bogrács
BURGUNDI PONTY
Receptet feltöltötte: admin
BURGUNDI PONTY
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

25 dkg sampinyon
1 kg ponty
gomba

1 liter burgundi bor
2-3 evőkanál liszt
1/2 babérlevél
10 dkg vaj
5-6 szem bors
1 kis fej vöröshagyma
2-3 szál kakukkfű
2-3 szál
petrezselyemzöld

Elkészítési módja:

1. A gombát megtisztítom, levágom a szárakat, és többször váltott vízben megmosom.
2. A burgundit felteszem főni a babérlevéllel, a borssal, az apróra vágott gombaszárakkal, kakukkfűvel, petrezselyem zölddel, vöröshagymával, és felére beforralom.
3. A fűszeres borban a gombafejeket is megfőzöm; amikor puha, a léből kiszedem.
4. A halat lepikkelyezem, felbontom, a beleit eltávolítom. A két halfilét éles késsel leválasztom a    gerinccsontról, sűrűn bevagdosom (szálkátlanítom), és kétujjnyi széles csíkokra szeletelem.          Besózom, lisztben megforgatom, és kevés forró vajban mindkét oldalán elősütöm.
5. A felére beforralt vörösbort leszűröm. A maradék vajat kevés liszttel összegyúrom, belekeverem a borba, és még egyszer felforralva besűrítem.
6. Tűzálló tálba rakom az elősütött halszeleteket. A tetejére teszem a főtt gombafejeket, és leöntöm a fűszeres-vajas borral. Tálalás előtt középmeleg sütőben 10-15 percig sütöm.
7. Frissen főtt, petrezselyemmel meghintett burgonyával tálalom, abban az edényben, amiben sütöttem.

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások.
A csuka szinte egész évben táplálkozik, kivétel ez alól az ívás illetve a fogváltás időszaka, mely a nyári hónapokban esedékes. Ez a fiziológiai folyamat egy hónapig tart és teljes böjtre kényszeríti ezt az egyébként falánk ragadozót. Ennek ellenére a csuka hazánk egyik leggyorsabban fejlődő hala, ideális esetben akár 200 nap alatt is elérheti a 45-50 cm-es hosszt.