Cikk oldal
2016. 04. 03

Bocsa: szabad helyek és vízállás az RSD-n

A mostani írásomat inkább azoknak szánom, akik még nem vagy csak kevés alkalommal horgásztak a Ráckevei Dunán. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy hol vannak szabadon megközelíthető helyek. Ha biciklire pattanunk vagy autóba ülünk vagy csak egyszerűen a gugli térképet követve megyünk végig az RSD-n, akkor szomorúan tapasztalhatjuk, hogy akinek nincs nyaralója vagy lezárt stégje a Dunaparton, annak nem sok esélye van a horgászatra.

Összeszedtem most azokat a helyeket, amik még szabadon megközelíthetők. Kezdem észak felöl és haladok dél felé. Egyébként ilyen irányba haladva nő a pontyok előfordulása és a víz tisztasága is.
Tehát:
- Gubacsi hídtól északra
- Bolgárkertész-öböl
- Csőhidi pálya (Gubacsi híd és Csőhíd közti szakasz). Itt hozzá kell tennem, hogy régen ez egy neves versenypálya volt. Egy-egy verseny után a leleményes horgász szépen telefoghatta magát keszegekkel, de akár ponty is befigyelhetett. Manapság már nincsenek versenyek, kocsival behajtani nem lehet már és a fogási esélyek is szerényebbek.
- Csőhíd és Molnár-sziget közti szakasz mindkét oldalon
- Molnár-sziget déli csücske
- Keleti oldalon Molnár-sziget és M0 közti részen házak és stégek vannak, de van egy csomó eladó ház. Ott lehet próbálkozni
- Keleti oldalon M0 híd és a hév hídja közti szakasz (csak itt sokszor találkoztam motorcsónakosokkal, akik egy szempillantás alatt tüntették el az odacsalogatott keszegbandát)
- Taksony vezér híd lába
- Domariba-sziget (inkább a déli része) és a szemközti oldal
- Majosháza hajóállomás
- Szigetszentmárton hajóállomás
- Kiskunlacháza strand (nyáron nem)
- Ráckeve, Tesco mögött
- Ráckeve, Kovács J. Gyula sétány
- Ráckeve, Árpád-híd (ez a legjobb) délkeleti része májusban kíméleti terület
- Ráckeve, piac,
- Ráckeve strand (nyáron nem)

Az első hét hely tömegközlekedéssel is megközelíthető, de Ráckevére is el lehet jutni hévvel.

Hogy hol milyen fogási esélyek vannak…én már nem merek ez ügyben semmit se mondani. A legtöbb helyen (nem tudni miért) hagyományos fenekező készséggel kergetik azt a pár darab pontyot, ami szerencsés (illetve számukra szerencsétlen) esetben arra úszkál. Ezek az emberek szoktak panaszkodni arra, hogy nincs már hal ebben a vízben. Néhány kevésbé sikeres peca után még akár egyet is tudok velük érteni. Sőt, azt hallattam, hogy manapság már azok se fognak annyi halat, mint régebben, akiknek rendszeresen etetett helyük van. Másrészről meg néhány más hazai folyóhoz vagy folyószakaszhoz viszonyítva az RSD szinte már kockatónak tekinthető. Finom szerelékkel keszeget sokszor sikerült fogni és időnként 1-1 ponty is horgomra került már. Voltak természetesen üresjáratok, amikor kapás nélkül megúsztam. Az azért jelent valamit, hogy mennyien vannak, ha egy napsütéses hétvégén délelőtt lenézünk ezekre a helyekre. Ha nincs senki, akkor az vagy nem is olyan jó hely, vagy épp üresjárat volt és már mindenki hazament. Ez esetben várjunk pár napot vagy nézzünk más helyet.

Még egy fontos info lehet, hogy milyen a vízállás és hogy merre is folyik a víz.
A www.vizugy.hu oldalán Pest megyei térképrészleten megtaláljuk az aktuális vízállásokat.
Budapesti kb 250-es vízállásnál van lehetőség gravitációs úton vizet engedni az RSD-be. Ha a kvassy vízszint 170cm-en áll, akkor teli van. Alcsaony dunai vízállásnál az RSD nem folyik, apad.
Ha rákeresünk a korábbi kvassy eredményekre, akkor látszik, hogy az elmúlt hetekben meglehetősen alacsony volt a vízállás. Március végén, április elején szerencsére megindult valami és emelkedik a vízszint. Most a kvassay zsilipnél 147cm-t mutat a térkép, míg Tassnál ez az érték 696cm. Ez még nem jelenti azt, hogy Tasstól ömlik visszafelé a víz. Ahhoz, hogy a számítógép előtt ülve eldöntsük, hogy merre folyik a víz. Figyelembe kell vennünk, hogy a mércék nullpontjai milyen magasságban vannak a Balti-tengerhez viszonyítva (mBf). Ez a kvassay zsilipnél 94,82m, míg Tassnál 89,265. Akkor 2016 április 3-án az adatokat összeadva:
Kvassy zsilip 94,82+1,47= 96,29
Tass: 89,265+6,96= 96,225
Tehát a mai napon mondhatni állóvízről beszélhetünk, hiszen csak 7cm a különbség a Dunaág két végpontja között. Aki ma indul horgászni, annak nem kell heavy feederrel és 100g-os kosárral készülnie, hogy megálljon szereléke a sodrásban. Kb 30cm-es vízszintkülönbség az, ahonnan már érezhető egy kis áramlás.
A fent említett helyek mellett, akinek még van infója, kérem ossza meg itt egy hozzászólásban, hogy másnak is lehessenek jó élményei az RSD-n. Tavasz van, szépen süt a nap. Most igazán érdemes szerencsét próbálni.
Jó horgászatot kívánok!
Hozzászólás
Még nincsenek hozzászólások.
A NOT-A-KNOT (csomó nélküli kapocs) kapoccsal nagymértékben nő a zsinór valós, szakítószilárdsága, mivel azt nem terheli csomó.