Cikk oldal
2014. 09. 06

rapfen: Hol a határ?

Hogy Kasza Tibi Morning Show-s blokkját idézve"Ami böki a csőrömet".Még tavaly hallottam az egyik horgászboltostól,hogy a Zala folyón egy "horgász" egy héten belül,egy helyről fogott 3db 90-110cm közti csukát,amit persze el is vitt.A halakról képeket is mutatott a horgászboltba és elmondta azt is,hogy kis márnával csalizott!!!!Na hallo b+!!!Telepített,mindennel(db,méret,tilalmi időszak)védett nemes halat csaliként használni!!!!????....arról nem is beszélve,hogy aztán az ilyenek sírnak-rínaka legjobban,hogy nincsen hal a vízben!
Néhány napja szintén hallottam egy "horgász" szájából pár fura dolgot! Adott egy rendszeresen telepített horgásztó.A tó kifolyója egy kis patak,ami nincs horgászkezelésbe.A patakból kifogott domolykókkal!!!! harcsáznak a tavon,elmondása szerint még tilalmi időszakban is ezt tették....hozzáteszem,a tóban sok a dévér,karika,kárász,bodorka stb!Javítsatok ki,ha én rosszul értelmezem,hogy ez nem szabályos!
Hozzászólás
tisza4442014.12.18.Ez az ország tele van vadbarmokkal.
Nincs határa a telhetetlenségnek és a gátlástalanságnak.
Kimeríthetetlen téma, de asszem az ellenőrzés hiánya mindennek az oka!
Amit Magnum írt abba, nagyon sok igazság van, gyakorlatilag minden...
Ha az élőhalas pecát megtiltják majd javul a helyzet ezen a téren is.
krisrob2014.09.14.Szia Sala!
Bocs, hogy rád török, de Te biztos tudsz segíteni. Tudom, hogy az Öreg-Dunára és az ágrendszerre is ráengedték a vizet. Szerinted van esély, van értelme szerdától, csütörtöktől pecát tervezni az ágrendszerre? Kiliti, Cikola között.
Előre is köszönöm a választ!
Üdv
kr

ui.: akár mailben is: kr7205 géméles
salabakter2014.09.14.Jó hír, hogy idén sok táplis visszaadta, vagy ki sem vette a halász engedélyét. Rossz, hogy ettől még ugyanúgy húzzák a hálót fajlagos tilalmat, méret és mennyiségi korlátozást természetesen figyelmen kívül hagyva....
Mert tegnap hallottam egyiküket panaszkodni, hogy ha nincs meg a napi 15 kiló hala, már nem is megy ki, meg mi az, hogy ezentúl ők is csak 5 nemes halat és 10 kiló egyéb halat vihetnek csak el, akár a horgászok. Mi van? Akkor eddig mit rabolhattak....Bakkker
salabakter2014.09.14.@ ez így van
rapfen2014.09.14.Kukac,amit te mondasz az valamelyik küllő vagy csík fajta,azok nem nőnek nagyra....ezek 25-30 centis márnák voltak....telepítettek,de így lófac sem marad belőlük....
kopaszkukacN2014.09.14.Na azért pár dolgot erősen meglehetne cáfolni és vitába lehetne szállni!!

Robi a sügér az 1000% hogy jobban bírja a horgot mint a bodri,max ha nem tudod hogy kell a horogra bökni akkor kell 2 óránként lecserélned.

Az sem igaz hogy pl a harcsa mindent megeszik mert bizony rengeteg szitu van amikor számít a csalihal fajtája sőt még a mérete is,na meg ha mindent megenne sehol sem lenne probléma a törpeharcsa!!

Magnum amit leírtál sok igazság van benne hiszen a hal az hal !

rapfen a Dráván rengetegszer fogtam már a márnához hasonlító pici 5-10cm halat de az tuti hogy nem kis márnák voltak(inkább valami védett hal) szóval az hogy a horgász szerint kis márna volt a csali az közel sem biztos.

sala ha a sok fackalap nem a tavakon lesné a karikát a folyó vizeinkben már régesrégen nem lenne hal úgyhogy te addig örülj még ott leskelődnek!
rapfen2014.09.13.Úgy-úgy Sala! :)
Magnum,igen a hari nem válogat....és sok példát/hasonlatot lehetne felhozni,de mi emberek vagyunk és horgászok(már aki ugyebár!) és szabályok nélkül hol tartana ez az egész,ha így szabályokkal stb. itt tart????Na de ez van....megjegyzem,én nem horgászom ott....már nem,pedig 30 éve ott kezdtem el és nagyon sokáig tag voltam,de már jó ideje nem és ez így is marad részemről!
Magnum972014.09.13.Őszintén..!..:

A bodorka vagy a kárász miért érdemli meg jobban azt,a horgon sínylődjön míg el nem kapja valami,vagy meg döglik..? A dévér a ponty a márna miért élvez előnyt hozzájuk képest..?Mind élőlény...

Kb mint miért érdemel egyik ember mást mint másik.:? Költői a kérdés,míg egy Császár Előd kap 1 év felfüggesztettet egy rendőr gyilkosságért..Más meg élet fogytott,tudom jó ügyvédje volt meg megvehető bírója..

De remélem érti mindenki,a természetben az a harcsa elkapja bármelyiket..!
Nem úgy megy oda hogy fújj ez márna,ez ponty,na de az a fincsi domolykó,na az olyan zabálni valóóóó...

Én pl felteszem azt a kérdést,minek fészkezni..?Egyáltalán.

természetesen a méret korlátozás alá eső hallal történő pecát és a védett fajokkal történő pecát is elítélem,de ezeket nem a természet hozta,hanem mi emberek,a természet nem válogat így,és a harcsa se szerintem..
salabakter2014.09.13.Kell egy ilyen tó, hogy az ilyen facfejek ne szabaduljanak ki máshová. Nálunk Szigetközben a kora tavasz a legjobb, mert a sok fackalap barom a frissen telepített tavaik mellett lesik a karikákat, és a szabad vizeknek békét hagynak. Na de aztán....
Viccet félretéve, valóban döbbenet, hogy mások mit meg nem engednek maguknak. Annyi féle csali van, sok lehetőség, érthetetlen, hogy miért a védett vagy a méretkorlátozás alá eső halfajok azok, amelyek megisszák a levét ennek. Jól nyakon kéne bacni az ilyen düddőket, hogy orral belebukjanak a vízbe, aztán picsánbillenteni őket, majd a horgot a fülükbe akasztva kihúzni őkelméket, aztán megkérdezni, hogy csinálnak-e még ilyet, és ehhez hasonlót....
rapfen2014.09.13.Kukac!Márnával csukázott az ember,mert mást nem tudott fogni gyorsan,nem volt türelme vagy ideje? pár percet várni,hogy valami keszegfélét fogjon és gondolta az is jó lesz.... faca!!!!....troby,a domiról azt mondta fennhangon az ember,hogy bírja a horgon,amúgy teljesen egyetértek az utolsó gondolatoddal az első hozzászólásodban!....pontyot meg kétlem,hogy ezek itt számlával vették volna valahol....tudtommal a legközelebbi pontytelep/nevelde kb 40km-re van....
troby2014.09.12.Hat.. a suger az aztan tenyleg nem sokaig huzza a horgon..azt orankent cserelheted.
En pl fogtam mar jo parat karasszal is.
kopaszkukacN2014.09.12.Fészkezni nem szoktam!!
Viszont felszínen szeretem csalinak a sügeret.

Bodrival sajna van 1-2 gond,nyáron vízfelszínen hamar megdöglik,sőt többször tapasztaltam hogy a tó mélyebb szakaszán megfogott bodrik bizony hamar megdöglenek ha a tó sekélyebb részén horgászom velük és ez igaz fordítva is sokszor már a csalihalas szákban kimúlnak.

Gondolom ha a süllőt megemlítem csalinak ( PL Ebro) nem nehéz kitalálni hogy magyar pecás volt az első aki kísérletezett vele mint csali:-))
neptun2014.09.11.Oké jól mozog, de a bodri miért nem elég jó, az amúrra is sokan esküdtek. Sügérrel valóban előszeretettel fészkeznek.
kopaszkukacN2014.09.11.Elvileg ha jól tudom ha számlával tudod igazolni csalizhatsz nemes hallal!


Vagyis veszek a halasnál számlára 2db 1kg potykát ,felteszed csalinak és a halőrnek megmutatod a számlát nincs gond .
Mielőtt vita kerekedne ez megtörtént eset!!


Amúgy a domi igen is jó csalihal harcsának,ugyan úgy mint a sügér sajna a cél szentesíti az eszközt!!!
troby2014.09.11.Ez csak egy marhasag,hogy valaki olyan idiota hogy marnaval,meg domival akarjon harcsat fogni Minek???
Ahogy az elotten szolo is mondta:bodorka. En pl tenyeres vorosszarnyuval fogdostam a nagyobbakat is. felszinire meg karika keszeg, dever.
Kizartnak tartom,hogy a marnara,vagy domira jobban odavagna a harcsa,nem beszelve arrol,hogy a domi nem is birja sokaig. Jo pofan kene baxni az ilyet,ha az ember latna.
neptun2014.09.11.Sziasztok. Valóban nincs határ, de a fischingen is ment egy benes országbeli harcsás film amiben domival bólyáztak. Korábban arra emlékszem, hogy amúrral, ponttyal csaliztak. Akkor még tudtommal lehetett, ha igazolhatóan halgazdaságból lett véve. Akkor sem értettem, mert a bodrinál szerintem nem kell jobb.
rapfen2014.09.11.Igen,sajnos lassan így lesz,ahogy mondod!Hiába tavaly óta az új törvény,szigorítások stb,ha az ellenőrzés egy nagy 0!Ilyen vizeken,meg saját berkeken belül mennek az ilyen és ehhez hasonló dolgok,amik felett szemet hunynak.... amúgy itt azt csiripelik a verebek,hogy kisebb pontyokat is használnak csalinak....de rz már az ő "gondjuk"....
72es2014.09.11.Nincs határ. Ezért megy külföldre, aki természetes vízen szeretne halat fogni, ahelyett, hogy hozzánk jönnének mindenhonnan.
rapfen2014.09.06.Kérésre ide ki is írom,hogy melyik tó ez!
 
A hím kecsege 4-5 évesen, míg a nőstények csak 5-6 éves korukban érik el az ivarérettséget. Mivel az első években ez a faj igen gyorsan fejlődik, gyakran előfordul, hogy hamarabb eléri a kifogható legkisebb méretet (45 cm), mint a szaporodóképes állapotot. Így számos esetben előfordul, hogy még az első ívása előtt kifogják vizeinkből.