Cikk oldal
2012. 05. 07

spiler: Egy felemás nap


Berobogtunk a tavaszba, szinte egyik pillanatról a másikra már 30 fok meleg lett, én meg görcsölök a gép előtt az irodában, hogy legyen, már végre hétvége hisz akkor ismét meglátogatjuk a Joker kékeszöld vízét, és remélhetőleg éhes halait. Lassan telt el a pénteki nap, de még munka előtt ellátogattam a horgászboltba és feltöltöttem a ládámat a hiányzó és fogytában lévő apróságokkal. Természetesen csalit etetőanyagot is vettem.
Nagy izgalommal vártam a reggelt. Már sokat horgásztunk a Jokeren, de mindég tud újat mutatni. Most sem hagyott minket cserben volt részünk örömben, bánatban, de derűsen zártuk a napot.
Végre szombat reggel, „nagyon reggel”, ha egy valamit utálok a horgászatban az a koránkelés. Ezt hatalmas nagy problémát leküzdve hamar bepakoltunk mindent a kocsiba és Attila barátom társaságában nekivágtunk az újabb kalandnak. Hipp hopp hamar kint voltunk, így már csak a napijegy illetve a helyválasztás volt hátra, amit elég gyorsan megoldottunk. Meglepően kevesen voltak a reggeli órákban, majd ami még jobban meglepett, hogy később sem volt tumultus. Nem mintha zavart volna minket így kényelmesebben elfértünk egymás mellett.
Jöhetett az etetőanyag, bekevertem 1 kg kolbászost és egy kg epreset, mind a kettőhöz pellet aprómag, és csemegekukorica társult. Etetőkosaras etetést választottam kiakasztott zsinorklippszel. 8-10 kosár finomság berepült a helyére majd röppent is utána a felcsalizott feeder végszerelék is, kezdésképp csemegével. Atesz is bevette a botokat és vártunk, vártunk, vártunk! Ja, időközben azért fogtunk is, az első kapás röviddel bedobás után jött. Kis híján majdnem lerántotta botot. Szerencsére résen voltan és időben elcsíptem barátunk kirohanását, majd indult a harc. Azt hittem sosem akar megállni szaladt visított az orsó, de csak meggondolta magát és elindult felém, persze noszogatni kellet egy kicsit, mert nem igazán akart partra vetődni. Végül szákba ért majd matracra és ekkor figyeltem rá fel, hogy valaki már felkantározta békés barátunkat. Eltávolítottam nem kívánt ékszerét, majd lefertőtlenítettem a sebeit és visszaadtam szabadságát. Méltóságteljesen szép lassan visszaúszott otthonába. Attila is nekilátott kapaszkodott a botba és hamar szákba tereltük a második, harmadik, negyedik barátunkat is. Szépen indult a nap jöttek a halak és egyszer csak vége lett, utána mindegy volt mi került a horogra, hajszálelőkére. Persze ahogy a halak kapókedve romlott, úgy erősödött a szél. A nap is egyre erősebben tűzött. Nem adtuk fel, ami tőlünk tellett megtettük, kipróbáltuk, lebegtettem előkehosszban, hajszálelőke-hosszban, volt, hogy csak kikönnyítettem és közben a-z mindennel csaliztam csaliztunk. Végül nagy örömünkre ismét jött egy jelentkező. Atesz rántott és a hal meg vissza, de azért csak megadta magát és elindult felé. Persze azért nem volt ilyen egyszerű. A szákot már benedvesítettem, erre barátunk félúton leköszönt. Ezek után már nem sok volt hátra még egy kicsit ücsörögtünk a parton kapaszkodtunk a székbe, mert néha olyan széllökések voltak, hogy majd felborított. El is ment a nap, ilyenkor valahogy gyorsabban repül az idő, lassan összepakoltunk majd elindultunk a halőrház felé, átnézték a kocsit, természetesen már mondani sem kellet automatikusan nyitottunk ki mindent, mert ez így van rendjén, és ez a házirend. Beszámoltunk a nap eseményeiről és fájó búcsút vettünk. Legszívesebben tábort vertem volna még egy hétre, de sajnos, be kellet, hogy érjem, ezzel a pár órával! Kárpótlásként elugrottunk Attila szüleihez ahol elfogyasztottuk egy kellemes estebédet majd magunk mögött hagyva a nap fáradalmait elindultunk haza a következő nagy kalandot tervezve.

spiler
Hozzászólás
Még nincsenek hozzászólások.
Az amúr (Ctenopharyngodon idella) eredeti elterjedése a Jangce és a Sárga-folyó volt. A XX. században kezdték telepíteni világszerte ennek köszönhetően nemcsak Európába, hanem a tengerentúlra is eljutott. Hazánkban az első regisztrált amúr telepítés 1968-ra datálódik, melynek helyszíne a tatai Cseke tó volt.