bogrács
RAKOTT PONTYSZELET PULISZKÁVAL
Receptet feltöltötte: admin
RAKOTT PONTYSZELET PULISZKÁVAL
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

4 személyre:
50 dkg pontyfilé
2 nagy fej vöröshagyma
10 dkg paradicsom
3 evőkanál olaj
15 dkg húsos szalonna
4 dl tejföl
2 teáskanál finomra vágott lestyán vagy petrezselyem
A puliszkához:
3 dl tej
3 dkg vaj
15 dkg kukoricadara

Elkészítési módja:

A halat megmossuk, leszárítjuk, és 4 szeletbe vágjuk, sózzuk. A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, szintén felkarikázzuk.
Puliszkához a tejet, hozzáadva a vajat, 2 dl vizet, egy csipet sót, felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát, és 2-3 percig összefőzzük. Tűzálló tálba beleöntjük, és elsimítjuk. Felforrósítjuk az olajat, kicsit megsütjük benne a szalonna szeleteket, majd félretesszük, és a hagymát is   átsütjük a zsiradékon. A visszamaradt olajon 4-5 percig elősütjük a halszeleteket is. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kikeverjük a tejfölt a lestyánnal, és rétegezzük a hozzávalókat: a puliszkára rátesszük a szalonna felét, megkenjük a tejföl felével, rátesszük a halat, a hagymákat és a paradicsomot. A maradék tejföllel bevonjuk, és betakarjuk a szalonnával. A sütőben 15-20 perc alatt egybesütjük, kivesszük, és frissen tálaljuk.

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások.
A csuka szinte egész évben táplálkozik, kivétel ez alól az ívás illetve a fogváltás időszaka, mely a nyári hónapokban esedékes. Ez a fiziológiai folyamat egy hónapig tart és teljes böjtre kényszeríti ezt az egyébként falánk ragadozót. Ennek ellenére a csuka hazánk egyik leggyorsabban fejlődő hala, ideális esetben akár 200 nap alatt is elérheti a 45-50 cm-es hosszt.