bogrács
FOGAS GUNDEL MÓDRA
Receptet feltöltötte: admin
FOGAS GUNDEL MÓDRA
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

80 dkg parajlevél só
1 késhegynyi
szódabikarbóna
3 dkg vaj
1 mokkáskanál bors
60 dkg fogasfilé
6 dkg liszt
1 tojás
10 dkg zsemlemorzsa a sütéshez 2 dl olaj
A mártáshoz:    
6 dkg vaj    
5 dl tej    
1 dl tejszín    
2 tojássárgája    
10 dkg sajt
2 dkg

1 mokkáskanál szerecsendió
5 dkg reszelt sajt
A körethez
80 dkg burgonya
6 dkg liszt
6 dkg vaj
3 tojássárgája

1 mokkáskanál szerecsendió

Elkészítési módja:

1. A parajlevelet forrásban levő sós, szódabikarbónás vízben félig megfőzőm (vigyázva arra, hogy leveles maradjon), leszűröm, és hideg vízzel átöblítem. Kinyomkodom, összekeverem a vajjal, majd sóval, borssal ízesítem. A fogasfilét négy szeletre vágom és besózom. Lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatva forró olajban kisütöm, ezután lecsepegtetem.
2. A mártáshoz a vajat felhevítem, s megizzasztom rajta a lisztet. Apránként hozzáadom a forrásban levő tejet, s állandóan kevergetve besűrítem. A tűzről levéve hozzákeverem a tejszínnel elkevert tojássárgáját, a reszelt sajt felét, és sóval, szerecsendióval ízesítem. A megtisztított, főtt burgonyát melegen összetöröm, hozzáadom a vajat, a három tojássárgáját, és sóval meg szerecsendióval ízesítem.
3. Egy tűzálló tálon szétterítem a leveles parajt. Ráteszem a rántott halszeleteket, s az egészet bevonom a mártással. Reszelt sajttal meghintem. A tál szélére nyomózsákból felspriccelem a tojásos burgonyapépet, és sütőben pirosra sütöm.

Hozzászólások
Veszti2012.01.10.annyiban szólnák csak hozzá,hogy a legirozást (tojás sárgájával elkevert tejszínt) kivéve ha növényi tejszín-60 C alatt adnám hozzá,nehogy kicsapódjon a benne található fehérje! Valamint az értékes fogas filét később készíteném el! (valamikor a mártás felénél) Lényegében lehet egy mornié mártást készíteni ami egy alap sajtmártás szerű (besamel-sajt-legirozás) a fogas szeleteket bécsi bundázási eljárással (liszt,tojás,zsemlemorzsa) de lehet még fokozni (a tojás fehérjét külön kemény habbá verve óvatosan hozzákeverni a habart sárgájához és így kirántani) de ezt is vajban tenném! és tálalás,vagyis a mártás ráöntése előtt a frissen kisült szeletet citrommal meglocsolnám óvatosan és így rá a mártást! ezzel az eljárással nem szárítanám tovább az értékes fogas szeletet a sütőben! ez az én személyes véleményem!
bubulac2007.12.13.bubu.
Csatlakozom az előttem hizzászólóhoz. Hát ez nem az álmaim receftje, ez kissé bonyolultnak tűnik.
Zso2007.12.07.Na ez az, amit soha nem fogok elkészíteni, de szívesen megkóstolnám. Csak a halászlével szeretek sokat pepecselni.

Zso
A feketesügér (Micropterus salmoides) világrekordot egy bizonyos George Perry tartja 10,09 kg-os (83 cm hosszú) fogásával. A hatalmas zsákmányt az USA Georgia államában található Montgomery tóból emelte ki 1932-ben.