább... nem beszélve a rengeteg tengeri halról.

Ennyi védelem szerintem nem nagy áldozat a nemes halainkért.
Dunai2010.03.12.Ez is egy vélemény, de én mást javaslok. Ami most van az tipikus magyar kiskapu.
Vagy bezárjuk vagy sopánkodhatunk tovább, egyre kevesebb halat fogva.
herrwolf2010.03.12.Szia! Ne haragudj, de szerintem egy icipicit el vagy tévedve vagy valamiről megfeledkeztél...Az biztos, hogy a piacon látott tilalom alatt álló halak egy része sajnos a természetes vizeinkből való.
Az is biztos, hogy a halak származását a halpiacon vizsgálni kellene,de...Ha elmész bármelyik halgazdaságba, ott is tudsz kereskedőként vásárolni ám! A haltenyészetek nem állnak meg, a lehalászás folyik, halat adnak el....Hoznak a közeli országokból,(ha épp olcsó) elsősorban a drága halakból termelnek a halnevelők...Ezért aztán, szerintem, remélem, de nem olyan durva a helyzet..
 
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.