Cikk oldal
2008. 10. 30

ShimanoPeti: Életem első csukái

Horgászélmény:
Életem első Csukái

Már 7 éve horgászok, és már sok módszert kipróbáltam. Már fogtam pontyot, busát, amurt, keszeget, afrikai harcsát és még sok más halat, de csukát még nem sikerült, igaz, nem is nagyon próbálkoztam a horgászatával, de elhatároztam, fogok csukát is! Azért, hogy mégis tudjam, hogy és milyen módszerrel horgásszak csukára, megnéztem Bokor Károly -A csuka horgászata című filmet. Sok hasznos információt adott nekem ez a film, s a végén a pergetős módszer mellett döntöttem. Testvéremnek volt néhány mű csalija (twister, néhány körforgó villantó és egy pár kanál), s ezek mellé születésnapomra kértem egy pergető botot. Ez a bot egy SPRO Precision, 10-40 gramm dobósúllyal rendelkező bot volt. Ehhez persze egy pergető orsó és egy univerzális, 25-ös SPRO damil párosult.
A felszerelés meg volt, most már a horgászhelyet kellett megtalálni. Hozzánk közel van a gyulai élővíz-csatorna és gondoltam, megpróbálok ott csukát fogni.
Egy szép napos két nap volt. Az első napon egy szép környezetben lévő, nádassal telt helyett választottam. Elkezdtem pergetni. A kb. 5-dik dobásnál még a twisterem nem ért a vízbe, de a levegőben a csuka rárabolt. Nem tudtam mit kell ilyenkor csinálni, elkezdtem kifelé húzni a csukát. Merítő hálom nem volt, úgy gondoltam, nem lesz rá szükség. Ennél a csukánál igazam volt, egy kb. fél kilós csuka volt, de nagyon örültem neki, életem első csukája volt. A csuka lefényképezése, majd visszaengedése után egy másik helyre mentem, megnézni, hogy a sima, nádtól és akadótól mentes részen hogy jön a csuka. Már kezdett esteledni amikor jött a nem várt hal. Beakasztás után hihetetlen erejű hal jött számomra. Ez a csuka fel le ugrált, alig tudtam tartani. Amikor már kifáradt valamennyire, nem tudtam kivenni a vízből, megpróbáltam kiemelni. Kiemelés közben a hal ugrott egy nagyot, és elment. Elszomorodtam, nagyon szép csuka volt. Másnap tanulva a tegnapi esetből betettem egy nem túl nagy, de egy nagy hálóval rendelkező merítőhálót. Ezen a napon arra a helyre mentem, ahol fogtam életem első csukáját. Jó választás volt! Egy fél óra dobálás után rárabolt egy ezüstösen csillogó twisterre a csuka. Nem volt nagyon, olyan 60 dekás. Visszaengedtem, jövőre hátha már 2,6 kilós lesz és újra kifoghatom! Elkezdett esni az eső, és már úgy voltam vele nemsokára megyek haza, majd 2 óra pergetés után jött a csuka. Húzott mint a tegnapi, és nagyobb is volt.
Szerencsém volt h volt merítőhálóm, anélkül nem sikerült volna kiszedni a halat. Ezt a halat már betettem a haltartóba, majd betelepítettem egy nádasos, kishallal teli tóba.
Nagyon boldog voltam ez a 2 nap után, sikerült csukát fognom és az új botom is meg lett tesztelve :D. Sokat segített a csukák megfogásában az írás elején említett film, mindenkinek ajánlom, aki el akarja kezdeni a csuka horgászatát!Boros Péter
Amatőr horgász
Hozzászólás
Még nincsenek hozzászólások.
A világ halfajokban leggazdagabb családja a pontyféléké, 1500-nál is több alfajt számlál. Megtalálhatók a trópusi- és mediterrán égövben éppúgy mint a sarkvidéken túli édesvizekben. Eredetileg Afrikában, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában voltak őshonosak, mára azonban a mesterséges telepítéseknek köszönhetően az összes kontinensen fellelhetők.