Cikk oldal
2012. 04. 07

egry: Haltalanság

Kedvenc horgászhelyem a Kőrös egyik holtága a Harangzúg. Mintegy 6 km harang alakú 40-70 m széles igazi vadvíz. Gyönyörü környezetben. Minden adva lenne a leggondtalanabb pecázáshoz, csak egy valami hiányzik az pedig a hal.
E nélkül pedig hamar unalmassá válik a viz partján töltött idő.
De mi okozza a haltalanságot? Meg kérdeztem a víz gazdáját a Kőrösvidéki Halász Szövetkezetet , de igazán érdemi választ nem kaptam. Azt , hogy a megadott e-mail címre küldött levelet válaszra sem méltatták, már elgondolkoztatott.
Szóval úgy müködik ez a víz és a közelében lévő többi kőrösi holtággal, hogy ősszel leeresztik a vizet úgy 0,5 m mélységre előtte természetesen lehúzzák a benne levő halakat , mind egy szálig. Amúgy sem marad már sok, mert jó pár horgász üzi szenvedélyét, 1-2 meg szinte iparszerüen. De ez még mindíg csak töredéke a kifogott halaknak. Az igazi nagy halfogó mester a víz halásza.
Ő nem kispályás focista. Ladikjával tonna számra hordja be a búzát, kukoricát amit aztán szívlapáttal mehet be a varsái mellé. Varsából is van elég, úgy 40-50 méterenként. Persze ez nem illegális akció, szerves része a vizgazda szövetkezet programjának. Az éves horgászjegyen ugyanis felhívják a kedves horgász figyelmét, hogy a halász eszközeit piszkálni, azok közelében horgászni tilos. Meg, hogy október 15-től lehalászás van, és szintén tilos horgászni annak végéig. Azután meg már végleg nincs mire.
Kiváltottam idén is az éves jegyet és április 5.-én kiültem helyemre. Mozdítás nélkül haza mentem. Na nem baj, van ilyen, majd holnap. Másnap szintén csak a botot lógattam ,hiába.
Közben azon járt az agyam, hogy egy ilyen tökéletes természeti adottsággal megáldott területet miért nem használ ki az önkormányzat, ami komoly bevételt hozhatna nekik.
Most nem tudjuk, hogy mennyi halat telepít be a vízkezelő évente, fajtánként.
Mikor történik egyáltalán a telepítés?
Mennyi halat fog ki a halász ????
Mi történik a halász által kifogott halakkal, ill. ellenörzi e valaki a halászatot, hogy nem kerülnek e illegális helyekre a kifogott halak.
Mennyi halat fognak ki a horgászok a fogási napló szerint?
Jó lenne olvasni ezekről a halász szövetkezet honlapján, de még csak utalás sincs ezekről az információkról.

Hozzászólás
egry2013.03.12.Az a gyanum lumpenspinner, igazad van. Csak az ember szive vérzik, hogy egy ekkora csodálatos vizet hagynak igy tönkre tenni.
A halász meg röhög a markába, neki tesznek bevalamennyi halat, már meg lesz az éves bevétele.
2012 ben még rosszabb volt a helyzet, mint 11 ben. Még kevesebb kapás, nemes hal egy darab sem. Most látom, a 2013 as jegyek árát még megemelték 20%-al.
Azt hiszem, idén kihagyom ezt a vizet.
lumpenspinner2012.04.07.Segítségképpen adok egy linket,nézd meg a rátok vonatkozó neveket,címeket,és talán majd látni fogsz némi összefüggést.:) Szóval,sok jót ne várj. http://www.magyarhal.hu/index.php?u=tagjaink/3®io=4

Üd v.:ls
lumpenspinner2012.04.07.Szia Egry! Sohasem fogsz választ kapni a kérdéseidre,de ezt te is tudod.Írom ezt úgy,hogy még az adott víz közelében sem jártam soha.De mivel ez a víz is a Cs.-birodalom része,így könnyen megjósolható a jövője.Apja fia,vagy fia apja,egykutya.:)

Üdv.:ls
 
A pikkelyek alatt található halbőr két rétegből áll. Az egyik a hámréteg, mely tartalmazza azokat az apró nyálkasejteket, melyek a halnyálkát termelik és a bőr felszínére juttatják (ez a nyálka egyrészt védi a halat a kórokozóktól, másrészt sikamlóssá teszi a testét). A másik az irharéteg, mely vérerekkel, színsejtekkel és idegsejtekkel teli kötőszöveti rostokból áll.