bogrács
Bajai Halászlé
Receptet feltöltötte: freedermen
Bajai Halászlé
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

Hozzávalók: kb.3 kg ponty 3 nagy fej vöröshagyma finomra őrölt házi pirospaprika,kb.10-12 dkg só kb.4 evőkanál,izlés szerint

Elkészítési módja:

Elkészítés: Legjobb, ha 1.30- 1.60 kg -os pontyokat veszünk. Tisztítás után beirdaljuk, azaz 3-4 mm mélyen bemetszést végzünk a hal húsába fél cm-enként, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk.Besózzuk,2-3 órát álljon a sóban,kerüljön az irdalásokba is.Ha a sózás megfelelő alapossággal történt,főzés közben legfeljebb minimális sózásra lesz már szükség - izlésnek megfelelően. Bogrács aljába szórjuk a felkockázott vöröshagymát, rátesszük a hal félbevágott fejét, /amelyből előzőleg kivettük a keserű csontját/, farkát,s a többi darabotis./A tejet, ikrát nem sózzuk,s később tesszük a lébe/ Kilogrammonként 1.3 l vízzel öntjük fel. Amikor forrni kezd, kilónként 1-1 púpozott evőkanál ,jó minőségű !! paprikát szórunk rá. 25 percig főzzük, lobogó forrással. Ha nem forr eléggé a lé, leül a paprika, és rontja a minőségét. Keverni sosem szabad, hogy le ne égjen,időnként forgassuk a bográcsot. A belsőséget a forrás kezdetét követően kb. 10 perc múlva tegyük a lébe. Ekkor tehetünk bele 1 dl száraz vörösbort is, megakadályozza a halhús szétesését. Legjobb szabad tűzön főzni, de ha erre nincs lehetőség, tűzhelyen is megoldható. Legfontosabb,hogy tartsuk be az arányokat, ügyeljünk a minőségre a hal, és a paprika tekintetében. A főzési időt ne lépjük túl, mert könnyen szétfőhet a hal húsa. Aki szereti,csersznyepaprikát is tehet bele. A levet leöntjük, sós vízben kifőzött gyufametélttel tálaljuk, a halszeleteket szépen tálra rendezve tegyük mellé.

Hozzászólások
05hal042012.12.01.A bajai hallé a kedvencem,ami nem véletlen. Ugyanis Baján voltam katona és 24 hónap alatt volt időm ellesni a főzés tudományát.
Kujak2012.06.06.Pontosan így van. Mondjuk én többféle halból főzöm. Minél többféle és minél nagyobb a mennyiség, annál jobb.... :-)
A feketesügér (Micropterus salmoides) világrekordot egy bizonyos George Perry tartja 10,09 kg-os (83 cm hosszú) fogásával. A hatalmas zsákmányt az USA Georgia államában található Montgomery tóból emelte ki 1932-ben.