bogrács
FADDI KÁRÁSZ
Receptet feltöltötte: admin
FADDI KÁRÁSZ
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

1 kg kárász
10 dkg só
1-1 kiskanálnyi szegfűbors,
szemes fekete bors,
koriander
mustármag
2 babérlevél
2,5 dl víz
2 evőkanál fehérborecet
0,5 dl száraz fehérbor
2,5 dl olaj
2 citrom

Elkészítési módja:

Elkészítési módja valószínűleg még a török uralom előtti időkre nyúlik vissza, mert nincs benne sem őrölt paprika, sem hagyma, ami nélkül a halételek ma a Duna mentén elképzelhetetlenek.  Ehhez a hideg előételként kínálható fogáshoz lehetőleg friss, élő halat kell venni. Mindegyiket lepikkelyezzük, fejüket levágjuk, a belsőséget eltávolítjuk belőlük. Az így előkészített kárászokat hideg vízben alaposan kimossuk, megsózzuk, majd a szegfű- és fekete bors, a koriander és a mustármag keverékével megszórjuk. Egy éjszakán át hűvös helyen állni hagyjuk. Ezután anélkül, hogy a sót és a fűszereket leöblítenénk róluk � a halakat egy széles lábasba egymás mellé fektetjük. A babérleveleket közéjük tűzzük. A vízzel, az ecettel, a fehérborral és az olajjal meglocsoljuk. Egészen kis lángon, lefedve 3 órán át főzzük. Ezalatt a szálkák is ehetőre puhulnak.       A páclében hagyjuk kihűlni, majd szűrőlapáttal egyenként tányérra emeljük és citromkarikákkal díszítve tálaljuk. Külön kínálunk hozzá citromot, hogy mindenki kedvére csöpögtethessen rá.   Hűvös helyen több napig eláll.

Hozzászólások
feederrr2007.11.22.nem rossz,nemrossz...
Minél keményebb a monofilzsinór anyaga annál kisebb a nyúlása, de nagyobb a szakítószilárdsága. Ellenben minél lágyabb annál nyúlékonyabb, gyengébb a zsinór.