bogrács
FOGAS GOMBÁVAL PÁROLVA
Receptet feltöltötte: admin
FOGAS GOMBÁVAL PÁROLVA
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

1 tisztított fogas (kb. 1 kg)

5 dl erőleves
20 dkg gomba
10 dkg vaj
2 csipetnyi őrölt fehérbors
törött bors
1 fej vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
20 dkg sóska

Elkészítési módja:

1. A tisztított halat lábosba helyezem, megsózom, majd ráöntöm az erőlevest. Lefedve lassan felforralom. Ha felforrt, nagyon gyenge tűzön párolom tovább néhány percig, majd a tüzet eloltva, saját levében hagyom a tálalásig.
2. Közben a gombát megtisztítom, kis hasábokra vágom és 4 dkg vajon, sóval, borssal megpirítom.
3. Egy másik edényben az apróra vágott hagymát felöntöm a borral, hozzáadom a petrezselyemzöldet és 1 dl-t a hal párolólevéből. Felforralom, és 15 perc alatt a kétharmadára besűrítem.
4. A csíkokra vágott sóskát kevés vajon megfonnyasztom.
5. A mártáshoz a maradék vajat kis darabokban hozzákeverem, majd hozzáadom a gombát és a sóskát is. Ha kell, utánafűszerezem.
6. A halat tálra helyezem, és a gombás mártással beborítom. Köretnek vajas burgonyát adok  hozzá.

Hozzászólások
hunter722010.02.11.Jónak tünik kipróbálom
Mivel a halak szájában nyelv helyett csak egy nyelvcsonk található, csak nagyon kevés ízlelőbimbó helyezkedik el. Ezzel szemben bizonyos halfajoknál az ízek észlelésére a bajuszszálakon található számos receptor felel. Ilyen például a ponty is, melynek bajuszszálai mellett a hasán is találhatók ízlelőbimbók. A legtöbb hal így a ponty is, különbséget tud tenni a sós, édes, savanyú és keserű ízek között.