Cikk oldal
2008. 11. 02

palee: Ké szerelék, 1 ponty

Nyár vége felé, egy hétköznap kimentem az ecseri horgásztóra. A sok ismerős közül a legrégebbihez szegődtem. Elmondása szerint jó helyre ült, és nagyon megy a hal. Sok jó horgász kis helyen is elér jelszóval ott maradtam vele, és bedobtam az első szerelékem. Jól beetettem neked, mondta. És valóban! A következő pillanatban elfeküdt az úszó, majd megindult. Természetesen a horgász jókor jó időben beránt, igy tettem én is. A két-három perces nagy huzavona után a hal kapott egy szabadot, leakadt. A következő pillanatba már be is dobtam a másik botot.
Alig telt el tíz perc, ismét kapásom lett, s eltűnt az úszóm. Gyors bevágás, hal raja van, kezdődhet a fárasztás. Megy jobbra, megy balra, összeszedte a barátom szerelését is. A nagy kuszaságban elszakadt a damil, és horgostul, úszóstul elvitte az egész szerelékemet. A parton dermedt csend lett úrrá, azután röhögés, majd mindenki mondott valami okosat. Viszont az úszó nem tűnt el, ott maradt előttünk, ahogy a hal visszament a fenékre. Tőlünk körülbelül 5 méternyire ott állt, s fel-le mozgott. Hol elmerült, hol feljött. A mozgó úszó láttán felbuzdulva volt, aki célba dobással próbálkozott, amíg el nem tűnt.

Kicsit elkeseredve pecáztam tovább. Viszont nagy meglepetésre kis idő múlva ismét feljött az a bizonyos leszakadt úszó a víz alól. Teljesen kiemelkedett, és körülbelül egy méteres körzetben megint el kezdett fel-le mozogni.
Hirtelen ötlet után kitekertem a második kukoricás botomat, és csontit tettem rá. Harmadik dobásra sikerült pont mellé dobnom, alig 10 centire tőle. Mondom a többieknek, szép lenne, ha felvenné. Többen is árgúzs szemekkel figyeltük, amikor egyszer csak ketten is kiabálják: eltűnt, kapás! Picit vártam, s amikor már teljesen elsűlyedt akkor berántottam neki. Na a szép szám is bejött! A környéken ülők minden botot gyorsan kivettek. A trükkös akasztás után a fárasztás közben szépen egymás után feljött az egyik, majd a másik úszóm is. A megdöbbentő az a dologban, hogy az új, csontival szerelt horgom szabadon lifeget, nem az akadt most meg. Az új szerelék és a leszakadt régi annyira összegabalyodott, hogy a vacsorám még mindig a leszakadt szerelék végén küzdött. Mindez olyan közel volt a parthoz, hogy most sikerült pár perc után megszákolni, és kiemelni a pontyot a vízből!
A horgásztársak nagy megelégedéssel nyugtázták, hogy vannak még csodák, és nem a szóbeszéd, hanem a „saját szememmel láttam” kategóriából. Ha ez az esemény nem velem történik meg, én sem hittem volna el!
Hozzászólás
Még nincsenek hozzászólások.
A halak színét a bőrükben termelődő különféle színsejtek aránya határozza meg. Ha egy faj irharétegében nagy mennyiségű guanin termelődik, akkor a hal színe ezüst lesz. Ha melanin sejtekből van több, fekete vagy barna lesz a bőrszín. Sárga szín akkor fordul elő, ha a xantofill színsejt dominál, míg piros akkor, ha az eritrofill van nagyobb számban jelen.