Cikk oldal
2010. 12. 16

4esazjo: bár tudnám!

nem tul régóta és nem is sokszor probálkozom tavi süllözéssel fenekezve. sok helyen olvastam meg hallottam már, hogy a tavi süllök ovatosabbak meg finnyásabbak mint a folyok lakói. eddig föleg búvár uszós és tirolifás szerelékkel probálkoztam, de nem tul nagy sikerrel... inkább csukák jöttek(az is rengeteg van a tóban) és süllöböl meg kicsik! probáltam taposott hallal, szelettel, élövel is... kicsivel és naggyal küsszel és bodorkával stb! de ennek ellenére nem akar össze jönni! pedig a tó állománya elvileg nagyon szép és bő! mondjuk azok sem fogják rommá magukat akik sokat vannak lent, pár 1-2kilos horogra akad de igazán nagyok igen ritkán! mi lehet az oka? rengeteget horgászott vizröl van szó, rengeteg akadóval és táplálékhallal... de valahogy akkor is meg kellene tudni fogni öket! a kérdésem az lenne, hogy aki képbe van ezzel a módszerrel mondja mármeg,hogy szerinte ha leegyszerüsítem a szereléket minimálisra(csuszóólom,elöke)és a kishalat mondjuk parafával vagy hungarocellel a testében emelem meg az sokat segíthet? mert szeretnék itt szép süllöt fogni végre de már az eddig használt módszerekben nem bízom! talán a buvárúszó egy öregebb süllönek ha kezdenen ovatosan cincálni a csalibol zavaró lehet ahogy bemozdul? vagy a tirolifa is billeg ha ovatosan nyelni kezdi és ez a mozgás a környezetében már ijesztö lehet rá? nemtudom! ha valaki tud véleményt mondani vagy ilyesmi megöszönném! üdv mindenkinek!
Hozzászólás
sancho762010.12.21.Bokor mester egyik filmjében a következőt mondja: Ahol sok a süllő, ott kevés a csuka, és ez fordítva is igaz.
Azt írod, hogy rengeteg a csuka. Nem lehet hogy ez is akadályoz a sikerben?
Egyébkén ma nekem is ajánlott egy horgászboltos olyan jiget, ami lebegteti a twistert, vagy gumihalat.
vizivakond2010.12.18.Az eu decemberi számában van egy érdekes süllős módszer. Próbáld ki. Nekem bejött. Pergetés, lebegő twisterrel.
dravafan2010.12.18.drága cimborám.megfogod a blinkert, beáztatod napóleon konyakba azt jó hosszúakat dobsz...olyan halat meg akkorát fogsz amilyet akarsz, há':D.
rakci2010.12.17.Pergetni kell!Nem óvatosak azok csak nem jó helyen keresed őket!Télen sem mindig a mélyben tanyáznak!Egyszer olyan sekély vízben találtuk meg őket,hogy rontott kapásnál kirepült a gumi!A finom kapások meg olyanok voltak,hogy hallottuk a boton egymás kapásait,pedig háttal álltunk egymásnak.Megjegyzem itt ott hártyásodott...Keresgélni kell őket,mivel bandáznak
Blero0012010.12.16.Azt azért nem értem, ha nagyrészt pergetett halak vannak felrakva, akkor miért akarsz fenekelni...
Itt a Balatonon pergetve mindig nagyobbak jönnek....
Ha annyira fenekezni akarsz, próbálj meg egy jól bevált balatoni módszert,ez sulynélküli,ill a súly egy jó nagy méretű forgókapocs,és erre kell kapcsolni a fűzöttet...az meg akkor az igazi, ha fagyasztott...akkor lebeg is..Van olyan időszak, amikor csak így fogják!..semmi nyeletőfék,a felkapókar Ki van oldva,és egy kis hungarocell van a spicc előtt..semmit nem fog érezni, ellenben neked azért lesz fogalmad, merre jár...
Én meg csak gumival....
molamobil2010.12.16.Szerintem nem jó helyen keresed őket! Ha a balatoni süllők megeszik a 20g-os tirolífával csúszóra szerelt lebegtetett halszeletet akkor a ti tavatokban lévőknek is elvileg meg kéne ennie! Szerintem olyan nincs, hogy mindig annyira finnyás legyen, hogy nyelés köben otthagyja, persze vannak olyan időjárási körülmények amikor valóban nem eszik, de hosszú távon ha ott kínálod fel a csalit ahol a süllők tartozkodnak akkor kéne, hogy fogj belőlük párat, csodák nincsenek, a szavaidból itélve kapisgálod a témát! Szerintem keresd máshol őket!
 
A compó pikkelyeinek zselatintartalma olyan magas, hogy akár pucolás nélkül is bedobható a halászlébe, a hő hatására azok feloldódnak és még karakteresebbé, kihűlés után pedig kocsonyássá teszik a levest (lsd. Halkocsonya).