Cikk oldal
2016. 03. 29

Bocsa: Sződligeti öböl

Tavaszi időszakra kerestem valami jó keszegező helyet. Olvasgattam különböző fórumokon, hogy a Sződligeti-öbölnél, a Wiking Yacht Club kikötőjénél már jégolvadás után is érdemes próbálkozni. Egy márciusi hétvégén szépen tudtam fogni keszegeket, így gondoltam leírom tapasztalataimat.
Ha pest felöl jövünk, akkor a 2-es utról Szódligetre érve egy kis patak után kell balra fordulni a Kék Duna Idősek otthonánál. Parkolásra több lehetőség is van: az öböl alsó felénél, a közepe tájt a sporttelepnél vagy az étteremnél. Az öböl nem túl nagy. Kb 50m széles és 300m hosszú. Az alsó része hosszabb és ott található maga a kikötő is, ami hosszában felezi az öblöt. A hely tetszetős, bicikliút is fut az öböllel párhuzamosan. Nagyon szép környék lehetne, ha kukák is lennének kihelyezve. Naiv feltételezés részemről, de akkor talán nem dobálnának szét annyi szemetet.
Az öböl a parttól meredeken, fokozatosan mélyül a közepe felé. Mélysége a Duna vízállásával együtt változik. Egy váci 150-es vízállásnál az öböl közepe kb 3,5-4m mély. A parton kényelmesen elhelyezkedni kb 80 és 200 közti vízállásnál lehet az én tapasztalatom szerint. Ennél alacsonyabb vízszint esetén nem nagyon tudunk úgy lemenni a partra, hogy ne esnénk vízbe a meredek és sáros talaj miatt. Magas vízállás esetén a fák korlátozzák be a dobási és fárasztási lehetőségeket.
A hely nagy előnye, hogy nem hallani csipogós kapásjelzőket, illetve az is, hogy még akkor is kényelmesen lehet horgászni, ha sokan vannak. Nem dobálnak keresztbe, nem hangoskodnak, nem szól a rádió és a fák jól elszeparálják egymástól a helyeket.
A hely állóvíz jellegű. Az, hogy nem teljesen olyan, mint az állóvíz, az leginkább a használt felszereléseken és úszókon látszik. A legjobban beváltak a bolognai és a hosszú spiccbotok, de próbálkozni lehet rakós, match vagy pickerbottal is. Az úszó valamiért eredményesebb, mint a fenekező.
Az öböl alsó része a népszerű, talán nem véletlen. Próbálnak közel dobni a hajókhoz vagy a stéghez. Bolognai bothoz egy közepes folyóvízi úszó (3-6g) lehet a megfelelő egy főólommal és egy kisebb jelzőólommal.
Vízközt érdemes próbálkozni, a fenéktől kb 60-70cm-re, így alulról kikerülhetjük a gébeket, felülről meg a sneciket. A fő zsákmány dévér, bodorka és karikakeszeg, de időnként 1-2 nagyobb hal is beúszhat. Csalinak csonti, giliszta, kenyér, búza, kukorica jöhet szóba. Etetésre bármelyik keszeges keverék szóba jöhet, de két dolgot fontosnak tartok: gyúrjunk olyan gombócokat, amik az apróhalakon gyorsan átérve még gombóc formájában fenékre ér, de ott egyből szétesik. A másik, hogy legyen benne valami olyan plusz adalék, ami kicsit tovább megőrzi formáját és a később érkező nagyobb halak tudnak belőle csipegetni. Legjobb talán a búza vagy más egyéb magok keveréke, de lehet próbálkozni különböző morzsákkal és pelletekkel is, attól függően, hogy ki miben hisz.
Ha nincs kapás, akkor még érdemes tenni egy próbát a patak befolyójánál vagy a kicsit lejjebb található kőruganynál is.
Hozzászólás
krisrob2016.04.11.Pedig de!
Tudod, "fiatalság, bolondság..."
:)
Novi2016.04.08.Bocsa ;) elmentem megnéztem amit írtál... nem volt meggyőző...
Krisrob :D te meg a petrence :p na neeee...
krisrob2016.04.01.Ugyan már Novi!:-)
Az öbölnél sokkal kutyább pályákon is rakóztam anno, rendes ládával és görgővel nem gond:-)
üdv
kr
Bocsa2016.03.31.Hello

Jogos a kérdés. Van 1-2 laposabb rész a földnyelven, a befolyónál vagy a befolyóval szemben.
Bocsa2016.03.31.Hello

Jogos a kérdés. Van 1-2 laposabb rész a földnyelven, a befolyónál vagy a befolyóval szemben.
Novi2016.03.31.szia Bocsa :)
az öbölben hol, melyik részen lehet aránylag kényelmesen petrencét /rakó/ használni? mivel írod, hogy meredek parton lehet a vizet megközelíteni...
a fenéken milyen gépet :D kell elkerülni?
küsz...
 
A horgászorsót a III. századi Kínában találták fel. Európában mégis csak a XVIII. század folyamán kezdett elterjedni. A multipikátoros orsót Kentucky állambeli George Snyder órásmester gyártotta le először. Az állódobú orsó műszaki tervét Alfred Holden Illingworth angol úriember készítette el.