Cikk oldal
2008. 10. 31

horpett: A csodacsali

A csodacsali

A járatott horgászújságok PR cikkei, de a saját tapasztalataim alapján is elmondhatom, hogy a horgászat tudományossá tételének első lépcsőfoka a megfelelő csali kiválasztása és kínálása. Tartós sikert csak a helyesen kiválasztott csalival érhetünk el – ami igazán nem nagy felfedezés, azt hiszem ezt minden horgász megtapasztalta és megtapasztalja.

Számomra a tudományosság alapja az információ szerzés.
Ha „kultúrgödörbe” tartok horgászni az információszerzés már a napijegyváltásnál megkezdődik, azt a csalit kérem a cerberustól, amit ma a legtöbben vittek tőle (ha kellő üzleti érzékkel rendelkezve van neki portékája). Ugyancsak a felderítés miatt a kiválasztott horgászhelyre való kiköltözés nálam hosszú ideig tart, mert útközben felmérem sporttársaim csali-arzenálját. (Persze a másik énem rohanna, hogy minél előbb elkezdhessek horgászni…)

Árulkodó jel, hogy a horgász keze közelében kukoricás, netán csontis doboz van, de a haltartó szák körüli vízmozgás is mind-mind számomra fontos információt hordoz.
A szimpatikus horgászt meg is szólítom, és megérdeklődöm, hogy mi ma a menő kínálat – szóval tájékozódom, és azt a csalit kínálom fel reménybeli áldozataimnak, amelyik a legsikeresebbnek tűnt felderítő utam során.

Persze aztán előfordul – mivel emberből vagyok én is – hogy egyszerűen bedőlök valamilyen hangzatos reklámnak még a horgászat előtt, és az újdonsággal fölfegyverkezve, teli optimizmussal és hittel próbálok győzedelmeskedni a természet jeles képviselője, a hal felett.

Egy ilyen esetemet el kell hogy meséljek, már csak azért is mert talán több tanulságot hordoz .

Családom meglepett szülinapomra egy nagyobb értéket képviselő horgászbolti ajándékutalvánnyal, amit csodaáruvá átváltani indultam a budapesti áruházba.
Feltűnt, hogy a hatalmas áruházban milyen kevés vevő van, eladóból annál többen lézengtek a polcok, gondolák között. Egy idősebb közülük mellém is szegődött, és azonnal ódákat zengett arról az áruról ami előtt megálltam. Egy kicsit feszélyezett a dolog, hiszen annyi értéket nem képviselt az utalvány amit Ő eladni szeretett volna, és nekem könnyebben megy az áru kiválasztása, ha nem dicsérik annyira.
A kísérőm egy joviális tiszteletes halk, de erőteljes hatású stílusában próbált rábeszélni többek között egy csalis üvegben lévő kukoricára, amit többek között a végén meg is vettem.
A tudományos étvágygerjesztés és a hormonok – volt az előadásában minden bevethető érv, én meg felvértezve a horgász-tudomány legújabb sikerével vártam a hétvégét, hogy bizonyságot szerezhessek én is vízparton.

A megszeretett kis tavacskához mentem kipróbálandó az újdonságot.
Szokásos menetrend és koreográfia: a két horoggal ellátott fenekező-készség a szemközti nádfalhoz minél közelebb, a másik meg úszósra szerelve, a fenékre letéve.
És mind a három horgon két-két szem a csodacsalimból!

A csodacsali csodát tett, a tóban úszkáló pontyoknak nagyon ízlett, nem győztem öket kiszákolni. Félelmetes sikeresre sikeredett a csodacsali bemutatkozása! Közelben – távolban csak én fogtam halat, a többi spori csak elvétve volt sikeres ! A bátrabb és a kellően kíváncsi szomszédok jöttek felderíteni hallatlan sikerem okát, és én büszkén is mutattam a csodacsalimat.
Az egyik felcsalizás során a kukoricás-üvegben való kotorászásom során döbbenetes felfedezést tettem: a kukoricaszemek között, majdnem a legalul egy bontatlan műanyag ampulla lapult arra várva, hogy tartalmát az üvegbe ürítvén a csalogató hatást növeljük !

Belepirultam feledékenységembe, de nem volt mit tennem, hiszen a dolog működött hatásnövelő nélkül is, sőt mondhatni, hogy sikerem csak nekem volt a parton!

Ismételten az örök dilemma: a kiszámított, kikísérletezett tudományos eredmény a siker egyedüli záloga, vagy elegendő pusztán a szerencse ?


Hozzászólás
bendeguz2009.09.01.Horpett, a másik nagyon fontos dolog a pozitív beállítottság, és a saját magunkba vetett hit hogy menni fog. Meggyözödésem, hogy a halak fogják az agyhullámokat ha kint vagyunk a parton.Példa erre ...mindig akkor van a kapás ha elmegyek kiengedni amit már alig bbírok tartani, vagy leülök már enni egy kicsit aztán puff már megy is a bot. Szóval csak pozitívan és további jó fogást.:-)
aspius22008.11.01.Horpett,vannak csodák a horgászatban,ez biztos;egyszer a csodaadalékot(nem írom a nevét) kifelejtettem,és jobb volt,mint bármikor!
Esetleg a halak étvágya volt jobb:-)))
 
A márna ikrája és az angolna vére mérgező, elfogyasztva hasfájást, hányást és erős fejfájást is okozhat.