Galéria
Fotós: qruka
MAI CSUKAÍVÁS!!! HELYSZÍNE
MAI CSUKAÍVÁS!!! HELYSZÍNE
Feltöltés dátuma: 2013-04-13
Megosztom
Összpontszáma: 5
Szavazatok száma: 1
Pontátlag: 5
Pontozás

1

2

3

4

5
Hozzászólás
one19802013. 04. 22.Tisztelt Horgásztárs!

Ha fontos számodra, hogy a természetes élővizeink halállománya gyarapodhasson az elkövetkező években, akkor írd alá ezt az ívet, hogy a Magyar Parlament elé vihessük közös ügyünket.

Az aláírásgyűjtő ívek másolhatók és nyomtathatók. Az összegyűjtött, aláírt íveket a következő címre kérjük eljuttatni:

Zounok-Tv. 5000 Szolnok, Thököly út 149/29 Hrsz.

http://hett.hu/doku/valasztas.pdf
Bandibacsi2013. 04. 18.Urak!
Jó víz e a Balaton? Budapesten élek és dolgozom. 30x volt alkalmam kievezni tavaly, nyilván kisgyerek vagyok hozzátok képest, tudom. De ennek ellenére 1 darab 1 órás alkalom volt naplemente előttt amikor nem vettem kézbe fogast, de legalább kövest mindig fogtam! Ezekből 6 db került asztalra családi és baráti "ünnepnapok" alkalmával. A többi ment vissza oda ahova tudom, hogy ha bedobok mindig megörvendeztet. Kib***ott jó víz a Balcsi.
Aztán volt egy lakalom, épp lehorgonyozva vallatom a kedven helyem (minden alkalommal ad fogast, és 2-es alattit sosem) amikor hátulról meglep egy hatalmas vitorlás benzinmotorral. Pofátlanul körbemotoroz, odaböki, hogy volt e valami. Az amúgy épp igaz nem válaszra kérdés nélkül jön a válasz, távcsővel figyeljük hogy nyomod. Na csá! És padlógáz.
3 hét szünet volt a pecában munka miatt. Ezután az alkalom után a helyem nem adott több halat az év hátralevő részében. Oké tanultak a halak nyilván és én nem tudok kifogni rajtuk.
No. Ezek az emberek a helyi lakosság fejében megbecsült "nagy hohók" akik néha hoznak halat. Valahogy mindig vízen vannak, nagy vitorlást tartanak fenn, napi 10-15 liter benzin meg csak a kikötőből való kiállásra és visszaparkolásra megy el.
Most tavasszal meg a kerítés is pontyból van, az egyszeri ember örül, hogy neki is megy a hal végre és hazafelé bringázva a zsákmánnyal kajánul mosolyog a kertben halat pucoló rabsicra, hogy látod, én is tudok fogni, sőt ma 14 is megvolt (természetesen hazavíve). Hurrá.
Csodás víz a Balcsi ne értsetek félre. De ez a mentalitás, ami az emberekben van egészen elkeserítő. A fémlopás, a betöréses lopás, a fa kivágása és hazavitele gáz. Dögöljön meg aki csinálja. A hal módszeres kitermelése és fű alatt értékesítése nem gáz. Egy csodálatos víz partján. A vízparti lakosok körében.
Ne arról győzzetek meg, hogy a Balaton milyen víz. Tudom. Arról győzzetek meg, hogy igenis NEM gáz ha valaki halat ad el.
Nem élek lenn, vajmi keveset tudok mi megy a háttérben, de amit tapasztalok szerintem nem oké és nem tesz jót a víznek. És még egyszer mondom. Nem a víz nem oké. Én imádom.
rapsic0012013. 04. 17.Sziasztok!Ha már az Ebro-t emlegettétek,van egy dolog ,ami Spanyolo.-ban köztudomású,de nálunk sosem emlegetik.Nevezetesen,hogy ezt a folyót egy ökológiai katasztrófa sújtja.Gondolkozzatok rajta,hogyan lehet,hogy a közismert youtube-os felvételen a harcsák a hídpillér mögött napozó galambokért ki-ki ugranak a partra.Úgy,hogy teljesen felborult a természet egyensúlya és ez akármilyen kellemes állapot a horgászoknak(még),bizonyos fajok(pl.:ponty,harcsa)kórosan túlszaporodtak és táplálékhiány van.A Balaton egy egészséges víz,ami rapszódikusan ontja kegyeit,mint minden természetes víz!Mint helyismerettel nem rendelkező dunai pergető horgász,minden évben 2-3 napot töltök a Balatonnál és a tavalyi év volt az első,hogy az alacsony vízállás miatt partról kevés halat fogtam.Csak mólókról horgászva,egyszerű,parasztos pecával(csúszó kosár,picker,18as zsinór,8as horog)hihetetlen mennyiségű halat szoktam fogni a normál években.Arról nem beszélve,hogy el sem hittem,éjjel mennyi süllőrablást hallottam.A Dunán az elmúlt 10 évben nem hallottam annyit.A helyi erők hozzá nem értése,mohósága megdöbbentett.Magyarázták,hogy nincs egyáltalán süllő,mert így meg úgy a halászok,miközben folyamatosan rablások voltak a kő mellett.Hallgassatok Szári Willy higgadt,felkészült szavaira!Én irigylem azokat a sporttársakat,akik ott élhetnek.Szerintem a Balaton a világ egyik csudája,amire természetesen sokkal jobban kéne vigyázni.
chronos2013. 04. 17.Sziasztok,
Bandibacsi
Nem szeretném hosszúra fogni, mert Rebel és willy megtette helyettem,és nagyon jó, és igaz meglátásokat közöltek a mondandójukban.
Azért egy dologban nem értek egyet velük...: hogy jó víz a Balaton...:-)))
Az én meglátásom a következő:: szerintem nagyon jó víz a Balaton,melyet ha egy picit tudod olvasni,az öledbe omlik,és a térdeid előtt hever...:-)))
Ne vedd személyeskedésnek,de rengeteg, vizen és víz mellett eltöltött idő szükséges ahhoz,hogy az emberben egyáltalán kérdések körvonalazódjanak meg ....Amire később, a válaszok kutatása közben még több kérdést teszel fel magadnak...:-( -és persze ahogy öregszel, egyre több válasz is fog érkezni)))

Ha olvastad az ajánlott fejezetet,akkor láthatod a vertikális mérések pontatlanságát.Okot is tudnék mondani ,hogy miért,de nem ide való téma...:-))).Értem ezt a fiatalos lendületet....-türelem...tüskétlen rózsát(néha halat)terem.
Rebel2013. 04. 17.Bandibacsi
Most akkor van hal, vagy nincs ? Szerinted "tele a fagyasztó kifilézett jövőképpel"
A nincs -ből, nem lesz tele. Öntsünk tiszta vizet a pohárba : írásoddal mit szeretnél elérni? Teljes éves tilalmat? Netán több éveset? Rendben. De akkor nincs ám senkinek még csak sügizés sem....
Úgy hallottam, Te kifejezetten jó horgász vagy. Akkor hogy a fészkes fenében hiszel az idióta statisztikákban ? Nincs ponty ? Versenyeztél , képzettebb vagy mint az általad említett "amatőrök", és szerinted mák kell a pontyfogáshoz? Kétlem. Évről -évre változik a Balaton, változnak a halak. Ami jó volt tegnap, az nem biztos, hogy jó holnap. A halak tanulnak. Tanuljunk mi is. Sírás? Minek. Helyette horgászat.
willy2013. 04. 17.Meredeken eltértetetek az eredeti témától, a csukaívástól, és már ismét a régi probléma lett körvonalazva.
A Balatont az Ebroval párhuzamosítani nem lehet, és nem csak azért, mert emez állóvíz, amaz pedig folyóvíz.
A Balaton soha nem volt, és soha nem lesz horgászparadicsom! Mármint olyan horgászparadicsom, ahova csak lesétál a pecás, és hülyére fogja magát nap mint nap.
Aki ezt gondolja vagy hiszi, és ehhez jól hangzó gondolatmenetet társít (idegenforgalom fellendülése, külföldi vendégek, stb.), az tévúton jár.
Ha valamikor, akkor ezen a tavaszon (és még jelenleg is) megmutatkozott, milyen lenne a tó, ha mindig úgy menne a hal, ahogy most. Több ezer horgász a parton egyszerre, tonnaszám kirepülő pontyok a vízből, tehát ha valamikor, akkor most aztán horgászturizmus van! Kinek mi haszna mindebből???
Ennyi pontyot még soha nem láttam néhány hét alatt kifogni a vízből. Az 5-15 kiló közötti pontyokat százasával hordják el a déli partnak csak az általam belátott, egészen rövidke kis szakaszán, mondjuk Fonyódligettől Boglárig, és ahogy hallom, máshol is ez a helyzet.
Azokat a halakat, melyekről sokan azt mondták, hogy a vízben sincsenek (üres a víz, nincs hal a Blalatonban, lehalászták a halászok - ugye, ismerős?).
De a külföldi horgászturistákra visszatérve. Ma már nem szívesen jönnek, mert nem tud egyszerre húsz süllőt fogni minden alkalommal, és a gájdja sem talál számára gereblyézhető harcsát október-novemberben.
Nekem ezek a turisták nem hiányoznak.
A nyugati horgászkultúrát pedig idecitálni szintén fals megközelítés. Arrafelé az édesvízi halat nem fogyasztják, ergo eladni sem tudják (nem piacképes áru), és munkanélküliként nem 100 euro a havi apanázsa, nyugdíjasként sem a létminimumon él. Ám ha ugyanez a C&R pecás kijut a tengerre, visz és filéz mindent, ami a horgára akad.
Sajnos Rebel jól megfogalmazta a probléma gyökerét.
Bandibácsi, azt mondod, a Balaton árnyéka önmagának. Én azt mondom, hogy az utóbbi két-három évtizedben sokszorosára duzzadt horgász és orvhalász létszám, valamint ezek felszereltsége, technikájuk kifinomultsága ellenére már-már hihetetlen módon produkálja a halait évről-évre.
Néha egy-egy túlnépesített, húsz hektáros horgásztóban is gondolkodóba esik az ember, hogy hova lettek a halai (nem véletlen, hogy az igazán menő horgásztavak néhány hektárosak csak). És hol van ehhez képest a Balaton, Európa még mindig legkiemelkedőbb süllős vize, a maga hatvanezer hektárjával?
A Balaton szerintem is egy csodálatra méltó, igen jó horgászvíz, ennyi balsors és csapás ellenére is...:-)
Bandibacsi2013. 04. 17.Rebel. Amiről beszéltem az szín tiszta gazdasági haszonszerzés. Nem nullázzuk le a vizet amikor csak tudjuk, megerősödik az állomány értékesebb része, elkezd vonzó horgászturisztikai célponttá válni a honfitársaink és a külföldi horgászok számára a víz, szállást bérelnek kora tavasztól késő őszig, pénzt költenek a boltokban, kocsmákban, éttermekben, így a boltosok is tudnak adózni s pénzt költeni a többi boltban, gazdagodik a közösség, van munka. Ehelyett mi van? Azt már megbeszéltük. Sírás és tele a fagyasztó a kifilézett jövőképpel. Ennyi.
Egyébként a Balaton nem rossz víz, de árnyéka önmagának. A mólók, strandok, a parti zóna teljesen random módon, egyszerű módszerekkel is sokkal több halat kéne, hogy adjon és Neked meg nekem kéne olyan fogásokat elkönyvelnünk amiért a németek több ezer Eurot fizetnek hetente mondjuk az Ebron. A Balaton nincs rajta Európa horgász térképén, pedig mindene meglenne hozzá, ha nem szellemi nyomorékok élősködnének rajta és saját társaikon. És most nem arról a három marék németről beszélek akit kivisznek és fogatnak vele halat azok akik amúgy meg hordják ki ládaszám zsebre.
Rebel2013. 04. 17.Bandibacsi.
A 21. század miről is szól ? A válasz egyszerű : semmi nem elég. Nem elég a pénz, nincsenek erkölcsi szabályok, csak elrendeltek. Normálisan gondolkodó társadalom? Most viccelsz? Leírtam már Neked: erkölcs, önmérséklet, a természet tisztelete. Bővebben : Erkölcs :-Ne lopj ! Önmérséklet : -Csak annyi, amire szükséged van ! A természet tisztelete : - Megőrizni az ívóhelyeket, és ne a pénzszerzés lehetősége domináljon az agyakban, és az építészek tervezőasztalán. Olyan "gondolkodó társadalom, ahol szabályok se kellenének", nem volt, nincs, és nem is lesz soha. Gyermek koromban elhittem a meséket. . Az ország összes természetes vízén, helyismeret nélkül, tudás nélkül, segítség nélkül, nem lehet halat fogni, ezért is találták ki a sok általad "amatőrnek " nevezett horgásznak a "horgász tavakat". Ahonnan a horgászok nagy része "élménnyel" távozik, mert több a hal mint a víz.. És még itt is előfordul, hogy nem megy a hal, de azért páran tartanak bemutatót.
A Balaton szerintem igen jó horgászvíz.
Bandibacsi2013. 04. 17.Rebel, és ezekhez mi kell? :)
Pénz? Halőr? Ész?
Egy normálisan gondolkodó társadalomban szabályok se kellenének, csak hosszútávú gondolkodás. Nem?
Bandibacsi2013. 04. 16.Chronos: Elolvastam megint. :) Oké. De mi a helyes válasz? Több a busa mint 4.4%?
Nekem az a mérvadó, hogy az amatőrök mit mondanak, "volt e valami", amikor megkérdem. Ők azok akik azért jöttek, hogy élvezzék a Balcsit mindenféle helyismeret nélkül és a pénzüket költsék. :) Nyáron azért elég nehéz halat fogatni velük, pedig mindent elmond az ember amit a parti pecáról tud.
Én anno versenyeztem. Ha leültem 15 éve és jól beetettem elég jó élmény volt a Balcsi keszegezés, sok ponty lepett meg, szinte bárhol ahol beetettél. Ma azért nagy mák kell, hogy pontyot fogj. A mólókban a köves sem volt nagy kunszt, mindenhol megfogtam tapogatva. Ma már olyan sincs nyáron sok.
Nem mondom, hogy ma kevesebbet fogok, de nem vendégként és nem helyismeret nélkül.
Szerintem kb. ok a statisztika, de javíts ki, ha Te máshogy látod és felétek bárki bármikor bármilyen tudással fog értékelhető halat partról és június 1 előtt vagy augusztus 20 után szállást vesz ki. :)
Rebel2013. 04. 16.Bandibacsi !

Mi kell hozzá, hogy normális állomány legyen?
-a természet tisztelete
-önmérséklet
-erkölcs
-a szabályok betartása.
szennyeslelku2013. 04. 16.Mikor ívik le csuka?
Nagyon változó. Nálunk pl. két napja már a kárászok locsognak.
De mondok jobbat. Adott két víz. Mindkettő állóvíz, légvonalban egymástól kb. 20km-re vannak. Az egyikben ma 7.6 fokos a víz, a másikban 15 fokos.
Mivel a vizek ennyire eltérő módon melegedhetnek, ezért lenne nagy szerepe a komoly helyi szabályozásoknak. Csakhogy ezekhez legelább egy olyan ember kell aki, legalább egy kicsit konyít a halak szaporodásához, legalább egy nagyon kicsit szívén viseli az ívó, vagy ívni vonuló halak sorsát....
chronos2013. 04. 16.Bandibacsi!

A vizsgálatok korlátai című fejezetet is olvasd el,és részben választ kapsz a kérdéseidre....:-)))
Bandibacsi2013. 04. 16.A Balaton halállományának összetétele szerintem egészen elképesztő jelenleg, és nem tudom kristály tisztán megfogalmazni miért de az az érzésem hogy egy horgászparadicsom helyett valami lerabolt izé.
Egy 2012-es elég pontosnak tűnő felmérés alapján nekem ezek szúrják ki a szemem, a teljes balatoni halbiomassza összetételét tekintve:
Küsz: 35%
Dévérkeszeg: 24%
Garda: 17,7%
Busa: 4.4%
Fogas: 3.9%
Egyéb: 15%, amiből a ponty 0.7%!!
Csuka, harcsa gyakorlatilag kimutathatatlanul kicsi.
Ábrándítsatok ki, de szerintem olyan potenciál van ragadozó halak és a ponty területén ebben a vízben hogy iszonyat, és NINCS benne fizikailag a vízben!
Az, hogy mi az oka nem tudom, csak gondolom, de amikor szorgosan tizedelik a sporik a horgászatilag/turisztikailag értékes célállományt mindig elszomorodom és elgondolkodom.
1940-1970 között átlag 200t/év süllőt "termett" a víz, de volt időszak amikor 500t süllőt halásztak le egy évben. Ma 20tonna se "terem", mert nincs állomány ami beépítené azt a rengeteg küszt és keszeget ami hemzseg.
És a ponttyal mi a szitu amire minden kocahorgász pályázik?
Alig van a vízben. És azokat is hatosával szedik amikor kinn van a parton és senki sem védi meg amikor ennyire ki van szolgáltatva.
Tudom ami van az is sok ha kiismered a vizet, de gondoljátok el mennyi fognátok ha normális állomány lenne...
Azt nem tudom mi kell hozzá. Tényleg nem.
qruka2013. 04. 16.6-osával elviszik....aztán piacra vele....mármint nem szó szerint..
Magnum972013. 04. 16.Rebel..!

Köszönöm.Sose árt tisztába lenni a (helyi) horgász renddel.Ilyenkor adódik a kérdés,mit és hogy csinálnak a "menők" a kb 10-15 db/nap ponttyal....
Hát igen,amit a neten képek formájában látunk,esetleg irunk is róla,az max a jéghegy csúcsa.Esetleg...
Rebel2013. 04. 15.Magnum 97 !
A Balatoni horgászrend 27. pontja szerint : "A horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje SZIGORÚAN TILOS !"
Igazad volt, régebben még a nagy egyedsúlyú halat értékesíteni lehetett, számla ellenében, amit az átvevő helyen kapott az eladó. Na ez mostanában már szabálytalan. Sőt, még itt van a 28. pont : A horgászzsákmányt a horgász, a vízparton nem ajándékozhatja el !
A kollektív bűnösség elvét én nem szeretem, szerintem vannak ennél súlyosabb problémák, csak arról nem beszélnek az emberek ....
Magnum972013. 04. 15."arról nem is beszélve, hogy aki a halból jövedelemre tesz szert az gyakorlatilag tolvaj, "

Ez így kiemelve nem teljesen igaz,értem mire szerettél volna utalni,de ha valaki fog pl egy 80 kilós harcsát,és azt megtartja,eladhatja szabályosan,tehát..
(tudtommal)

Nem kötekszem,csak ez így erős,szerintem.
Bandibacsi2013. 04. 15.szerintem nem vitázunk, de két dologról beszélünk. az egyik, hogy mikor és hogyan ívik a csuka. szívesen meghallgatom a tapasztalataitok, szeretek tanulni nálam okosabbaktól. én még nem hiszem azt hogy mindent tudok.
a másik az, hogy ha nem is ívik, csak tömegesen tódul be valami oknál fogva valahova és vasvillával is ki lehet szedni, esetleg a hülye is 20asával fogja meg még ha a partra dob akkor is, akkor nem e kéne ezen elgondolkodni és lereagálni. értelmesen, hatékonyan.
arról nem is beszélve, hogy aki a halból jövedelemre tesz szert az gyakorlatilag tolvaj, és ez teljesen elfogadott azok szemében akiket meglop. sőt ők is vesznek tőle. (ez sem a Balaton hibája természetesen, de egy szociológiai kabaré)
jól össze lett mosva, de ha ez a két probléma egy és ugyanaz és halbiológiai eredetű akkor nincs több kérdésem. :)
qruka2013. 04. 15.Parázs vita-persze nem a részemről-ez csak kicsúszott a billentyűzetből....én mindig próbálok tényszerű lenni,és ezért fogalmazok óvatosan....pedig csuka ügyben átéltem egyet-s mást-de úgy látszik (persze tudom is) nem eleget....viszont én nem is tettem olyan kijelentéseket (még egy kisebb pocsolyára se)-hogy leívott a csuka....pont ez az amire mindig háklis vagyok,ha valaki biztosan állít -a természettel kapcsolatos dolgot...a természet,halak ezek szerint nem olvassa(k) a szakirodalmat....de hát ezt Te is tudod....türelem meg van bőven,én soxor már elég ha csak láthatom őket....lassan inkább természetvédő leszek:-)...ill.a kettő kombija...csaó N
Rebel2013. 04. 15.Szia qruka !
A "parázs vita" rám nem érvényes. Tőlem még soha senki nem hallhatta, hogy szidtam volna a Balatont. Príma víz ez, de mindig eszembe jut, (főleg, mikor igen képzett fiatal horgásztársaimat hallgatom) ,az a jó magyar mondás, hogy : Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Türelem. Ha ma ívik, lehet hogy nem eszik..
Majd eszik holnap....
qruka2013. 04. 15.10-15 potyka /nap....bocsi N
qruka2013. 04. 15.Húha,milyen parázs vita robbant ki....na igazából a füves részen kb 40 cm volt a víz,csillogott-gondolkodtam a telcsivel vidizni-de ha nem mozogtam közelebb voltak...az élmény enyém lett..ami érdekes hogy kb.3 hete nem fogok halat...ott ahol lehet..sokat...máskor....ja ,meghívtam Bokor K barátomat -mert Ő is kifeküdt ,amikor mondtam Neki hogy ütésig sem jutok-ebben a vízben....namost,5 órán keresztül a legjobb -ezerféle csalikkal-vagy 50 helyet dobálva-nulla....vaskosan...amikor ennél kevés jobb otthonuk van....szóval ő is ledöbbent,pedig pár csux előtt csak el lett húzva a csali....
más-amint írtam a balatoni pontyos haverok febr-ban már fogtak ikrás,tejes pontyokat....ja és a múltkori vitáról-szinte minden nap megfogják az utóbbi 2 hétben a 10-15 (van hogy többet) potykát..mostanság állításuk szerint nagyon megy-nem csak a 2-3 kilós teleptettek....300 felett járnak idén fejenként!!!!
ja,állandóan kinnt vannak....a netet nem is ismerik (szó szerint)-de kurv@ra tudnak pecálni..
ugye ez is hihetetlen....pedig igaz...
Bandibacsi2013. 04. 14.Én nem akarom jobban tudni, csodálni szeretném. Nem okoskodni szeretnék csak itt puffogom el, hogy mennyire zavar, hogy milyen gyökér emberek basszák szét a saját megélhetésüket, a Balatont. Nem rátok gondolok, de nem Balatonparton élő messziről jött emberként a fejem fogom, hogy mi megy most is éppen, aztán megy a sírás, hogy nincs hal, nincs vendég se... Nézzétek meg a Darwin rémálma című filmet. Ott ugyanez megy csak Afrikáról szól.
Bandibacsi2013. 04. 14.Ami a képet illeti én nem látok logikát benne, hogy kamuzzon Quruka. Ha ilyenbe beleszaladok én sem kattogtatok, csak a szám tátom és mire visszaérek a géppel már semmi. Btw eddig mindig érdek nélkül beszámolt a csukák életéről és idén valahogy még se halat, se ívást nem jelentett, amit azt hiszem felismer.
Rebel2013. 04. 14.Üdvözletem Bandibacsi !,qruka!, chronos !
Igazán szórakoztató, közben tanulságos is ez a kis "könnyed vita".
Csupa halbiológusba botolhat az ember.... Igazából azt nem értem, hogy mi van akkor, ha februárban, márciusban, netán áprilisban is ívnak a csukák. Ne akarjuk jobban tudni a dolgokat, mint maga, a természet.
Bandibacsi2013. 04. 14.Chronos. Elfogadom amit mondtok, hogy láttatok ívni, de egy dolog tény. A tavasz baromira elkésett, halott a víz, a tavaly ilyenkor ívó sügik, fröcsögve raboló csukák még sehol és most van az ami után a tilalmat oldani kéne. Most eszik pontyot, locsipocsi ívó csukát, balint a macska és a disznó és még a Józsi bácsi unokatestvérének a nagybátyja is ahogy hallani, a gazsiékról nem is szólva. "Nem tudunk már it csinálni vele, majd megháláljátok valahogy." Naponta többször fordulnak, viszik amit tudnak, mintha a halnak semmi keresnivalója nem lenne a vízben, pedig csak egy csodálatos és rendkívüli eseménynek lehetnénk szemtanúi, vétlen halak csordában nyomulnak és ívogatának. Még tán a ponty is ívogatni. Márciusban is innen indult a mondandóm. El fog tolódni a tavasz, védeni kne a halakat kicsit mert tán lenne értelme. Lásd Tisza tó.
chronos2013. 04. 14.Csak egy rövid gondolat menet.-
Előfordulhat licsi-pocsi(utóívás?),de a tömeg túl van rajta réges-régen.Néhány nap múlva az ivadékokat telepítik a vizeken...És nem a fűtött előnevelőkből...:-)
chronos2013. 04. 14.Sziasztok!
Bandibacsi. Szerényen meg vallom, nem fotóztam le, mert semmi rendkívüli nem volt a március 5-10 környéki ívásban .Ugyanakkor találsz az ívási időben "elejtett" orvhorgászokat..március eleji tudósítások...Pont a balatoni befolyókon, hurokvetés módszerével buktak néhányan....:( Még itt a peca .hu is beszámoltak az eseményről..-csak utána kell nézni-...:-)))
Bandi.A csukák mindig is jelen vannak még alacsony vízszintnél is a befolyókon,és a gyorsan melegedő szélvizeken,lapályokon, nádi partszéli vizeken.A nyári "bedurrant" punnyadt vízen is -sokszor 20-30cm vizen- tartózkodnak nyilván nemÍVÁS-i szándékkal ...(?)...Én is számtalanszor zavarok meg csukákat a sekély vizeken....szeptemberig.-
A kép akkor lett volna korrekt és hiteles,ha frecsegő csukák "tömkelege" látszik a képen-habos vizzel-....így ez számomra nem bizonyít semmit.
synergy2013. 04. 14.Ezen a héten mi is láttunk ívó csukákat. Tehát még nincs teljesen vége...
Bandibacsi2013. 04. 14.Chronos. Tényleg nem kötekedés, de Te lefotóztad az ide februári balatoni csukaívást? Nekem az az érzsem, hogy márciusban idén még bőven ívogatott a csuka itt ott. Márciusban vasvillával szedegették is őket a Tetves patakban sajna ami tény. Kergettük is a cigókat. :( Pedig bőven leívott már februárban.
Bandibacsi2013. 04. 14.Hello!
Miután megtudtam itt, hogy idén már percre pontosan leívtak egytől egyig, én is annyira meglepődtem volna, hogy tuti elfelejtek kattogtatni.
Egyébként a balinnal mi a szitu szerintetek? Miért van tele az összes befolyó balinnal amikor én személy szerint idén már 3-5 centis ivadékokból álló felhőkkel is találkoztam a Balatonon? Másrészről azt sem értem a leívott csukák március 18-20 körül minek úsztak fel az esőzésekkor a befolyókba NEMívni. Az hogy van akkor amikor februárban köztudottan leívtak már egyszer?
Pisztrangasz2013. 04. 14.az én meglátásom is azt mondja,hogy a Csukák az időjárástól függően Ívnak és nem a naptári hónap szerint.
chronos2013. 04. 13.Szia qruka!
Lefotózhattad volna őket,mielőtt a hátukra csapsz''''..:-(
qruka2013. 04. 13.Ja hogy ez lehetetlen....háát kérem,mindig mondom hogy a csukákat kéne megkérdeni..néhánynak a hátára csaphattam volna....pedig itt ugye már sokan kijelentették hogy befejeződött....ja...elméletben....na ennyi a szakértőknek...csaó N
 
Az első ragasztott nádbotot egy amerikai hegedűkészítő mester alkotta meg 1846-ban.